logo

trugen jacn
23 Nisan 2024

ÇİN UYGURLARI BASTIRMAK VE YOK ETMEK İÇİN YÜKSEK TEKNOLOJİLERİ KULLANIYOR

Yüksek teknolojili uydu antenleri ve gözetleme antenleriyle (AI tarafından üretilen) çevrili "Çinlileştirilmiş" Sincan camisi.

 UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’ in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan  Uygurlar başta etnik Çinli olmayan Türk halkları tartışmasız  dünyada en çok kontrole tabi tutulan ve sürekli  gözetlenen  bir ulus  olarak bilinmektedir. 2023’teki  rakamlara  Uygur bölgesi  genelinde  200 milyonu aşkın  CCTV gözetleme ve güvenlik kamerası olduğu açıklanmıştır.Bu sayının  2024 yılında  daha fazla arttırılması  planlanıyor.

 Doğu Türkistan’da yaşayan Türkler, insanların kendi kayıtlı  olduğu bölgelerden ayrılması veya  terk etmesinin yasak olduğu Mao döneminden itibaren  bu gibi sıkı kontrol ve sürekli gözetim altında tutuluyorlar. Ancak 21. yüzyılın yüksek teknoloji devrimi, gözetimi daha yüksek bir seviyeye taşıdı ve insanların yalnızca herhangi bir zamanda nerede olduklarını değil, aynı zamanda kimlerle görüştüklerini, kimlerle arkadaş olduklarını da göz önünde bulundurarak yaşamlarının ayrıntılarını takip etmek için  sonsuz   ihtimalleri  de gündeme taşıdı.  Uygurların  neler yaptıkları, nereye gittikleri, neler  satın aldıkları, inancının gereklerini yerine getirip getirmedikleri, dini ibadetlerini   yapıp yapmadıkları,otomobillerinde  ne kadar yakıt kullandıkları, ne kadar yiyecek tükettikleri ve diğerleri listesi  devam ediyor. Çin,  uyguladıkları ve büyük oranda başarılı olduklarını iddia ettikleri Uygur bölgesindeki bu sıkı kontrol ve gözetim sistemini yakında Çin’in  diğer tüm bölgelerinde uygulamaya koyacağını açıkladı.

İnsanların hayatlarını kolaylaştırmak,  yeni  iş platformları yaratma, bilgiye erişimi artırma ve kolaşlaştırma ve daha güvenli bir toplumsal ortam  yaratma   potansiyeli açısından yeni teknolojinin faydaları dillendirilirken,  kişilerin  kendine özgü kişisel  özgürlük ve mahremiyet gibi özel durumların tamamen ortadan kaldırılması ve yok edilmesi göz ardı ediliyor.  Çin yönetiminin gelişmiş ve modern teknolojileri kullanarak Uygurlar başta etnik Çinli olmayan diğer Türk ve Müslüman toplulukları nasıl baskı altına aldıkları ve onların kişisel temel insan haklarının nasıl ayaklar altına alınarak çiğnendiği  ve diğer baskıcı uygulamalarının masaya yatırıldığı  bir özel oturum  geçtiğimiz günlerde  İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi  Öğrenci Birliği tarafından  Londra’da yaşayan Uygur şair ve yazarı Aziz İsa Elkun’un  konuşmacı olarak katıldığı bir panelde masaya yatırılarak  tartışıldı. Elkun konuşmasında ülkesi Doğu Türkistan’daki son gelişmeler hakkında  yeni ve ayrıntılı bilgiler sundu. Çin yönetiminin  1999 yılından sonra  sosyal medya ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak,  Uygurlara  ve diğer rejim karşıtı  her türlü muhalif düşünceyi veya eleştiriyi bastırmak için nasıl silah haline getirdiğini örnekler sunarak anlattı.  Elkun Çin’in bu modern teknolojileri kullanarak  özellikle Uygurlara nasıl baskı ve zulümler yaptığını   onların dilleri ve kültürlerini  yok etmek ve tamamen  silmek için  nasıl kullandığı üzerinde de özellikle durduğu görüldü.

