logo

trugen jacn
22 Ekim 2015

İŞGALCI ÇİN, AKSU – BAY FEDAİ’LERİNİN YAKINLARINDAN 40 KİŞİ’Yİ TUTUKLADI

xoten-saqchi-herbiy-mukapatlash.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin İşgal yönetiminin ekonomik ayırımcılık, ülkeyi Çinlileştirmek ve zengin kaynakları talan amaclı etnik Çinli göçmenlere peşkeş çektikleri Aksu Vilayetinin Bay İlçesi Tirekbazar Sogan Kömür Madeni’nde 18 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilen eylemin zanlılarından olduğunu iddia edilen 3 aileden içlerinde kadınların da olduğu toplam 40 kişinin tutuklandığı bildirildi.
Washington merkezli Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgileri göre eylemi gerçekleştidikleri iddia edilen Fedai’lerin yakınları ve komşularından tutuklanan kişiler şunlar ;
Gülmire Ve Reşide Ruzi : Fedailerin önderi Musa Tohtıniyaz’ın gelinleri olup, kocalarının yapacağı eylemlerden haberleri olduğu halde yönetime bildirmediği gerekçesi ile.
Turgun Mehmet : Kaçanların  içinde olan 9 yaşındaki kızın babası olan Turgun Mehmet, kızını evlatlık verdiği avcılıktan ustası Mehmet İsa’dan 10 bin yen(1,65 bin $) dolar borç istemiş.Mehmet İsa,kendisi ile birlikte dağa(Yayala’ya) geldiği taktirde bu parayı vereceğini söylemiş.Bununu üzerine kendisi ile birlikte yayla’ya gitmiş.Orda kendisine eyleme katılması teklif edilmiş.Ancak kabul etmemiş.Eylemden haberdar olduğu halde ihbar etmediği için tutuklanmıştır.
Ayrıca,şüpheli Musa Tohtinayaz’in kız kardeşi de Hayvancılık İşletmesinin Kadın işlerindern sorumlu Müdürü,kocası (Musa(nın Eniştesi) Ahmet Sıddık Çavar Çiftlik ÇKP.Sekreter yardımcısı olduğu için görevlerinden el çektirilmiştir.

Özgür Asya Radyosu’na konu ile ilgili bilgi veren Tarım ve Hayvancılık işletmesi ÇKP.Sekreter Yardımcının anlattıkları şöyle ; “Mehmlet İsa,bir süredir bu eylem için taraftar toplamak ve bulmak için girişimlerde bulunmuştur.Buna göre eylemi gerçekleştirenler bu 3 akraba aile ve üyeleri ile sınırlı değil.Başkalarının de olduğundan şüphelenilmektedir.Komşu kent ve köylerden de tutuklananlar var. Tutuklu sayısı 40 civarındadır.” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » »
Share
880 Kez Görüntülendi.