logo

trugen jacn

ÇİN,ZENGİN UYGUR İŞADAMLARINDAN GASBETTİKLERİ MALLARINI HARAÇ-MEZAT SATIYOR

Biyolog Yevis Morav, "Çin'in genetik araştırmalara bu kadar çok yatırım yapması tesadüf değil" dedi.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da  son yıllarda Uygur işadamları ve zenginlerden el koyarak gasbettikleri  mallarını açık arttırmalar düzenleyerek haraç-mezat sattıkları açıklandı.

Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi(UHRP) yayınladığı bir raporda Uygur iş adamları ve Uygur Zenginlerin “Terörizm” ve “Aşırılıkçılık” gibi siyasi  kalpaklar giydirerek tutuklandıklarını Uygur zenginlerine ait  el koyarak gasbettikleri milyonlarca dolarlık  taşınır ve taşınmaz mal ve mülklerinin    açık arttırmalar yapılarak haraç mezat sattıklarını ve  bedellerinin Çin işgal yönetimine gelir olarak aktardıklarını bildirdi.

İnsan Hakları Projesi tarafından yayınlanan  raporda şu bilgiler yer alıyor : ” Uygur zengin  ve işadamlarının  gasbedilen varlıklarının bir e-ticaret sitesi olan Taobao adlı ticaret şirketince açık artırmaya çıkarıldığını  bildirdi. Raporda ayrıca, Taobao adlı e-ticaret web sitesinin  genellikle adli müzayede bölümünün genellikle ceza davalarında el konulan mallar  veya  İcra dairelerinin  borçlarının geri ödenmemesi sebebiyle  el konulan malları sattığını, çeşitli  suçlamalarla Çin toplama Kamplarına hapsedilen  Uygurların  el konulan mallarının satıldığını   en son bu  tür el konulan malların satıldığı mezata ait  12 satış olayının tesbit edildiğini bildirdi.

Bir gökdelen, su kütlesi ve gökyüzü görseli olabilir

işgalci Çin,Son 3 Yılda En Az 21  Zengin  Uygur İş adamının  Varlıklarına El Koydu 

Uygur İnsan Hakları Proöesinin(UHRP) raporunda Uygur Özerk Bölgesi’ndeki mahkemeler, 2019’dan bu yana en az 21 varlıklı  ev  eşyaları  her türlü menkul /gayrimenkul  mallar ve şirket hisseleri de dahil olmak üzere  toplam değeri 84,8 milyon değerindeki en az 150  çeşit varlık  Toabao e-ticaret  web sitesinde açık artırmaya çıkardı. Açık arttırmaya çıkarılan bu varlıkların  çoğunun  Hoten İline bağlı Lop İlçe Mahkemesi ile  Kaşgar  Halk Mahkemesi tarafından el konulduğu de belirtildi.

Raporda atıfta bulunulan örneklerden sadece birinde, Hoten’de  Bekri adlı bir  iş adamına ait olan ve 2019’da 40 milyon Yuan (yaklaşık  6 milyon doları) değerindeki  bir binanın bir dizi müzayedelerden sonra  2021 yılının  Şubat ayında etnik Çinli bir iş adamı   olan Zhang Yunji’ye  değerinin en az 1/3 değerinde olan    4 milyon dolara  satıldığı bildirildi.

Bir açık hava ve tuğla duvar görseli olabilir

 

Raportör Cloy : Bizim Ulaştığımız Bilgiler Gerçeklerin Çok Az Bir Bölümü

Raporun yazarlarından biri olan Uygur İnsan Hakları Projesi araştırmacılarından Bayan Cloy,  rapordaki  kanıtların çok önemli olmasına rağmen  bunların su altındaki buzulun sadece küçük bir parçası olabileceğini belirterek : ” Çin’in Uygur iş adamları ve zenginleri Toplama kamplarına hapsederek el koydukları mal ve mülklerini  açık  arttırma seansları düzenleyerek  satmaları,bu  mezatlara ait  satış ilanları, kaçırılan Uygur işadamlarının el konulan mallarına ilişkin şimdiye kadar ulaşılan  en somut ve resmi delillerdir.  Satılan mal ve mülklerin  miktarları hakkında  bilgilere ulaştık.   Ancak elimizde bunlara dair  resmi bir kanıt  bulunmamaktadır. Buna rağmen bu bilgiler çok önemlidir. Bir başka  husus ise;  Uygur Özerk Bölgesi’nde devam eden gözaltılar  ve geniş çaplı tutuklamalar göz önüne alındığında, yukarıdaki 12 vakanın Uygurların mal ve mülklerine  el konulmasının sadece çok küçük bir bölümünü temsil edebileceğidir. Bunu buzulun görünür bir parçası olarak görüyoruz.”

