logo

trugen jacn
10 Ocak 2017

TÜRKİYE’DE ” TÜRKİSTANLI – ÇEKİK GÖZ AVI ” BAŞLATILDIĞI İDDİA EDİLİYOR

İSTANBUL-KIRIM HABER AJANSI (QHA) –
Yılbaşı gecesi İstanbul’da Reina gece kulübüne yapılan ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısından sonra şehirdeki Kırgızların sıkı kontrole tabi tutulduğu belirtildi.İstanbul’da başta Kırgızlar olmak üzere Türk Dünyası’ndan gelen insanlar sıkı kontrolden geçiriliyor.

İstanbul’da Reina gece kulübüne saldıran şüphelilerden birinin Orta Asyalı olduğuna dair haberler yayınlandığından beri Türkiye’de bulunan tüm Orta Asya ülkeleri vatandaşları sıkı kontrolden geçirilmekten şikayet etmeye başladılar.

Azatlık Radyosu Kırgızca sayfasında yer alan habere göre, firarda olan şüphelinin Orta Asyalı olması, ülkede bulunan tüm Kırgızistan vatandaşlarını rahatsız ediyor. Özellikle olayla hiç alâkası olmayan Kırgız iş adamının kimliğinin şüpheli terörist olarak tüm dünya haberlerinde yayınlanmasının sosyal ağları çok sık kullanan öğrencileri çok rahatsız ettiği kaydedildi.

Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Nazgul Sultanova, sosyal ağlarda bazı paylaşımlar yayınlandığını ifade ederek, “Sosyal paylaşımlarda ‘çekik gözlü’ vatandaşların dışarıda bulunması bu aralar tehlikeli. Bazı Türk vatandaşları tarafından saldırıya uğrayabilecekleri uyarısı yayınlandı. Gerçekten de olayn üstünden fazla vakit geçmeden İstanbul, Pendik semtinde Türkmen vatandaş saldırıya uğrayarak ağır yaralandı. Tek sebebi bu kişin yılbaşında gece kulübüne saldıran şüpheliye benzemesi. En kısa zamanda şüpeli saldırganın bulunmasını ve bu tür problemlerin kökten çözülmesini dileriz, çünkü tüm çekik gözlü vatandaşlar tehlike altında.” diye konuştu.

İstanbul Zeytinburnu semtinde çok fazla ülkelerden vatandaşların bulunduğu kaydedilen haberde bu yüzden bu semtte polis kontrolünün sıkılaştığı da belirtiliyor.

Kırgız Türkleri Derneği Başkanı Kurmanbek Kutlu ise konuyla ilgili, “Zeytinburnu’nda genelde Orta Asyalılar ikamet ediyor. Eskiden beri bu semtte Kırgız, Kazak, Özbek, Tatar, Balkanlar ve Avrupa’dan göç edenler yerleştirildi. Şu an daha çok Afganistan, Suriye,  Doğu Türkistan’dan gelen  Uygurlar yerleşmeye başladılar. Zeytinburnu’nda onlarca Kırgız ailesi bulunuyor. Saban abimin oğlu işe giderken polisle durdurup çok sıkı kontrolden geçirilmiş. Çünkü şüphelinin Kırgız, Özbek, Uygur olma ihtimaline dair haberler yayınlanmış ve o yüzden Zeytinburnu’nda çok sıkı polis kontrolü var şu an” dedi.

Sıkı polis kontrollerinin Türkiye’de çalışma izni olmadan çalışan Orta Asyalı vatandaşlara zorluk çıkardığını söyleyen Kırgızistanlı Azamat Abılgazı, “Çunkü her an sokakta polis durdurup, sıkı kontrolden geçirebilir. Ben bizzat bu kontrollere rastlamadım, ama evraklarında herhangi bir eksiği olan ve vizesi geçmiş vatandaşların hemen tutuklandıklarını duyuyorum. Bu yüzden Kırgız vatandaşlarımızın vizelerini zamanında yenilemelerini rica ediyoruz. Çunkü şu anki sıkı polis kontrolleri çok zorluk çıkartabilir” diye konuştu.

Azatlık Radyosu’nun haberine göre, Göç İdaresi Başkanı Mustafa Barak, Kırgız vatandaşı hakkında yanlış yayınlanan haberlerin Kırgız vatandaşlara vize verilmesini etkilemeyeceğini açıkladı ve “Ülkesinde herhangi bir suça karışmadığına dair evrak istenebilir artık vize işlemleri için. Bugüne kadar İçişleri Bakanlığı bu evrağı sadece Özbek ve Türkmen erkeklerden talep ediyordu. Artık Kırgız erkeklerden de talep edebilir ve Türkiye giriş çıkışlarında Orta Asyalı erkeklere daha dikkat edilecek” dedi.

Türk televizyonları saldırının ertesi günü ilk gelen haberlere göre üç Orta Asya tipli şüphelinin kimliklerini yayınlamıştı. Hemen haberin arkasından üç Kazak erkeğin saldırıyla bir alâkası olmadığı açıklanmıştı. Türkiye vatandaşları tarafından saldırıya uğrayan Türkmen vatandaşı vizesiz olduğü tespit edilip memleketine deport edilmişti.

Ayrıca haberde, TRT’nin Kırgızistan vatandaşı Yahya Maşrapov’u Reina’ya saldıranlardan biri diye yayınlandığına işaret edilirken son haberlere göre şüphelinin halâ yakalanmadığı kaydedildi.

Kaynak : Qırımhaberajansi.com

Etiketler: » » » » » »
Share
967 Kez Görüntülendi.