logo

trugen jacn

UYGURLAR, ÇİN’İN 05.02.1997 GULCA KATLİAMINI UNUTMADI VE ANMAYA DEVAM EDİYORLAR!

Uygurlardan ve destekçilerinden oluşan bir kalabalık, Şubat 1997'deki Ghulja Katliamını anmak için Londra'daki Çin Büyükelçiliği önünde toplandı.

Uygurlardan ve destekçilerinden oluşan bir kalabalık , Şubat 1997’deki Gulca Katliamını anmak için Londra’daki Çin Büyükelçiliği önünde toplandı.

 

Ruth İNGRAM(bitterwinter.org- Roma/İtalya

Dünya  başka gelişmeler üzerinden daha fazla manşet kapmaya devam ederken,  Çin yönetiminin Uygur bölgesindeki  toplu gözaltılar, Çin tipi toplama kampları,Kamplara hapsedilen   Uygur kadınlarının zorla kısırlaştırmalar,  tutuklulara her türlü insanlık dışı muameleler ve zulüm ve işkenceler, Uygurları zorla  Köle/İşçi olarak çalıştırma ve bölgede yaşayan Müslüman  Türklerin dini ibadetleri ile  kendine özgü  binlerce yıllık kültürel  değerlerini yok etmeler ve   Uygurlar ve diğer Türklere yönelik gizli katliamlar hız kesmeden devam ediyor.

Yirmi yedi yıl önce bu hafta, 5 Şubat 1997’de polis, Çin’in kuzeybatısındaki  Uygur bölgesinde  , Kazakistan sınırına yakın bir şehir olan Gulca’da  bir Ramazan günü dini ibadetlerinin yasaklanaması ve ibadet eden kadın ve çocukların tutuklanması üzerine barışçıl  protestoculara ateş açtı . Çoğunluğu Uygur  gençlerinden oluşan  en az 100 genç  Çin polisi tarafından  katledildi. Günler süren karışıklıklar ve  Çin’in barışçıl gösterileri bastırma operasyonları  sonucu 200 kişinin ölüm cezasına çarptırıldı ve 4.000 kişinin tutuklandığı  açıklandı.  Gulca katliamı,Çin’in  etnik Çinli olmayan Türkler başta diğer  halklara karşı  kültürel  yıkım ve soykırımı ile yavaş yavaş başlattığı ve günümüzde etnik bir soykırıma dönüşün bu operasyonlarının  bir başlangıcı  ve sonsuza kadar hatırlanacak bir olay olarak hatırlanacak: Uygur halkına kendi anavatanlarında yoğunlaştırılmış ve giderek artan bir saldırıyı harekete geçirdi ve bugün birçok hükümetin ve yasa koyucunun soykırım olarak adlandırdığı olayla sonuçlandı.

Düşen bombalar, moloz yığınları ya da yanmış binaların arasında güvenlik için toplaşan insanlar yok, ancak 1997’de Uygur ulusuna yönelik saldırının etkileri azalmadan devam ediyor ve binlerce kişi yargısız olarak uzun hapis cezalarına çarptırılıyor. 2016’da, açıklanmayan pek çok çocuk, ebeveynlerinden ve kültürlerinden koparılan yarım milyon çocuk devlet tarafından çoğunlukla yetimhanelerde eğitildi ve ÇKP, sözde azınlık insan gruplarını ana akım Han kalıbına asimile etmeye kararlıydı.

Uygur protestocular, 1997’de ölenleri ve ortadan kaybolanları veya ardı ardına gelen hükümetlerin on yıllardır süren baskılarına karşı seslerini yükseltmeye cesaret ettikleri için hâlâ gözaltında tutulanları anmak için bu yıl dünyanın dört bir yanındaki Çin büyükelçilikleri önünde toplandı.

Dünya Uygur Kongresi (WUC) Başkanı Dolkun İsa, yıldönümünde yaptığı açıklamada , “Son 27 yılda Çin hükümetinin Uygur haklarına yönelik saldırısı yoğunlaştı ve soykırıma dönüştü. Xi Jinping’in liderliğinde keyfi tutuklamalar, kültürel mirasın bastırılması ve hem Doğu Türkistan’da ( Sincan için tercih edilen Uygur sürgünü terimi) hem de yurt dışında Uygurlara yönelik artan baskılar yaygınlaştı.”

WUC, uluslararası topluma Ghulja’dan alınan dersler üzerinde düşünmeye ve kararlı adımlar atmaya çağrıda bulundu. Isa, “Ghulja Katliamı’nı hatırladığımız ve milyonlarca Uygur’un acılarını kabul ettiğimiz için , WUC, vahşet suçlarına karşı kolektif eylemin önemini vurguluyor” dedi. Çin hükümetinin devam eden zulümlerine cezasız bir şekilde karşı koymak için adalet ve hesap verebilirlik çabalarına acil destek gerekiyor.”

