logo

trugen jacn

ÇİN’İN SÖZCÜSÜ VE RUSYA’NIN YANDAŞI “AYDINLIK”‘A DOĞU TÜRKİSTAN VE KIRIM TEPKİSİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Rusya ve Çin’e olan yakınlığı ile bilinen, Türkiye’de Çin’in sözcülüğünü ve Rusya’nın yandaşlığını görev sayan ” Aydınlık” adlı gazete ile işgalci ve emperyalist olarak tanımlanan bu ülkelerin sevicileri olan ve siyasetteki konumları 0,002 mertebesinde seyreden bazı marjinal siyasi gurupçukların Doğu Türkistan ve Kırım ihanetlerine karşı Türkiye’de tepkiler büyüyerek sürüyor.

Aydınlık gazetesi 2 Eylül 2019’da “İpek Yolu’nun Kalbi: Sinciang” başlıklı bir ek çıkartarak Doğu Türkistanlılara yapılan baskıları reddetti. Basit bir Çin propagandasından farksız olan metinde Doğu Türkistanlıların Türk olmadığı iddia edildi.

Gazeteci İsmail Saymaz konu ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Aydınlık, Doğu Türkistan’da Çin tezini savunmak için ek çıkarmış. Ekte, Doğu Türkistan’daki Türk kimliği yok sayılacak şekilde “her Türkçe konuşan Türk değildir” deniyor. Böyle saçma tez duymadım. Doğu Türkistan’da 18’den küçüklerin camiye girmesi ve ibadet etmesi yasakmış.”

Perinçek’ten Yeni Heyezan : Türkiye’nin Kırım politikasına dil uzattı!

Rusya ve Çin’in baskı politikalarını destekleyen açıklamalarıyla dönem dönem gündeme gelen Doğu Perinçek, yıllardır işgal altında sıkıntılarla boğuşan Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu iddialarını da bir kez daha tekrar etti.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da konu ile ilgili şu tepkiyi gösterdi:

“Uygur Türklerine zulmetmek için Çin ile birlikte yarışıyorlar. Yazık! Çok yazık! Onların bedeni kıbleye, yürekleri Türkiye’ye dönük. Bu zulme ortak olanları tarih affetmeyecek.”

Aydınlıkçıların başı olarak görülen Doğu Perinçek daha önce de Uygur Türklerine dil uzatmış ve Türkiye’nin Kırım Tatarlarına yönelik müspet politikasını eleştirme gafletinde bulunmuştu.

Kaynak : Kırım Haber Ajansı(QHA)


Etiketler: » » » » » » »
Share
816 Kez Görüntülendi.