logo

trugen jacn

ABD.KONGRESİ : ÇİN,UYGUR AKADEMİSYEN DR.TOHTI’Yİ DERHAL ŞARTSIZ SERBEST BIRAKMALI

Mike McCaul 0422 FILE

UYGUR HABER VE ARAŞIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD Temsilciler Meclisi   Çin’in  23 Eylül 2014’te  haksız ve hukuksuz olarak  ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı   Uygur Akademisyen ve Uygur insan hakları aktivisti Doç. Dr. ilham Tohti’nin   mahkumietinin 9.yıl dönümünde bir  bildiri yayınlayarak ” Çin yönetimi Uygur Akademisyen Doç. Dr. İlham Tohti şartsız olarak derhal serbest bırakmalıdır istasyonunun derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, kişisel twitter hesabı üzerinden  23 Eylül 2023 günü yayınladığı açıklamasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan  Uygurların vicdanı Dr.İlham Tohti’nin mahkumiyetinin 9.yıl dönümünde şunları yazdı : ” 23 Eylül 2014’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan  ünlü Uygur aydını  Dr.İlham Tohti’nin ömür boyu hapse mahkum edilişinin 9. yıldönümüdür.  2017’den bu yana  ailesi dahil hiç kimse onu ziyaret edemedi ve onun hayatta olup olmadığını dahi  kimse bilmiyor. Çin Komünist Partisi Dr. Tohti’yı şartsız olarak derhal serbest bırakmalı  ve onun ailesi ve sevdikleriyle yeniden bir araya gelmesine izin vermelidir.” dedi.

Öte yandan  ABD. Parlamentosu üst kanadı  Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi  Senatörü Jim Risch de twitter( X) üzerinden yayınladığı mesajinda : “Bugün Uygur aydını Dr.İlham Tohti’nin  Çin yönetimince  siyasi amaçlarla hapse mahkum edilmesinin üzerinden 9 yıl geçti. Onun  koşulsuz  olarak derhal serbest bırakılması için  Komünist Çin’e karşı baskı yapmaya devam edeceğim.”

Ilham Tohti wins 2019 Sakharov Prize for Freedom of Thought | News |  European Parliament

İlham  Tohti  Hukuk  Norm ve  Kurullarına  Uygun Yargılanmamıştır
 Uygur aydını Dr.Tohti’nın 9 yıl önce  Çin yönetimince n ömür boyu hapis cezasına çarptırılması uluslararası alanda büyük ilgi görmüş ve ABD ve Avrupa Birliği tarafından ciddi şekilde eleştirilmişti. ABD ve AB. başta demokratik ülkeler ve uluslararası insan hakları ve Hukuk Teşkilatları  Uygurların temel insan haklarını yasal ve barışçıl yollarla savunan   Uygurların vicdanı olarak anılan Avrupa Parlamentosu(AP)   “Sakharov İnsan Hakları Ödülü” sahibi ünlü  Uygur  Aydını ve Pekin  Merkezi Milletler    Üniversitesi eski  öğretim üyesi Doç.Dr.  İlham Tohti’nin  9 yıl  önce Çin hükümeti tarafından ” Çin’in Birliğini Parçalamak- Ayrılıkçı olmak ve Tevşvik Etmek”   suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının  hukuk norm ve kurallarına aykırı  ve adaletsiz olduğunu  çeşitli açıklamaları ile tepki göstererek eleştiriyorlar ve kendisinin derhal şartsız olarak serbest bırakılmasını her fırsatta dile getiriyorlar

Çin yönetimi 20117 yılından beri ailesi ve yakınlarına kendisinin nerede tutulduğu ve hayatta olup olmadığı  hakkında hiç bir bilgi vermiyor ve kendisini ziyaret etmesine de izin vermiyor.

Uygur Akademisyen ve Hak Hukuk Savunucusu Dr.İlham Tohti  2014’te öğretim üyesi olarak çalıştığı  Pekin’de tutuklandı ve aynı yılın 23 Eylül’ünde Urumçi Orta Halk Mahkemesi tarafından “Ayrılıkçılık- Bölücülük ” suçlaması ile kendisini  ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. O günden bu yana ABD, Avrupa Birliği ve diğer ülkeler ile uluslararası insan hakları örgütleri onun haksız ve hukuuksuz olarak suçlandığını ve hukuk norm ve kurallarına  aykırı  yargılandığını her fırsatta öne sürüyorlar.

Share
1758 Kez Görüntülendi.