logo

trugen jacn

DEVLET ESKİ BAKANI MİRZAOĞLU : ÇİN VARYAG GEMİSİ İÇİN DEVAMLI YALAN SÖYLEMİŞTİR!

2000’lı yıllardaki Kaolisyon Hükümetlerinde Devlet Bakanlığı yapan MHP’li   eski Bakan Prof.Dr.Mirzaoğlu Bakanlığı döneminde  Çin’in Ukrayna’dan eğlence gemisi yapmak iddiası ile satın aldığı ve Türk boğazlarından  2 milyon Çinli Turist vaadi ile geçirdiği Çin’in uçak gemisi  Varyag’ın boğazlardan geçme serüvenini anlattı.  Devlet eski Bakanı  MHP’li Mirzaoğlu   Çin.Varyag gemisi konusunda devamli yalan söylediğini belirtti. Türkiye Çin ilişkileri  konusunda o  günler ile   bugünkü durumu  kıyaslayarak ” Türkiye – Çin ilişkilerinde  Köprünün altından çok sular akmıştır.” açıklamasında bulundu.

Prof.Dr.Ramazan Mirzaoğlu

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin’in Ukrayna’dan 20 milyon dolar karşılığında aldığı Varyag’ın Türk boğazlarından geçişi 2000’li yıllarının başında büyük bir krize neden olmuştu. Türk hükümetinin izin vermemesi nedeniyle yaklaşık iki yıl boyunca Karadeniz sularında dolaşan dev gemi, Kasım 2001 tarihinde 4.5 saatlik bir yolculuğun ardından Boğaz’dan geçmişti.

BAKAN KONUŞTU

O tarihlerde MHP’de olan Denizcilik’ten sorumlu Devlet Bakanı olan Ramazan Mirzaoğlu  konuştu. Mirzaoğlu Montrö’nün önemine dikkat çekerek “Türkiye’nin güvenliği için Lozan ne ise Montrö de odur. Sık sık gündeme getirmek değişebileceğini ima etmek Türkiye’nin faydasına değil” dedi.

2001'de Yüzen Otel Olacak Yalanıyla Boğaz'dan Geçerek Uçak Gemisi Olan Varyag'ın Hikayesi - Ekşi Şeyler

VARYAG HİKAYESİ

Varyag’ın Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki tersanede 1991 yılında Amiral Kuznetsov uçak gemisi ile birlikte yapıldığını hatırlatan Mirzaoğlu şunları söyledi: “Varyag’ı Çin satın aldı, bizim dönemimizde. Çin’e gitmesi gerekiyordu Boğazlar’dan geçmesi gerekiyordu. 306 metre uzunluğunda 90 metre genişliğinde tamamlanmış bir gemiydi. Motoru yoktu, dümeni yoktu. İstanbul Boğazı’nın Çanakkele girişinde 18 ay bekledi.” 

 İstihbarat Bilgilerine Göre Çin Yalan Söylüyordu

Çin hükümetinin gemiyi geçirmek için birçok kez görüşmeye geldiğini kaydeden Mirzaoğlu dönemin başbakanı Bülent Ecevit başkanlığında toplantı yapıldığını ve geniş önlemler altında geçirilmesine karar verildiğini belirtti.

Geminin 18 ay beklemesinde Çin hakkında aldıkları istihbaratın da payı olduğunu ilk kez açıklayan Mirzaoğlu “Çin yalan söylüyordu. Eğlence gemisi değil uçak gemisi yapacaklardı. Onun istihbaratını biz almıştık. Uçak gemisi teknolojileri yoktu. Varyag’la bunu kazanacaklardı. Çin iyi niyetli değil diyorduk. Onun payı da vardı ama birinci önceliğimiz Boğazlardı” diye konuştu.

Varyag, Çin'in ilk uçak gemisi oldu | Air News Times

18 AY DİRENDİM

Mirzaoğlu geminin geçmemesi için 18 ay direndiğini ama bakanlar kurulu kararıyla boğazların açıldığını belirterek şöyle devam etti:

“Çin’in oyunu bitmez. Önce Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil paşayı Çin’e davet ettiler. Ondan sonra Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nu davet ettiler.Bu davetlerin amacı  Varyag’dı. En son o zamanki Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’yi Çin’e davet ettiler”

ÇOK SULAR AKTI

O tarihte MHP’nin koalisyon ortağı olduğunu şimdi de Cumhur İttifakı’nın bir bileşeni olduğunu hatırlatan Mirzaoğlu yaşanan Montrö tartışmasına dair ise şunları söyledi:

“Çok yanlış. Köprünün altından çok sular aktı. Dünün MHP’si ile bugünün MHP’si arasında dağlar kadar fark var.  Ben eski bir MHP’li olarak  dünün MHP’sinin politikalarını benimsiyorum.”

Uygur Türklerinin Durumu Günümüzde Çok Daha Kötü

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da o tarihlerde de büyük sıkıntılar olduğunu belirten Devlet eski Bakanı  bu konuda şunları söyledi : ” O tarihte de Uygur Türkleri İşgalci  Çin’in  ağır  baskı, zulüm işkenceleri altında idi.  Günümüzdeki durumları  ise  o zamankinden kıyaslanamayacak kadar  çok daha kötüdür. Çin yönetimi günümüzde  Doğu Türkistan’da  büyük bir etnik soykırım uygulamaktadır. Soydaşlarımızın her geçen gün   durumları  çok daha kötüye doğru gitmektedir. Bu duruma şahsen çok üzülüyorum. Allah yardımcıları olsun. ” şeklinde konuştu.

Kaynak : odatv4.com(Haberlerinden yararlanılmıştır.)

Share
304 Kez Görüntülendi.