Cambridge Birliği'nin teknoloji ve Uygurlara özel atıfta bulunarak azınlık gruplarının haklarını bastırmak için nasıl kullanılabileceği konulu panelinin konuşmacıları. Soldan sağa: Profesör Sam Shah, Numan'ın Baş Tıbbi Strateji Sorumlusu, Uygur şairi ve yazar Aziz İsa Elkun. ve en sağdaki Dr. Kanta Dihal, Londra Imperial College'da bilim iletişimi öğretim görevlisi. Sağdan ikinci, panelin moderatörlüğünü yapan Cambridge'de İngilizce 2. sınıf öğrencisi Anoushka Kale.
ÇKP Yönetimi  Uygur Bölgesini Yüksek Teknolojinin Kuluçka Merkezi Olarak Seçti

ÇKP , 2016 yılında Uygur bölgesini teknoloji kuluçka merkezi olarak seçti; burada 13 milyon kadar Uygur , endüstriyel ölçekte veri toplamak amacıyla kobay olarak kullanıldı. Kan ve doku türünden iris taramalarına, ses ve yürüyüş tanımaya kadar her biyometrik veri parçası, eğer reddederlerse, sayısı hızla artan sözde “yeniden eğitim” kamplarında hapsedilme acısıyla tutsak izleyicilerden toplandı. Çok geçmeden her vatandaşın muazzam bir veri tabanı derlendi; bir dizi müdahaleci gözetleme yeteneği geliştirmekle görevli, veriye aç Çin yüksek teknoloji şirketleri için mükemmel bir yem.

New York merkezli kar amacı gütmeyen İnsan Hakları Vakfı’na göre teknolojik kontrole yönelik bu deney , bölgeyi “Orwellvari bir hapishane durumuna” dönüştürdü.

Ancak Elkun’a göre bu her zaman böyle değildi.

Uygurlar, 1995 yılında, hükümet müdahalesinden bağımsız olarak fikirlerini ifade etmek için kendi dillerini kullanarak internet siteleri oluşturmanın ilk olanaklarını benimsediler. Uygur dilinin resmi statüsüne rağmen Uygurların hükümetin kendi resmi sitelerini oluşturması için 2004 yılına kadar beklemesi gerekecekti.

Uygur siteleri çok geçmeden sosyal konular, tarih ve Uygur kültürünün ve dilinin korunmasına ilişkin tartışmaların yapıldığı forumlarla doldu. Çin’in doğusundaki Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında çalışan Uygur işçiler, 26 Haziran 2009’da Han Çinlisi iş arkadaşları tarafından öldürüldüğünde, web siteleri cinayetlerin yasını tuttu. Sayfaları, adalet talep eden ve protesto çağrısı yapan, olaya ilişkin görseller ve kliplerle doldu.

Buna karşılık olarak 5 Temmuz 2009’da Urumçi’de barışçıl bir protesto olarak başlayan olay, kısa sürede etnik bir kan gölüne dönüştü ve ordunun bölgeye taşınmasıyla başlayan ayaklanmalarda her iki taraftan da birçok kişi öldürüldü. Web siteleri ve telefonlar videolarla doluydu. Elkun, bu olayın “bölgenin sorunlu tarihinde bir dönüm noktası” olduğunu söyledi. “Bu , sonraki on yılda devlet şiddetinin tırmanması ve Uygurların toptan kriminalize edilmesi açısından bir dönüm noktasıydı.”

Azis İsa Elkun, Uygur şairi ve yazarı.
Azis İsa Elkun, Uygur şairi ve yazarı.

Hükümet, artan sosyal medya faaliyetlerine yanıt olarak internetin tamamını bir yıl süreyle kapattı.

Ancak eyaletteki olayların kötü bir hal alacağı 2016 yılına kadar hâlâ birkaç yıl vardı . O zamana kadar sosyal medya ufkunda yeni bir gelişme Uygurları kasıp kavuruyordu . Ocak 2011’de Çinli BT devi Tencent, WeChat akıllı telefon uygulamasını başlattı. 2023 yılına gelindiğinde WeChat (Çince: Weixin), Çin’de 800 milyondan fazla kullanıcıyla dünya çapında 1,3 milyardan fazla kullanıcı için en büyük medya seçeneklerinden biri haline geldi. Uygurlar birincil bire bir ve grup iletişim aracı haline gelen bu araçtan tam anlamıyla yararlandı ve 2013-2015 yılları arasında eyalette İslam geliştikçe dini uygulamalar, inanç ve Uygur kimliği hakkındaki tartışmalar da alevlendi.

