logo

trugen jacn
08 Haziran 2015

İŞGALCI ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ İÇKİ –SİGARA DAYATMASI BAŞARISIZ

haraq-tamaka-uqturush.JPG

İŞGAL YÖNETİMİNİN  MECBURİ OLARAK İÇKİ VE SİGARA SATILMASINA DAİR GENELGESİ.

Uygur haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
İşgalcı Çin’in bir süre önce Doğu Türkistan genelinde Restoran ve Dükkanlarda zorunlu içki ve sigara bulundurma ve satma dayatmasının uygulamada başarısız olduğu bildiriliyor.
İşgalcı Çin’in ülke’de artan dini ve milli duyarlılığın daha da artmasını önlemek ve müslüman Uygur gençlerinin içki ve sigaraya alıştırılarak assimileye yönelik bu uygulamanın büyük b.ir fiyasko ile sonuçlanması İşgalcileri hayal kırıklığına ve bu konuda yeni tedbirler uygulamaya koymaya mecbur bıraktıkları ifade ediliyor.
Özgür Asya radyosu muhabirlerinin Hoten’in bir kenti’nde faaliyet gösteren  dükkan sahipleri ve Kent yöneticileri  ile bu konuda telefonla yaptığı görüşmede de bu durum  ve sonuç teyit edildi.
1. Dükkan sahibi : Kent ÇKP. Ve İdari yönetimince dükkanıma Şentang marka şarap ile değişik marka Biralar getirilip bınrakıldı ve bunların parasa de benden peşin olarak tehsil edildi. Ancak,bir kaç paket sigara satıldı.Fakat son 2 ayda hiç İçki ve bira satılmadı.
Muhabirin ”yönetime bu içkiler satılmadı geri alın ve paramızı de verin” yolunda talepte bulunup bulunmadığı yolundakı sorusunu ise “ Bunu söylememiz doğru olmaz.Hem de  biz bunu söyleyemeyiz.”şeklinde cevapladı.
2.Dükkan Sahibi : Yönetimce  satılması talebi ile  zorla bırakılan içkiler, 2 aydan beri hiç satılmadı.Çünkü buradaki halk alışkın değil. İçki kullanmıyorlar.
İçkiler Ucangbu(Silahlı Jandarma Özel Birliği)’nce getirildi.Ben zaten dükkanda pek durmuyorum.,Oğullarım duruyorlar.Arada sırada kontrol ediyorlar.Ama içkiler satılmıyor.Bizim komşular pek içki içmiyorlar.
Kent Yönetimi Muhasebe Sorumlusu(Bağaltır) : İçki ve sigaralar yukarının talimatı ile dükkanlara bedeli peşin tahsil edilerek  dağıtıldı.Arada sırada control ediliyor.Ancak bir kaç adet sigara satılmasına rağmen,içki hiç satılmamış.İçki içenler Çinlilerin işlettiği mağazalardan içkilerini alıyorlar.Uygurlardan hiç alan yok.” Şeklinde konuştu.
Uzmanlar ,İşgal yönetiminin  bu tedbirlerle Uygur gençlerinin dini duygularını dönüştürmek için onlara sigara ve içikiye alıştırararak assimile etmek istediklerini ifade ediyorlar.Ayrıca ülkede günden güne artan yönetim karşıtı eylemleri önlemenin bu şekilde önlenebileceğini düşünüyor. Çinli işgalcılar Doğu Türkistan’da “ Yüksek irade sahibi,şuurlu  ve Toplumsal sorumluluk  duygusu taşıyan bir Gençlik” yerine ” Disiplinsiz, ayyaş,sigara tıryakısı ve sonumsuz bir gençlik”  yetiştirme peşinde olduğunu noktasında birleşiyorlar.
Ancak,kendilerinin de itiraf ettikleri gibi bu uygulamada de diğerleri gibi tümden başarısız oldukları kesin olarak görülüyor.

Etiketler: » » » » »
Share
1132 Kez Görüntülendi.