Bir iç mekan görseli olabilir

Çin’in El Koyarak Sattığı 21 Mülkün  5’i  Uygur İşadamı  Ruzi Hacı’ya Ait

Çinli e-ticaret şirketi Taobao  üzerinden satılan 21 mülk sahibinden 5’inin daha önce  tarafımızdan tespit edilen  Uygur işadamı  Rozi Haji’ya ait RujiHaji  Trading Co., Ltd.  ile  Korla Cilanbağ  Şirekitine aittir. Bu şirketlerin   yurtdışında yaşayan  akrabaları ile  geçmişte ticari  ortaklıklar ve işbirliği yaptıkları Uygurlar olduğu öğrenildi. Diğer Emlak Şirketi liderleri Mehmet Hamdul, Hoten’da tanınmış bir emlakçı olan Mehmetcan Emin ve  Abdulcelil Halil olduğudur. Diğer 16 kişinin kimlikleri hakkında bilgi alınamamıştır. Bu konuda Çin işgal yönetiminin  Kurumsay internet portalı veya yargı paylaşım  ağında hiçbir bilgisi  bulunmuyor.

Bir 1 kişi görseli olabilir

Uygur İş İnsanlarının Tutuklanması,  Mallarına el konularak Satılması  Çin’de Huhuk Ve Adalet Sisteminin Açık Ve Şeffaf Olmadığının Kanıtı 

Raporu hazırlayanlardar Raportör Cloy  Çinli yetkililerin Uygur İşadamlarının gazaltına alınarak bilinmeyen yerlere hapsetmesi ,adil yargılama  gibi adli prosedürlerinde şeffaf  olmadıklarının kanıtı olduğunu  belirterek şunları ifade etti : “Genellikle Taobao e-Ticaret Şirketinin  merkezi  Çin’in diğer eyaletlerinde de gayrimenkul ticareti yaptığı biliniyor. Ancak  mezat ile satılan bu malların sahipleri , bankalara olan borçlarını ödeyemeyen veya  iflas ettiklerini ilan eden  Şirketlere aittir.  Bu tür satışlar normal ticari muamele olarak kabul edilir. Ancak Uygur Özerk Bölgesi’nde satılan mülklerin sahipleri çoğunlukla siyasi suçlardan hüküm giymiş ve bazılarının  kimlikleri  dahi  belli olmayan kişilerden oluşuyor. Bu  durum ise haklı olarak endişeye neden olur.  Bu durumun açık ve net  olarak açıklığa kavuşturulması için   bu  el koyma ve satış olaylarının   ayrıntılı olarak araştırılması ve incelenmesi gerekiyor.”

Uygur zenginleri ve girişimciler, Çin hükümetinin Uygurlar üzerindeki baskısında her zaman baskının hedefi olmuştur. Bu, özellikle Çin hükümetinin 2017’de kamplar kurmasından ve Uygur Özerk Bölgesi’nde büyük çaplı adam kaçırma eylemleri başlatmasından, birçok Uygur iş adamının ve zengin insanın zorla kaybedilmesinden veya “terörizm” ve “aşırılıkçılıktan” mahkum edilmesinden sonra böyledir. Uygur İnsan Hakları Projesi ayrıca Çin hükümetinin, toplumdaki rolleri ve Uygur kültürünü korumadaki rolleri nedeniyle zenginleri parti ve devlet kurumları için bir tehdit olarak gördükleri için aydınlar ve dini liderler de dahil olmak üzere işadamlarını işadamları olarak hedef aldığını kaydetti. .

“Mülkün müsaderesi dünyanın birçok yerinde soykırımın en önemli unsurlarından biri olmuştur. Bunun Uygur toplumu üzerinde büyük bir etkisi olacaktır. Çünkü toplumun belli bir kesiminin zayıflamasına ve marjinalleşmesine neden olur. Dolayısıyla bu olay çok önemli ve daha fazla ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

Çin’deki Alibaba Group’a ait olan Taobao web sitesi, Uygur İnsan Hakları Projesi hakkında bir raporda, uluslararası yatırımcıların ve ilgili uluslararası düzenleyici kurumların, grubun halen devam eden vahşete ne ölçüde dahil olduğu konusunda derin endişe duyması gerektiğini söyledi. Uygur Özerk Bölgesi vurgulandı.

Kaynak : https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/uyghur-baylar-0927202

Share
318 Kez Görüntülendi.