WeChat’in yapıcı tartışma için benzeri görülmemiş fırsatlar sunduğu o günlere baktığımızda, devletin olumsuz “aşırılıkçı” anlatısına, inançla canlı ilişkilere ve geniş bir yelpazedeki alternatif ses ve bakış açılarının ifadesine karşı sık sık zorluklar yaşandığını görüyoruz. Ancak ılımlı sesler aynı zamanda dindar Uygurları giderek daha fazla “güvenilmez” ve “aşırılıkçı” olarak damgalayan resmi ÇKP anlatısına da meydan okuyordu.

“Polis, başörtülü kadınları görmemeye çalışın. Örtülü bir kadın görürseniz onu görmezden gelmeye çalışın. Onlar soyguncu değil, dinin savunucularıdır. Eğer kırsalda polis yardımcısıysanız, kimlik kartı olmayan insanlara işkence etmeyi bırakın, çünkü ataları nesillerdir burada yaşıyor, onlar bu toprakların sahipleridir,” şeklinde bir WeChat akışında, şu ifadelerle süslenmiş bir fotoğrafın üzerine böyle bir yorum yazıldı: “Ya Allah” sözleri.

Katkıda bulunanlar, 2017’de yapılacak telefon kontrollerinde, bu tür içeriğin barındırılması ve iletilmesi nedeniyle sadece gönderenin değil, tüm alıcıların tutuklanmak üzere tutuklanacağını bilmiyorlardı.

Sincan’da yüksek teknoloji uygulamasının sorumlusu , Tibet’teki muhalefeti bastırdıktan sonra 2016 yılında bölgeye gelen ve tüm eyaleti açık hapishaneye benzer bir şeye dönüştürmeye başlayan bölgenin yeni valisi Chen Quanguo’ydu .

2001’deki New York İkiz Kule saldırılarının ardından Amerika’nın “Teröre Karşı Savaş” ilanı, Pekin’in en büyük Müslüman gruplarından biri olan Uygurları ayırmak ve onları terörist olarak etiketlemeye başlamak için ihtiyaç duyduğu sis perdesiydi . Her gün giyim tarzlarından çocuklarına verdikleri isimlere, konuştukları dilden evlerini nasıl dekore ettiklerine kadar barışçıl faaliyetler mercek altına alınıyordu.

Bizzat Xi Jinping’in “toplanması gereken herkesi toplama” konusunda ” merhamet göstermeme ” talimatına uyarak , teröristleri “tamamen ortadan kaldırmak ” ve “onları kökten yok etmek” için “yıkıcı, yok edici bir saldırı” gerçekleştireceğiz. CCTV kameraları, yüz tanıma ve akıllı telefon teknolojisi, yüz binlerce Uygur’un toplu gözaltılara gönderilmesinde vazgeçilmez araçlardı; burada Huawei ve Hikvision yapımı güvenlik kameraları ordusu tarafından gece gündüz izlenip dinlendiler. Huawei ayrıca kampın akıllı kapılarından ve program yönetimi yazılımından da sorumluydu .

2017’den itibaren WeChat platformunun göreceli özgürlüğü aniden sona erdi. Elkun, “4000’den fazla özel Uygur dili web sitesi çevrimdışına alındı ​​ve içerikleri internetten silindi” dedi. “Bu sitelerin sahipleri ve editörleri daha sonra uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı.”

Her Uygur’un, telefonları rutin olarak kontrol edildiğinde polisin, ne tür bir kişinin kim olduğunu keşfetmek için tüm Uygur kişisel verilerini tutan ana sistem olan “Entegre Ortak Operasyonlar Platformu” (IJOP) ile bağlantı kurduğu bir uygulamayı indirmesi gerekiyordu. tutuklandılar; sabıka kayıtları, “güvenilir” olup olmadıkları, “güvenilmez” olup olmadıkları, “güvenilmez” akrabaları olup olmadığı, arabalarını ne sıklıkta doldurdukları, yurt dışına seyahat edip etmedikleri, günde beş vakit namaz kılmayı sevip sevmedikleri, hatta namaz kılmayı isteyip istemedikleri. Evden çıkarken ön veya arka kapıyı kullanın.

