Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin, işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı, zulüm, İşkence ve etnik soykırım cinayetlerini Türk İslam alemi ve sözde Uygar dünyasının kayıtsızlığı ve sessizliğinden cesaret alarak şiddetini günden güne arttırarak sürdürmeye devam ediyor. İşgalci Çin Doğu Türkistan’da uyguladığı bu insanlık dışı suçları ve soykırım cinayetleri ile de yetinmiyor. Çin’in baskı, zulüm ve etnik ayırımcılık ve soykırımdan kaçarak Türkiye başta dünyanın çeşitli ülkelerine sığınmacı olarak yaşamak zorunda kalan Uygurlara SINIR ÖTESİ/ SINIR AŞAN olarak tanımlanan baskı, zulüm şantaj ve tehditlerini de sürdürüyor. DWD.Türkçe Haber Sitesinden Muhabir Pelin Ünker’in Çin’in Sınır Ötesi baskıları konusunda hazırladığı araştırma yazısını aşağıda bilgilerinize sunuyoruz ve kendisine de teşekkür ediyoruz.(UYHAM)
2024 yılının yıl Şubat ayında Türkiye’nin bitmek bilmeyen siyasi gündeminin ortasında çok da fazla kimsenin dikkati çekmeyen bir haber ajanslara düştü. İstanbul’da Çin Halk Cumhuriyeti’ne ajanlık faaliyeti yaptığı düşünülen yedi Uygur tutuklandı.
Bu yedi kişi arasında Uygur bir tekstil tüccarı olan Mehmet Aziz Sadık (Shadeke Maımaıtıaızazı) öne çıkıyordu. Öyle ki polise verdiği ifadede Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı görevlisi ve Çin Komünist Partisi Kargalık İlçesi Başkan Yardımcısı Li ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı görevlisi “Alimcan” kod adlı ajanlarla görüşmeler yaptığını kabul ediyordu. Sadık’ın Pekin tarafından 20 yıldır aranan Müslüman Uygur aktivist Abdulkadir Yapcan ve İstanbul’daki diğer Uygurlar hakkında casusluk yapması için Çinli yetkililerden 100 bin doların üzerinde ödeme aldığı da öne sürüldü. Yetkililerin tüccara Yapcan’ı yakından izlemenin bir yolu olarak Yapcan’ın ikametgahının yakınında satın almak için bir ev aramasını söylediği iddiası da hazırlık soruşturması dosyasında yer aldı.
Mart/2025’te görülen duruşmada bir yıldan fazla hapis yatan altı Uygur serbest kalırken Sadık 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve dosyası bir üst mahkemeye taşındı.
Türkiye’de Çin ajanlarının faaliyet göstermesi sıradan vatandaşlar için şaşırtıcı olsa da ülkelerindeki ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle çareyi yurt dışına kaçmakta bulan Müslüman Uygur topluluğu için istihbarat kapasiteli Çin görevlileri tarafından bulunup iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin üst düzey yetkililerine rapor vermeye zorlanmak adeta hayatlarının bir parçası.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) DW Türkçe ile ortaklaşa yürüttüğü “China Targets” (Çin Hedefleri) araştırması kapsamında incelediği belgeler, bunun resmi olarak belirlenen bir stratejiye dayandığını gösteriyor. Gazetecilerin incelediği 2004 tarihli Çin polis akademisi ders kitabı ve 2013 tarihli Çin iç güvenlik yönergelerine göre Çin’in Uygurlar da dahil muhalifleri gözetimi ülke sınırları aşıyor. Bunun için belirlenen yöntemler arasında “aile bağlarının duygusal etkisi” adıyla muhaliflerin yakınlarının duygusal baskı aracı olarak kullanılması da öneriliyor.
