logo

trugen jacn

ÇİN,MAĞDURLARIN NORVEÇ PARLAMENTOSUNDAKİ TANIKLIĞI ÖNCESİ UYGURLARI TEHDİT ETTİ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İşgalci Çin’in  Toplama Kampı mağdur ve şahitlerinin Norveç Parlamentosundaki özel oturumda  Tanık olarak dinlenmesi öncesi  bu ülkede yaşayan sığınmacı Uygur Türklerini telefonla  ülkelerindeki aile ve yakınları üzerinden şantaj yaparak tehdit ettikleri bildirildi.

Norveç’te yaşayan bazı Uygur sığınmacıların 17 Ekim 2022 Pazartesi günü Norveç Parlamentosundaki  özel  duruşma öncesi  gizemli telefon çağrıları aldığı  ve onların Çin baskı ve zulmü hakkında tanıklık yapmamaları için  korkutmak amacı ile tehdit mesajları  gönderildikleri açıklandı.

Uygur Sığınmacı Şerife Resul  Tehdit Edildi
Norveç’in başkenti Oslo’da yaşayan Uygur aktivist Şerife Resul’un 23 Eylül Cuma günü telefonu çaldı. Arayan numara Norveç hattı idi. Ancak telefon edenin adı yazmıyordu. Arayan bir kadın idi ve Çince konuşuyordu.  Arayan,  kendisinin Norveç’teki Çin büyükelçiliğinden olduğunu söyledi. Şerife Resul’un  imzalaması gereken önemli bir belge olduğunu   ve kendisine  Büyükelçiliğe gelmesi  gerektiği söylendi.
Üç çocuk annesi  Şerife Resul, bunları duyunca  dehşet içinde donup kaldığını bildirdi.  Şerife Resul  İşgalci Çin’in ülkesindeki  baskı, zulüm ve etnik ayırımcılık uygulamalarından kaçarak  yedi yıl önce,  Norveç’e  sığınma başvurusunda bulunmuş ve bu ülkeye yerleşmişti.  Çin Elçiliğinde yapacağı her hangi bir işlem bulunmuyordu. Şerife Resul Doğu Türkistan’da yaşayan  ailesine Çinli  işgalcilerin kötülük yapmasından korkuyor ve sürekli endişe içinde idi.  Şerife Resul  kısa bir süre sonra   telefonu kapattı. Aslında  kendisi ile ilgili Çin Büyükelçiliğinde hiçbir belge olmadığından emindi ve büyükelçiliğe  de gelmeyecekti.

Şerife Resul Telefon Sonrası Durumunu Şöyle Anlatıyor

Çin Büyükelçiliğinden telefonla aranmamdan sonra  büyük korku yaşadım. İlk aklıma gelen ülkemdeki Ailemdi.  Çin Büyükelçiliği benim telefon numaramı nasıl ele geçirmişti ?  Neden beni aramıştı ?Neden beni elçiliğe istiyorlar?

Bunları düşünürken çok  gergin  ve stresliydim.  Biraz su içmeye ve daha sonra tek başıma biraz dinlenmeye ihtiyacım olduğunu farkettim.  Suya ve uzanmaya ihtiyacım vardı.  Bir süre tek başıma yalnız kalarak dinlendim ve düşünmeye başladım.

Uygur Aktivist Şerife Resul Parlamento Önündeki Protesto Gösterilerine Katıldı

Bütün bunları düşünürken,  Çin’in  Uygurlara yönelik insanlık suçları ile soykırım uygulamaları bir kez daha filim şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. 5 yıldır hiç bir haber alamadığım ülkemdeki ailem ve yakınlarım   ve orada yaşayan halkıma karşı  Çin’in baskı ve zulmünü  protesto etmek ve  zamanda Norveç Parlamentosunda yapılacak Çin Nazi Kampı mağdur ve tanıklarının  konuşacağı   özel oturumu  izlemeye karar verdim.

Norveç Uygur Komitesi’nin bana yolladığı  bu etkinlikler ile ilgili davetiye bir kez daha baktım.   Davetiyede  ” Norveç Palamentosunda yapılacak olan Doğu Türkistan’daki  Çin toplama Kamplarından kurtulan mağdur ve tanıkların  İşgalci Çin’in  Uygurlara karşı işledikleri insanlık suçları ile  etnik  soykırım cinayetlerini anlatacakları özel oturuma katılımını dileriz.” cümleleri yar alıyordu.
Ben de Doğu Türkistanlı bir Uygur olarak   BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  açıklanan Uygur raporunda teyit edildiği üzere  Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki ağır insan hakları ihlallerinin ” insanlığa karşı suç teşkil edebileceğinin çok kuvvetli bir ihtimal olduğu ”  yolundaki  oldukça tartışmalı  bir raporun de Çin ‘in Uygurları etnik soykırım ile toptan yok etmek istediği   lanetli politikasının  mağdurlar ve tanıklarca kapsamlı bir
şekilde  ortaya konulacağı bu özel oturuma katılmak için yola çıktım. ” cümleleri ile  duygu ve düşüncelerini  ifade ediyor.

 Abdullah Abdurrahim :  Çin Telefon aramalarını  Uygurları Korkutmak İçin Kullanıyor 

 Norveç Uygur Komitesi Genel Sekreteri Abdullah Abdurrahim  Çin Büyükelçiliğinin  Uygur sığınmaçı Şerif Resul’u telefonla tehdit etmesini şöyle değerlendirdi : ”  Çin Büyükelçiliğinin bu telefon tehditleri  ve bu tür konuşmalar Çinli yetkililer tarafından Uygurları korkutmak için bir teknik olarak kullanılıyor. Çin, Norveç’te yaşayan tüm Uygurları çok iyi biliyor. Onun için onları şantajla korkutarak Uygurlara kendilerinin  kim olduklarını bildiklerini ve telefon numaralarına sahip olduklarını göstermek  istiyor.

Bu tür  telefon aramaları ve konuşmalar Norveç’teki birçok Uygur üzerinde  olumsuz ve büyük psikolojik etki yaratıyor. Bu nedenlerle  bir çok Uygur aile  Çinli işgalcilerin Doğu Türkistan’daki aile üyelerine bir şey yapmalarından korkuyor. Bur çok Uygur  Komitemizin faaliyetlerinde  daha az aktif olmaya ve   çok konuşmamaya dikkat ediyorlar. Yanı Çin Uygurlara sadece Vatanlarında değil, Norveç’te veya dünyanın başka ülkelerinde de baskı ve zulüm yapmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak : https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/P44r27/uigurer-faar-mystiske-anrop-foer-stortingshoering-ment-for-aa-skremme?fbclid=

Share
4920 Kez Görüntülendi.