logo

trugen jacn
14 Şubat 2016

ÖZBEKİSTAN’DAN MERKEZİ ASYA’NIN FATİHİ BABÜRŞAH İÇİN ANLAMLI KUTLAMA KARARI

Özbekistan Hükümeti çok isabetli ve yerinde bir karar alarak 14 Şubat tarihini Andıcan şehrinde doğan Özbek ve Uygur Türkleri başta Türkistan coğrafyasının ortak değeri Baburşah’in doğum günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.Muhammed Zahiruddin Babürşah 15.yüzyılın sonlarında bugünkü Afanistan,Pakistan ve Hindistan devletlerinin yer aldığı merkezi Asya topraklarını fethetmiş ve tarihte büyük izler bırakan Büyük Babur Türk İmparatorluğunu kurmuştu. Bu büyük Türk Fatihi Babürşah, şair, yazar ve edip olmasının yanında büyük ve ünlü Komutandı.  1858 yılına kadar hüküm süren Babur İmparatorluğu’nün kurucusudur. Kurduğu devlet,1858 yılında İngilizlerin bu devleti yıkmasına kadar ayakta kalmıştır. Bu Türk devleti, Türk-İslam ve dünya kültür ve medeniyetine  her alanda büyük katkılar yapmış ve silinmez izler bırakmıştır.

Özbekler'den anlamlı 14 Şubat kutlaması

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Özbekistan genelinde dünya bilim ve sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunan Özbek şair ve eğitimci, askeri lider ve devlet adamı Zahiriddin Muhammed Babür’ün doğum günü 14 Şubat tarihinde kutlanacak.
Kırgızistan’ın Özbek Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Babür’ün pek çok dile çevrilen “Kabil divanı”, “Hint divanı” şiir toplamları ve “Babürname” anıları Özbek edebi ve sanatsal düşüncenin oluşumunda önemli etki gösterdiği belirtildi.
Babür’ün bilimsel çalışmaları XVI yüzyılın başında Orta Asya, Afganistan ve Hindistan’ın coğrafyası, etnografyası, florası hakkında önemli bilgiler veriyor.


Timur’un sonraki kuşak torunlarından olan Babür’ün ilmi çalışmaları, Fransa, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki müzelerde saklanıyor. İslami hukuk üzerine yazdığı risalesi olan “Mubayin”i içeren “Babür vakıaları” eseri ise İran’da bulunuyor. Hindistan’ın Haydarabad şehrindeki Salarjan Müzesinde Babür’ün daha önce bilinmeyen el yazma eserleri ortaya çıkmıştı.


1483 yılında Andican’da doğan Zahiriddin Muhammed Babur henüz 12 yaşındayken Fergana hükümdarı olmuş ve 1526 yılında Hindistan’da üç yüzyıldan fazla sürecek merkezi bir devlet kurmuştu. Babür, kendi kurduğu imparatorluğu sadece beş yıl yönetmiş, ancak bu dönemde Hindistan’da su temin sisteminin yenilenmesi, vergi reformu, Agra ve Delhi’nin yeniden inşaatı gibi önemli işleri başarmıştı.


Şu an Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sarayında dikili olan 16. Türk İmparatorluğu bayraklarından 15’si de Hindistan’da hüküm süren Babür devletinin bayrağı.

Babür Bayrağı

Babür İmparatorluğu Bayrağı (1526-1858)

Etiketler: » » » »

Share
2006 Kez Görüntülendi.