logo

trugen jacn

BM.İNSAN HAKLARI KONSEYİ, ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI İÇİN SAVAŞ ALANINA DÖNÜŞMÜŞTÜR!

 

Industry Risk Analytics | FactSet
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)U

İngiltere merkezli “Güvenlik Değerlendirme  (Wirsck Mafielcroft)   Kuruluşu   geçtiğimiz hafta yayınladığı  raporunda : ” BM İnsan Hakları Konseyi, Çin’in Uygur soykırımına   karşı mücadelede bir savaş alanına dönüşmüştür.”  açıklamasında bulunmuştur.

  Güvenlik değerlendirme Kuruluşu (Verisk Maplecroft)  yayınladığı raporunda Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik insanlığa  karşı işlediği suçlar ile etnik soykırım suçlarının şiddetini arttırarak sürdürdüğünü buna karşılık  dünyadaki ekonomik ve siyası nüfuzunu arttırarak temel insan haklarının çiğneyerek küresel  barış ve istikrarı  çiğneyerek    bozgunculuk yaptığını belirterek  ” BM. İnsan Hakları ve  ve hukuk  Çin’in tehditlerine karşı mağlup ve başarısız olduğu”  açıklanıyor. Ayrıca, Çin yönetiminin gecen yılın   06 Ekim tarihinde ABD’nın başını çektiği batılı devletlerin ” Uygur bölgesindeki İnsan Hakları Durumunun Gözden geçirilerek müzakere edilmesi” yolundaki önerisinin reddedilmesinin bu başarısızlığın  tipik  bir örneği olduğu  belirtiliyor.
Uluslararası Politika Akademisi – (UPA) – YUMUŞAK GÜÇ BAĞLAMINDA ÇİN'İN OBOR (ONE BELT ONE ROAD – TEK KUŞAK TEK YOL) PROJESİ
Yayınlanan Raporun Ana Başlıkları şöyle ;
  1.  Çin’in  BM insan hakları  başta diğer birimlerinin(mekanizmalarının)   Çin’in   insan hakları ihlalleri ve Uygur bölgesindeki etnik soykırım uygulamaları  nedeniyle Çin’e yönelik eleştirileri engellemek için daha kapsamlı  ve ayrıntılı yöntemler kullanmaktadır
  2. BM.lerdeki Uygur sorunu ve diğer  meselerle ilgili görüşme ve oylamalarda  ve  gün geçtikçe daha fazla ülkenin Çin’in yanında yer almakta ve Çin’in  bu suçlarını  savunmaktadır
  3.  Çin Yönetimi, “Kuşak-Yol” girişiminin ortağı olan, Endonezya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri  başta  diğer bir çok  Müslüman  ülkelerin desteğini elde ederek  Uygur sorunu ile ilgili meselelerin  ele alınması ve tartışılmasını reddederek  bu konuda ” Şaşırtıcı ve Kesin Zaferler”  kazandığı bir  gerçektir.
  4. Raporda, Çin’in  BM İnsan Hakları Konseyi’ne üye ülkelerin yüzde 70’ni teşkil eden, medeni ve  siyasi haklar, söz ve ifade özgürlüğü açısından  kötü veya   aşırı derecede  çok kötü durumda olan Eritre, Sudan, Bangladeş, Pakistan  başta olmak üzere  35 ülkeyi kendi tarafına çekmeyi başarmıştır. Bu ülkeler de Çin’in emperyal projesi olan “Yol-Kuşak” projesi ortaklığına   imza atan ülkeler olduğu vurgulanıyor.
  5. Bu arada  Kazakistan ve Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri’nin Uygurların durumunun ele alınarak müzakere edilmesi teklifini reddetmiştir.
  6.  Uygurların ırkdaşları ve tarihi birlikteliği olan ve aynı zamanda komşuları   olan Özbekistan ve Kazakistan’in bu olumsuz ve Çin yanlısı tutumu diasporada, Türkistan devletlerinde  yaşayan  Uygurları ve Uygur örgütlerini  derinden üzmüş ve  onları büyük  bir hayal kırıklığına uğratmıştır.
  7. Dünya Bankası 28 Mart’ta yayınladığı bir durum raporunda  Çin’in son beş yılda  ” Kuşak – Yol” projesi ve  Girişimi’ne katılan  ülkelere verdiği borç tutarının  185 milyar dolar  olduğunu  açıklamıştır.Yeni Kuşağa Eski Yol, Çin Batı'ya Açılan Kapısı: OBOR | DefenceTurk

 

Share
3518 Kez Görüntülendi.