logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’I İNSAFSIZCA VE VAHŞİCE SÖMÜRMEYE DEVAM EDİYOR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

1949 yılında bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyetini yıkarak bu kadim  Türk ülkesini işgal eden ÇKP yönetimi 76 yıldan beri   bu ülkede yaşayan Türklere yönelik baskı, zulüm ve etnik soykırım uygulamalarını  devam ettirirken, diğer yandan  batılı Sömürgecilerden onlarca kat daha acımasız ve vahşi şekilde  ülke kaynaklarını   sömürmeye  ve bu toprakların öz sahibi Türkleri açlık ve yoksulluğa mahkum etmeye devam ediyor. Çin emperyalizminin “Çin Rüyası- Ber Kuşak-Yol ” ve benzeri  insanlığı aldatmaya yönelik parlak söylemler aslında Çin sömürgeciliğinin  21. yüzyılın teknik imkanlarını kullanarak yaptığı Çin Sömürgeciliği ve yayılmacılığının  son örnekleridir.

Çin işgal yönetimine bağlı ve ÇKP’nin  Propaganda makinası olarak faaliyet gösteren  Yeni Çin(Xinhua) Haber Ajansı Çin sömürgeciliğine ait son rakamları açıkladı. Doğu Türkistan Cumhuriyetine başkentlik yapan  Gulca  kentinin Kazakistan sınırındaki Korgas sınır kapısından 2025 yılının ilk  5 ayında 4 binden fazla tren seferi gerçekleşirildiğini  bildirdi. Çin’in bu kara limanından ihraç edilen bu malların Türkistan ve Avrupa ülkelerindeki toplam 18  ülkeden  48 kente ulaştırıldığı bilgisini paylaştı. Haberde,  Horgos Limanı’nda  kalkan mal yüklü  son trenin 30 Mayıs perşembe günü  yola çıktığını,  çoğunluğu elektronik ve mekanik ürünlerle yüklü bu trenin Almanya’nın Duisburg kentine doğru yola çıkmasıyla bu yıl limandan  kalkan yük treni sayısının 4 bin seferi geçtiğini bildirdi. Xinhua Ajansı haberinde 2024 yılında  Çin’in Doğu Türkistan üzerinden batıya açılan tek limanı durumundaki Korgas sınır kapısından    27,5 milyon ton malın işlemden geçtiğini  bu rakamın ise, Çin’in  toplam kara bazlı ithalat ve ihracat hacminin yaklaşık yüzde 70’ini teşkil ettiğini   Korgas ve diğer  Alatav  kara sınırından ihraç edilen  toplam tren sayısının  Çin’in  kara yolundan yapılan toplam ihracatının % 50’sinden fazlasını oluşturduğunu, 2024 yılında iki limandan bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 16.400 Çin-Avrupa yük treni seferi gerçekleştirildiğini de bildirdi.

Doğu Türkistan, Çin’in Batıya Açılan Tek Kapısı

Doğu Türkistan’ın Kazakistan sınırındaki Korgas sınırı, tarihten beri  bu ülkenin Türkisten’a ve  Türkistan üzerinden Batıya açılan tek sınır olarak günümüzde de önemini daha da arttırarak sürdürüyor. Kazakistan sınırında yer alan Korgas  kara  Limanı ve  ile Tanrı dağlarından geçişi sağlayan Alatav(Aladağ/Tag)  Geçidi olarak da bilinen Alashankou Limanı,  Çin’i Doğu Türkistan üzerinden batıya bağlayan batıya  iki ana demiryolu geçidi olarak öne çıkıyor.

Daha önce açıklanan verilere göre  Alatav geçidinde yer alan Alaşanko Limanı,   2024 ‘te aralarında Almanya ve Polonya’nın da bulunduğu 21 ülkeyi birbirine bağlayan 123 güzergahta 3.000’in üzerinde Çin-Avrupa (Orta Asya) yük treni seferi gerçekleştirmiş durumda.

Çin,Doğu Türkistan’ı  İnsafsızca ve Hoyratça ve Vahşice Sömürüyor 

ÇKP  işgal yönetimi  kendilerinden önce ülkede bulunan ve  kendilerine teslim olan eski rejiminin 100 bin askerini  ”  Üretim ve İnşaat Ordusu-Bingtüen)  adı ile   Paramiliter Sömürge  ve Talan gücü olarak  düzenlemiş ve özellikle ülkenin 11 ülke ile olan sınırlarına yakın ve çok verimli topraklarını bölge sakinlerinden zorla gasberek yerleştirmiştir. Bu Sömürge Ordusu direkt Pekin’e bağlı olup, ülkede devlet için devlet konumundadır.  Adli,eğitim,Mali ve ekonomik konularda ayrıcalıklıdır.   Dış ticaret ve  uluslararası ilişkiler konusunda  geniş  yetkilere sahiptir. Türklerden gasbettiği veya kendilerince üretilen  malları Pekin’e  danışmadan kendileri ihraç edebilmektedir. Çin’de mevcut 162 elementin 148’ı Doğu Türkistan’dadır ve bu elementlerin çıkarılması, işlenmesi ve ihracı de bu sömürge Ordusunun yetkisindedir.

Share
143 Kez Görüntülendi.