Çin Büyükelçiliği: Çin’in Sınır Ötesi Baskılarını Reddediyor
Çin ise sınır ötesi baskı iddialarını “asılsız” ve “birkaç ülke ve kuruluş tarafından Çin’i karalamak amacıyla uydurulmuş” olduğunu öne sürerek kendisine yönelik iddiaları reddediyor. Çin’in Washington D.C.’deki büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, ICIJ’e verdiği yazılı açıklamada “sözde muhalifleri ve yurtdışındaki Çinlileri hedef almak için sınır ötesine uzanmak diye bir şey söz konusu değildir” iddiasını öne sürdü.
Hak savunucuları ve araştırmacılara göre Çin hükümeti, işgalindeki Uygur bölgesinde 2017’de başlattığı “Terörizm ve dini aşırılıkla Savaş” kampanyası bahanesiyle 1-3 milyon arasında olduğu tahmin edilen Uygur Türklerini toplu olarak göz altına aldı ve ülke geneliinde açtığı yüzlerce Çin tipi Toplama Kamplarında esir olarak hapsetmiş bulunuyor. Bu kamplardaki tutuklular Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma ve diğer kadınlara sistematik cinsel suistimaller de dahil olmak üzere yüzlerce çeşit insan hakları ihlalleri gerçekleştirdi. Mehmet Aziz Sadık da bu nedenle ülkesini terk eden ve Türkiye’de yaşadığı bilinen yaklaşık 50 bin Uygur’dan biri.
Mehmet Aziz Sadık için de tam olarak öyle oldu.
DW Türkçe hem Sadık’ın avukatı ve bir yakını hem de ajanlık faaliyetine konu olan Abdülkadir Yapcan ile görüştü. Bu görüşmeler iki Uygur’un topluluk içerisinde birbirini tanıdığını gösterirken Yapcan, Sadık’a yöneltilen ajanlık suçlamasını çok da önemsemedi. O, Sadık’in Çin Yönetimince “Ailesi üzerinden tehdit edilmiş olabileceğini” söyledi Sadık, Sincan’ın Kargalık ilçesinde doğdu. Tekstil ticaretiyle uğraşıyordu ve 2003’ten itibaren Türkiye’yi sık sık ziyaret ediyordu. Ancak Çin, Kargalık’ta Türk ürünlerinin satılmasını yasaklayınca yaptığı ticaret sona erdi ve yatırımı de zarar etti. Bu nedenle 2017 senesi itibariyle tamamen Türkiye’de yaşamaya başladı. Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Fatih ilçesine yerleşti. Beş çocuğunun ikisi Türkiye’de, üçü Çin’de bulunuyor. Şu an 61 yaşında.
Sadık : Çin ” Bize çalışırsan Kurtulursan.” Teklifinde Bulundu
Aziz, 2024 yılının Şubat ayında yıl İstanbul Fatih’de Çin’e ajanlık yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. Polise verdiği ifadede, Kargalık’tan polis olarak tanıdığı “Alimcan” kod adlı istihbarat görevlisinin akrabaları ve sevdikleri üzerinden kendisine yönelik şantaj ve tehditleri sonucu onunla buluşmak için Hong Kong’a gittiğini, ancak Hong Kong’da iki Çinli polisin onu Kargalık’a götürdüğünü ve burada başına çuval geçirilerek işkence ettiklerini ve 15 gün gözaltında tutulduğunu söyledi ve : “15 günün ardından Alimcan ve Çin uyruklu Le isimli şahıs yanıma geldi. Alimcan, ‘Çin çok büyük bir ülke bize çalışırsan kurtulursun. Yoksa seni, aileni ve sevdiğin herkesi yok ederiz’ Hakkında tutuklama kararı veriildi.Eğer tekliflerimizi tekliflerini kabul edersen senin serbest kalmanı sağlar ve tekrar Türkiye’ye gidebileceksın. Bu suretle bizde senin ğimi ve Kargalık’taki ailen ve sevdiklerime zarar vermeyeceğiz.” dediğini anlattı.
