logo

trugen jacn
22 Mayıs 2016

ÇİN.TÜRK TURİSTLERİ TÜRK OCAKLI OLDUKLARI İÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’A ALMADI

Bir tarih ve kültür gezisi için Doğu Türkistan’a giden Türk Ocaklıları Çin Polisi ülkeye almadı! Çin polisi gruba “Türk Ocağı üyesi misiniz?, Türk Ocakları’nı tanıyor musunuz?” gibi sorular sordu ve 10 saat gözetim aldınta tuttu. Heyet Doğu Türkistan’a giremeden geri döndü.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Türk Ocakları Genel Merkezi’nin duyurularıyla düzenlenecek olan 2016 yılı Doğu Türkistan tarih ve kültür gezisi Çin devleti tarafından engellendi.
ÇİN, TÜRK OCAKLILARI SINIR DIŞI ETTİ
Aralarında Türk Ocakları Merkez Denetim Kurulu Başkanı Osman Oktay’ın da bulunduğu 15 yeşil pasaportlu Türk vatandaşı Çin’den sınır dışı edildi. Doğu Türkistan’da yapılacak 9 günlük kültür gezisi için Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’ye inen heyet Çin polisi tarafından engellendi. 10 saat gözetim altında tutuldular ve ardından sınırdışı edildiler.

“TÜRK OCAKLARI ÜYESİ MİSİNİZ ? “
Urumçi havaalanında gözetim altına alınan heyete ilginç sorular da soruldu. Heyetin rehberine gözetim altındayken polis tarafından “Türk Ocakları üyesi misin?”, “Türk Ocaklarını tanıyor musun?” gibi sorular soruldu. Rehber de ülkeye alınmadı.

RABİA KADİR İÇİN BİR MİLYON İMZA KAMPANYASI MI SEBEP OLDU?
Heyetin ülkeye alınmamasının sebebi olarak resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak akıllara Türk Ocakları’nın geçen yıl düzenlediği bir imza kampanyası geldi. Türk Ocakları Genel Merkezi ve şubeler itarafından, Türkiye’ye girişi için vize verilmeyen Doğu Türkistan’ın mücadeleci lideri Rabia Kadir’in Türkiye’ye girmesi için bir imza kampanyası başlatılmıştı. Bir milyon imza hedefiyle başlayan kampanyaya pek çok Türk Ocağı şubesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek vermişti. Basında büyük yankı bulan imza kampanyasının ardından Rabia Kadir de Türk Ocakları’na teşekkür etmişti.
Çin devleti tarafından terörist ilan edilen Rabia Kadir’e yönelik başlatılan bu imza kampanyasının Çin devletinde incelediği ve bu sebeple Türk Ocakları yöneticilerinin içidne olduğu heyetin ülkeye alınmadığı düşünülüyor.

Doğu Türkistan için, Rabia Kadir için, Özgürlüğe "VİZE" ver!

 Kaynak : http://www.turkyurduhaber.org/haber/21565/cin-turk-ocaklilari-dogu-turkistana-almadi.html

Etiketler: » » » » »
Share
1323 Kez Görüntülendi.