Dünya Uygur Kongresi Birleşik Krallık Direktörü Rahima Mahmut (solda), Londra'daki Çin Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalığa hitap ediyor (sağda). Şubat 1997'deki Ghulja Katliamı'nı anmak için.
Dünya Uygur Kongresi Birleşik Krallık Direktörü Rahima Mahmut (solda), Londra’daki Çin Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalığa hitap ediyor (sağda). Şubat 1997’deki Ghulja Katliamı’nı anmak için.

Londra’daki Çin Büyükelçiliği önünde çok azalan Uygurlar ve destekçileri kalabalığına hitap eden, kendisi de Ghulja yerlisi olan ve katliamdan kısa süre sonra Sincan’dan kaçan WUC’nin Birleşik Krallık Direktörü Rahima Mahmut, ÇKP’nin halkına yönelik baskısının o günden bu yana yumuşamadığını bildirdi. Chen Quanguo’nun 2016 yılında Sincan’ın yeni valisi olarak atanmasının ardından kitlesel toplamalar .

Mahmut’a göre Birleşik Krallık’taki Uygurların önemli bir kısmı düzenli olarak anavatanlarındaki suiistimalleri protesto etmek için ortaya çıkarken, ÇKP’nin gurbetçileri takip etmesi belirgin azalmayı açıklıyor. “Halkımıza yönelik ulusötesi baskılar artırıldı ve sürgüne gönderilen Uygurlar Çin polisi tarafından düzenli olarak taciz ediliyor” dedi. “Göz korkutuluyor, tehdit ediliyor ve herhangi bir gösteriye katılmaları veya aile bireylerinin başına gelenleri anlatmaları halinde ebeveynlerinin, kardeşlerinin veya çocuklarının götürüleceği söyleniyor.” Kendi ailesiyle bağlantısını kaybetmiş ve aile üyelerinin gözaltına alındığını ve kız kardeşlerinden birinin ne yazık ki öldüğünü ancak yabancı söylentileri sayesinde öğrenmiş. 2016’dan sonra bir erkek kardeş ona kendileriyle bir daha iletişime geçmemesini söyledi. Kendi kaderini olduğu gibi, kaderini de “Tanrı’nın ellerine” bırakmasını tavsiye etti.

Müttefiklerin ve dostların dayanışma içinde olmasının önemini yineledi. “Bu bize umut ve devam etme isteği veriyor. Bu bize bir gün özgür olacağımıza dair umut veriyor” dedi.

Uygur İnsan Hakları projesi İcra Direktörü Ömer Kanat, Ghulja Katliamını “Çin hükümetinin Uygurları insanlıktan çıkardığının açık ve erken bir göstergesi  olarak tanımladı . Birleşik Krallık Parlamentosu’nun 2022’deki ve Bağımsız Uygur Mahkemesi’nin 2021’deki bulgularını aktararak, bunun “soykırımla sonuçlanan aşamalı bir süreç” olduğunu söyledi .

O zamandan bu yana dünyanın sessizliğini ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Ağustos 2022’de insanlığa karşı suç işlendiği iddiasıyla aldığı BM kararına rağmen , anavatanında devam eden insan hakları ihlallerini ele alma konusundaki irade ve güç eksikliğini sorguladı . Uygur bölgesi.

Londra'da, Uygur protestolarını düzenli olarak engelleyen Çin hükümetinin bir destekçisi, polis tarafından gözaltına alınana kadar, protestocuların duruşmalarını filme alarak, yüksek sesle Çin milli marşını ve Marsilya'yı söyleyerek içeri girip çıkıyor.
Londra’da, Uygur protestolarını düzenli olarak engelleyen Çin hükümetinin bir destekçisi, polis tarafından gözaltına alınana kadar, protestocuların duruşmalarını filme alarak, yüksek sesle Çin milli marşını ve Marsilya’yı söyleyerek içeri girip çıkıyor.

Dünyanın, Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin uyarı göstergelerini sürekli olarak göz ardı ettiğini söyledi. “Bu konu hepimizi ilgilendiriyor. Başarısızlığımız dünyayı soykırımcılar için daha güvenli hale getirdi. Uygurların başına gelenler ders olmalı ki çok geç olmadan soykırımların önüne geçebilelim.”

Halkının acılarına karışan Çinli yetkililere karşı daha fazla yaptırım uygulanması, “siyasi tepkilerin suçların büyüklüğüne yeterince odaklanmasına” yönelik mevzuat ve “taciz edilen ve zorla öldürülen” sürgündeki Uygurlara ulaşan uzun süreli baskı koluna değinme yetkisi verilmesi çağrısında bulundu. Devam eden vahşet konusunda sessizlik.”

Zorunlu çalıştırma ithalatını yasaklayan sıkı AB mevzuatının uygulamaya konulması gerektiğini söyleyen kendisi, şunları söyledi: “Çin hükümetinin politikalarının kurbanlarının sayısı hala bilinmeyenleri kurtarmak için çok geç olsa da, hayatta kalanlar için harekete geçmek için çok geç değil.”

bw profili
Share
171 Kez Görüntülendi.