Aziz’in Avukatı Ejder : Çin Polisi Kendisine Kargalık’ta Yaşayan Kızları Üzerinden Şantaj ve Tehdit Etti
DW/Türkçe’ye konuşan Sadık’ın avukatı Fatih Davut Ejder de Çinli yetkililerin, Sadık’ın Doğu Türkistan’da bulunan kızlarıyla alakalı çok kötü ve aşağılık ifadeler kullandığını, Sadık’ın onlardan kurtulmak için tekliflerini kabul ettiğini aktardı. Av.Ejder Aziz’in kamuya açık kaynaklar dışında bir bilgi paylaşmadığını belirtti.
Ayrıca, Kendisi hakkında hazırlanan İddianamede sadece kamuya açık Facebook grupları veyahut Özgür Asya(Free Radio Asia) gibi Çin karşıtı haber kanallar ile Dünya Uygur Kurultayı gibi STK.ların sosyal medya hesaplarından alınan haberleri ve görsel içerikleri paylaşmış olduğunu öne sürüyor.”
Av. Ejder : Sadık’in Ruh sağlığı ciddi derecede bozuldu
Av. Ejder Sadık hakkında hazırlanan iddianamede Sadık’ın Yapcan’ı gözetlediğine dair hiçbir somut delil bulunmadığını, bu suçlamanın soruşturma dosyasına nasıl girdiğini bilmediklerini belertiyor.Ayrıca, Sadık’in Depremden çok korktuğunu oturduğu Fatih ilçesinin alt yapısının çok dayanıksız olduğunu, buna karşılık . Yapcan’ın yaşadığı ilçeyi(Küçükçekmece/Sefaköy)’ün depreme daha dayanıklı olduğunu düşündüğünü söylüyor.
Av. Ejder : Olayda tamamen bir tehdit unsuru olduğunu Düşünüyorum.
Av. Ejder Yapçan olayının tamamen bir tehdide dayandığını düşündüğünü belirterek şunları da ekliyor: “Yani diyor ki bunu yapmak zorundasın ve ben sana para vereceğim bunun için. Ama şimdi zaten hukuka aykırı bir eylemin hukuka aykırı bir yargılaması var. Çünkü burada ne aktarıldığına dair, bu aktarılan şeyin devletin hangi kaynak veya materyaline zarar verdiğine dair dosyada herhangi bir kanıt yok.”
Sadık Tek Kişilik Hücrede Tutuluyor ve Psikolojisi Çok Kötü Durumda
Sadık, cezaevinde de tek kişilik hücrede tutuluyor. “Yalnız kalması, psikolojisini daha da kötü etkiledi” diyen yakını, Sadık’ın ruh sağlığının ciddi şekilde bozulduğunu söyledi.
Öte yandan Sadık, gözaltına alınmadan 20 gün önce kaçırılarak işkence gördüğünü ve kötü muameleye maruz kaldığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Avukat Ejder, “Sadık gözaltındayken hem fiziksel hem de psikolojik işkenceye uğradı. İlk anda korktuğu için bunu açıkça dile getiremedi” dedi. İşkenceye ilişkin raporlar mahkemeye sunulsa da dosyada henüz Sadık lehine bir karar çıkmadı.
Çin hükümeti iç hükümet belgelerinin de gösterdiği üzere, Uygur aktivistlerine karşı özel bir gayret gösterdi. Onları ayrılıkçı bir hareketi desteklemekle ve bazı durumlarda terör eylemleriyle suçluyor. Kilit isim olarak belirlediği Uygur aktivistlere karşı Interpol’ün kırmızı bülten mekanizmasını da kullanıyor. Casusluk iddiasına konu olan Abdülkadir Yapcan da bu isimlerden biri. Türkiye ile Çin ile arasındaki suçluların iadesi anlaşması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2017’deki Çin ziyareti sırasında imzalandı. Ancak Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi tarafından onaylanan anlaşma, Türkiye’de 2019’da Erdoğan tarafından meclise gönderilse de genel kurulda görüşülmedi. Türkiye şimdiye dek hiç bir Doğu Türkistanlı Türkü Çin’e iade etmedi. Türkiye’de yaşayan Abdülkadir Yapcan, Çin’in baskı kampanyasının en bilinen hedeflerinden biri.