Cambridge Birliği Binası. Kredi.
Cambridge Birliği Binası. Kredi .

2013’te bir tür özgürlük ortaya çıkaran araçlar, artık Uygurların avlanma aracı haline gelmişti. Kısa bir süre masumca hararetlenen konuşmalar ve tartışmalar, artık onları toparlayıp uzun süre hapse attıracak delillere dönüşmüştü.

Yüksek teknolojili kitlesel gözetleme Sincan’da hâlâ hızla devam ediyor ve Çin’in geri kalanına aşamalı olarak yayılıyor. İnsan hakları ihlalleri, mahremiyet ve ifade özgürlüğü ihlalleri, güvenlik ve ulusal güvenlik kisvesi altında devam ediyor ve Çinli teknoloji devleri bu vahşetlerin suç ortağı olmaya devam ediyor. Uygur soykırımına ortak olan Huawei ve Hikvision, ilk olarak Uygurlar üzerinde ince ayar yapılan yüz tanıma teknolojisine ihtiyaç duyan batılı ülkeler tarafından memnuniyetle karşılanıyor . Ruh hali tespiti ve tahmine dayalı davranış yeteneğine sahip yazılım da çalışmalarda yer alıyor.

Sürgündeki pek çok yurttaşı erkek ve kadın gibi Elkun da Çin Hükümeti’nin anavatanındaki akrabalarını manipüle etmek için sosyal medya ve teknoloji kullanmasına maruz kalıyor. Birçoğu rehin alınıyor ve eğer sevdiklerini geri dönmeye ikna edemezlerse tutuklanmakla tehdit ediliyor; hepsi yoğun bir şekilde gözetleniyor ve medya kullanımları sansürleniyor. “Çin, bu tedbirlerle ülke içindeki Uygurlar ile diaspora arasındaki iletişimi etkili bir şekilde kesti ” dedi.

Yaşlı annesiyle birkaç yıldır konuşamıyor. “Hükümetin eylemleri Uygur nüfusunu izole etmeyi ve durumu çevreleyen anlatıyı kontrol etmeyi amaçlıyor” dedi.

İroniktir ki, Çin’de Facebook, Twitter (X), Instagram, YouTube ve WhatsApp gibi büyük sosyal medya sitelerinin kullanımını yasaklayan ÇKP, Çin’in hizmetlerini kullanarak ülke dışındaki aynı siteler üzerindeki etkisini kullanmaktan mutluluk duymaktadır. Elkun, yüzlerce sosyal medya “influencerının” “Uygur soykırımını inkar etme ve propagandalarını özgürce yayma” çağrısında bulunduğunu söyledi. Yalnızca Aralık 2021’de Twitter, Çin’e atfedilen 2.160 sahte hesabı kaldırdı , ancak ÇKP masumiyetini korumaya devam ediyor ve “incitici duyguları” ve batılı ” yüzyılın yalanlarını ” öne sürerek adını karalamaya yönelik tüm girişimleri reddediyor.

Elkun, dünyaya, halkının soykırımına sessiz kalmaması ve zulmü protesto etmek için Batı’daki dizginsiz sosyal medya kanallarından yararlanma çağrısında bulundu. “BM aracılığıyla insan hakları ihlallerini kınamaya yönelik diplomatik çabalar durdurulmamalı ve bu zulümlerde suç ortağı olan kişi ve şirketlere yaptırım uygulanmalıdır” dedi. “Bağımsız soruşturmalar, küresel kamuoyunu bilinçlendirme kampanyaları ve sivil toplum ve insan hakları örgütleriyle her düzeyde katılım sağlanmalı ” dedi.

“Amaç diplomatik baskı uygulamak, şeffaflığı sağlamak ve bildirilen insan hakları ihlallerini kolektif ve çok taraflı bir şekilde ele almaktır. Masum insanların hayatlarını soykırımdan kurtarmak, tüm BM üyesi ülkeler de dahil olmak üzere dünyanın mutlak ahlaki ve temel yükümlülüğüdür.”

kAYNAK : BİTTERWİNTER.ORG/
Share
265 Kez Görüntülendi.