logo

trugen jacn

FRANSA’DA ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI KONULU TOPLANTI VE BELGESEL GÖSTERİMİ YAPILDI

Fransız Parlamentosu'nda "Uygurlar: Soykırım Mekanizmasının Açığa Çıkması" konulu kamuoyu tartışması yapıldı.

UYGUR HABEER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Fransız Parlamentosu’nda Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik soykırım politikalarının tartışıldığı “Uygurlar:  Çin’in  İfşa edilen  Soykırım Mekanizmaları” başlığı altında bir özel toplantı düzenlendi.

Toplantı  öncesinde Fransız gazeteci ve belgesel Filim  yapımcısı Eric Darbrey tarafından  çekilen  “Çin, Uygurları Nasıl Yok Ediyor” adlı  Belgesel filmin gösterimi yapıldı.  

Fransız Parlamentosunun televizyon kanalından canlı  olarak yayınlanan  toplantının moderatörlüğünü Fransız parlamento üyesi Jean-Pierre Grattan yaptı.

Toplantının açılışında konuşan Dünya Uygur Kurultayı(DUK ) Başkanı Dolkun İsa Fransız Parlamentosuna bu toplantı ve belgesel filim gösterimini düzenledikleri için teşekkür ederek başladığı  konuşmasında şunları söyledi . ” Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da baskı,zulüm,insanlık suçları ile soykırım cinayetlerini hız kesmeden sürdürüyor. En trajik olanı ise, Çin’in kendi üretimi olan Çin virüsü salgınını bahane ederek Uygurları evlerinde haapsetmeesi ve açlığa mahkum etmesidir. Fransa Parlameentosu de geçtiğimiz yıllarda diğer 10 batılı 10 ülke gibi Çin’in Doğu Türkistan’daki  insan hakları ihlallerini “İnsanlık suçu ve Soykırım cinayeti” olarak tanımıştır. Fransız Parlamentosunun  değerli üyeleri  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara yönelik baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını sık sık  gündeme getiriyorlar. Buradan kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Daha sonra  Uygur soykırımını konu alan belgeselin yapımcısı Eric Darbrey, Dünya Uygur Kurultayı program rehberi Zumrütay Uygur ve  Fransız ” Liberation=Azatlık” gazetesi muhabiri Lawrence Defranoux söz alarak Çin’in  Uygur soykırımı hakkındaki görüşlerini dile getirdiler.

"Çin Uygurları nasıl yok ediyor?" Belgesel filminin gösterimi ve "Uygur Soykırımı" konulu tartışma sırasında bir fotoğrafta. 19 Ekim 2022.

Çin’in Uygur soykırımını konu alan “Çin.Uygurları Nasıl Yok Ediyor ? ” belgesel Filmin yapımcısı Eric Darbre konuşmasında  yaptığı belgesel hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi : ” Belgesel  filmi yapmak için uzun bir süre kamp tanıklarının  bir çoğu ile   görüştüm ve röportajlar yaptım.   Çin’in Uygur bölgesinde  Uygur Soykırımı’nı kapsamlı bir şekilde ele almak ve kamu oyuna duyurabilmek   büyük çaba gösterdim. 2021’de Londra’da yapılan ” Bağımsız “Uygur Mahkeme Heyeti” tarafından  dinlenen    bir çok tanık ve uzmanın  birçok ifadelerimi kullandım. “şeklinde konuştu.

Fransız Parlamentosu'nda "Çin Uygurları nasıl öldürüyor?" Belgesel filminin gösterim gündemi ve "Uygur Soykırımı" tartışması.

DUK Program Yöneticisi Zümrüay Uygur iyi bildiği Fransızcası ile  toplantıda yaptığı konuşmasında  Çin’indeki baskı,zulüm ve soykırım cinayetleri hakkında ayrıntılı bilgiler  verdi ve şunları ifade etti :  ” Çinli  işgalciler  Doğu Türkistan’da halen de sürdürdüğü  etnik soykırım cinayetlerininin üzerini  örtmek ve gizlemek için her çareye başvuruyor.  Bunların başında ise hile yapmak ve yalan söylemek ve insanları aldatarak  dolandırıcılık yapmak gelmektedir.Çin’in insanlık dışı uygulamalarının başında Toplama kamplarında hapiste tuttuğu Uygur kadınlarını zorla kısırlaştırmak ve onlara sistematik taciz ve saldırılar yapmalarıdır.  Ancak, Çin ne yaparsa yapsın, bu insanlık dışı cinayetlerinin üzerine örtmeye ve gizlemeyi asla başaramayacaktır.” dedi,

Share
6114 Kez Görüntülendi.