Yapçan Hem Ülkesinde Hem De Türkiye’de Hapsedildi
Şu anda 66 yaşında olan Abdülkadir Yapcan, adını doğduğu Kaşgar’ın Yapcan kasabasından alıyor. Çin işgalindeki Doğu Türkistan’daki hapishanelerde toplam 9 sene kaldı, işkence gördü. 2001 yılından bu yana ise İstanbul’da yaşıyor. Çin, Interpol’den Yapcan hakkında kırmızı bülten çıkarmasını ilk kez 2003 yılında, hükümetin kendisini ve diğer 10 Uygur’u terörizm ve diğer suçlarla itham ettiği ve Yapcan’ın bu suçlamaları şiddetle reddettiği dönemde talep etti:
Yapçan : Ben sadece kimliğim için mücadele ettim. Elime silah almadım, kimseye zarar vermedim.”
Yapcan kırmızı bülten kararını öğrendiğinde Türkiye’deydi, 2007’de ise Birleşmiş Milletler’den (BM) uluslararası koruma hakkı kazandı. Başvuru süreci sırasında BM yetkilileriyle yaptığı görüşmede kırmızı bülten konusundan da bahsedildiğini söylüyor:
“Ancak BM yetkilileri kırmızı bültene rağmen beni kabul etti. Gerçekten suçlu olduğuma inansalar etmezlerdi.”
Çin Halk Cumhuriyeti, ülkenin Terörle Mücadele Yüksek Komiseri’nin 6-8 Haziran 2016 tarihlerinde yapacağı ziyaret öncesinde aralarında Yapcan’ın da yer aldığı 17 kişinin iadesi için Türkiye’ye nota verdi. Bunun sonucu Türkiye iade sürecini başlattı ve Yapcan’ın Çin’e iadesi istemiyle kamu davası açıldı.
Yapcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pekin’deki G-20 zirvesine giderken Çin’in terörizm suçlamasıyla yaklaşık 2 yıl karakol, geri gönderme merkezi ve cezaevinde kaldıktan sonra adli kontrol kararıyla tahliye edildiğini anlatıyor. Ancak suçlamalar delile dayanmadığı için kamu davasından da bir sonuç çıkmadı.
Yapcan, Çin’e iade edilmesi tehlikesine karşı 2016’da Anayasa Mahkemesi’nden (AYM)tedbir talebinde de bulunmuştu. AYM, Çin’in Yapcan’ın iadesi kararını 2019’da siyasi olduğu gerekçesiyle reddetti. Kamu davasının görüldüğü İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi ise 2021 yılında Yapcan hakkındaki adli kontrol kararını kaldırdı. Yine de Yapcan, dosyanın halen açık olduğunu, bir üst mahkemenin kararını beklediğini aktarıyor. Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de Yapcan’ın Türkiye dışına gönderilmemesi doğrultusunda 2017’de aldığı bir tedbir kararı bulunuyor.
“Çin açsın kapılarını kim yalancı herkes görsün”
“Bugün Çin herkese ‘suçlu’ diyor. Bütün Doğu Türkistanlılar, annenin karnındaki bebek bile suçlu” diyen Yapcan, diğer yandan insan hakları ve demokrasinin olmadığı, hukukun işlemediği bir yapıda Çin’in zulüm gören Uygurlara silahlı mücadeleden başka bir şans bırakmadığı görüşünü paylaşıyor.
Yapcan, “Biz yalancıysak Çin gerçekleri söylüyorsa o zaman açsın kapılarını bütün dünya görsün. Aç kapıyı, aç kapıyı, aç. Biz yalancı olalım. Sen gerçekçi ol. Ama yasak” diyor.
Yapcan hakkındaki kırmızı bülten kararının devam edip etmediği ise belirsiz. Interpol, ICIJ’e verdiği resmi yanıtta kırmızı bültenin halen aktif olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı.
Yaklaşık 11 yıldır Türkiye’de yaşayan E. de Çin’in talebiyle hakkında kırmızı bülten çıkarılan Uygurlardan biri.
Çin’in Sincan bölgesinde doğdu. Genç yaşta, Doğu Türkistan’daki gelişmeleri dış dünyaya aktaran bir bilgi ağının içinde yer aldı. 2013 yılında, arkadaşlarından biri Çin polisi tarafından yakalandı. Bunun üzerine 2014’te eşiyle birlikte Türkiye’ye geldi.
İlk başta ailesiyle irtibatı devam ediyordu. Ancak 2017’den sonra tamamen kesildi. “Annemin ölüm haberini ancak iki yıl sonra alabildim. Kardeşlerim yıllarca kampta yattı. Bir akrabam sadece yurtdışına çıkmak istedi diye 30 sene ceza aldı. Öldü mü kaldı mı bilmiyoruz” diyor.
E., Türkiye’ye geldikten dört yıl sonra ikamet süresi dolduğu için gözaltına alındı.
“Önce Erzurum’a götürdüler, sonra Aydın’a. Toplam bir sene kaldım.”
Çin’in hakkındaki iade talebini de bu süreçte öğrendi. “İademi 2015’te istemişler ama gizli, o zaman dava açmamışlar. 2018’de dava açtılar.”
Hakkında açılan dava 2024 yılında sonuçlandı. Mahkeme Çin’in iade talebini reddetti. Öte yandan hakkındaki kırmızı bülten de birkaç ay önce kaldırıldı. ICIJ’nin analizine göre, 2021 yılında CCF, Interpol sisteminden kurallara aykırı olduğu gerekçesiyle yaklaşık 300 kırmızı bülteni kaldırmıştı.
“Çin’de biraz okumuş, ilim öğrenmiş, yazı yazmış herkese ‘terörist’ dediler. Öğretmenler, profesörler, herkes” diyen E., Türkiye’de ise iki senelik geçici insani ikamet belgeleriyle yaşamını sürdürüyor. Belgesinin süresi dolduğunda her seferinde geri gönderme merkezine götürülüyor.
Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik bağların son yıllarda arttığı biliniyor. Artan ilişkiler, Uygur meselesinin gündemden düşüp düşmediği sorusunu gündeme getiriyor. Türkiye’de Çin yapımı olan Xiaomi ve Huawai cep telefonları, Chery marka araçlar çok daha görünür hale geldi. Ülke Türkiye’de hem medyada hem de bankacılık sektöründe aktif. Çin, Manisa’da bir milyar dolar yatırımla yıllık 150 bin araç elektrikli araç üreteceği BYD fabrikası da kuruyor.
E., Türkiye’de kendini tam güvende hissedip hissetmediği sorusuna şöyle yanıt veriyor:
“Hiç güvende hissetmiyorum ama alıştım. Artık böyle.”
Dört çocuğu var. Hepsi okulda okuyor. Vatandaşlık için yaptığı başvurudan da sonuç alamamış:
“Üç sene önce çocuklarım için vatandaşlık başvurusu yaptım. Daha yeni ret kararı geldi. Ben çalışma iznim olmasa da her yerde iş buluyorum. Çocuklara versin yeter, dedim. O da olmadı.”
Kaynak : https://www.dwturkce1.com/tr/turkiyedeki-uygurlar-nas1l-bask- goruyor?72390598?fbclid( Muhabir : Pelin Ünker)
BENZER HABERLER