logo

trugen jacn

İŞGALÇİ ÇİN’İN KATLETTİĞİ ŞEHİT ABDUŞŞEKUR’ÜN BARIN DİRENİŞİ HAKKINDAKİ SÖZLERİ

Abdushukur Nurullah'ı anıyoruz.

Tahir Kökbayrak(bitterwinter.org- İtalya )

Barin Ayaklanması: Şehit Abdushukur’un Ruhu Nurullah hakkında daha fazlası

Dün Barin Ayaklanması’nın 33. yıl dönümüydü Bugün bir arkadaşımız, hem katı bir Müslüman hem de Batı dostu olan idam edilmiş bir entelektüeli anıyor.

Bir kişi veya topluluk hem katı Müslüman hem de Batı yanlısı olabilir mi? İmkansız görünüyor ama Barin İsyanı ve arkadaşı şehit Abdushukur Nurullah’ı hatırlarsam, oldukça mümkün olduğunu düşünüyorum.

Acı Kış’ın dün açıkladığı gibi , Barin Ayaklanması 5 Nisan 1990’da patlak vermişti. Doğu Türkistan Kurtuluş Partisi lideri Zaydun Yusuf ve diğer 200 üye, 500 Çinli askerle çatıştı ve Barin Belediye Binasını ele geçirdi . . Ertesi gün, Güney Askeri Tümeni’nden 15.000 Çinli asker, tanklar ve 3.000 Hava Kuvvetleri mensubu ile takviye için geldi. Çatışma ve baskın yedi gün sürdü ve isyancılar el yapımı silahlarla belediyeyi iki gün tutmayı başardı.

Uygur lisesi öğretmeni ve şehit olan arkadaşım Abdushukur Nurullah,  Kaşgar’daki Barin Ayaklanması’nın hemen ardından bize şunları söylemişti: “Eğer bu din [İslam] Barin köyündeki bu fakir ve muhtaç insanlara savaşma cesareti verseydi. Çin’in vahşetine karşı ve 70 yıldır uygun eğitim ve askeri eğitim almamış olmasına rağmen çökmüş bir halkı savaş alanında birleştirebilme yeteneğine sahipseniz, o zaman bu din kesinlikle doğrudur ve geleceğimize ışık olabilir.

O dönemde Çin Komünist Partisi’nin propagandasından bıkmış, sömürgeci politikalardan yıpranmış, insanlık dışı zulümlere maruz kalmış Uygur gençliği, morallerini diri tutabilmek için umuda ve her şeyin değişebileceğine olan inanca ihtiyaç duyuyordu.

1949 Çin işgalinden bu yana Doğu Türkistan’da İslam müritlerinin okulsuz kaldığını belirtmekte fayda var. 1980’lerde Urumçi’de sadece bir sergi için açılan Sincan İslam Enstitüsü , öğrenci sayısının az olmasının yanı sıra, İslam’ın Çinlileştirilmesi hedefleniyor . Uygurlar İslam’ı ancak aile eğitimi yoluyla öğrenebildiler. Ayrıca 20. yüzyılda komünizmin yayılması, bilimsel gelişmeler ve İslam Halifeliği-Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü nedeniyle , Uygur aydınları arasında (genel olarak İslam dünyasının genelinde meydana gelen) zayıf dini inançlar vardı.

Uygur arkadaşlarımızdan Abdushukur Nurullah imanı kuvvetli biriydi. Sohbetlerimizde din hakkında doğruları söyler ve aynı zamanda bilimsel esaslara göre konuşurdu.

Uygurların yüksek kayıplarına rağmen Barin Ayaklanması’nın ruhu Uygurlara Çin zulmüne karşı cesaret, umut ve kararlılık veriyor Ayaklanmanın ardından Abdushukur’un “vaazlarına” yeni içerikler eklendi.

Barin Ayaklanması'nın bastırılmasının bir görüntüsü. Weibo'dan.
Barin Ayaklanması’nın bastırılmasının bir görüntüsü. Weibo’dan.

“İslam bizim için sadece asimilasyondan korunmak için bir kale değil, aynı zamanda sömürgeciliğe karşı savaşmak için güçlü bir silahtır. Barin köyündeki kardeşlerimiz cesaretleri, vatanseverlikleri ve ölümden korkmayan fedakarlıkları ile dinimizin bu rolünü bir kez daha ortaya koymuşlardır .”

1990’ların ortalarında Çin hükümeti tarafından düzenlenen bir konferansta, “Barin İsyanı”nın Ablikim Mehsum adlı “aşırılık yanlısı” bir din adamından etkilenen bir grup “haydut”, “hain” tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. hacım, “Vahhabi” mezhebine mensuptu. O dönemde Khorgas 1 Nolu Lisesi’nin genç öğretmenlerini temsilen bir toplantıya katılan Abdushukur, bir otelin konferans salonunda bizimle özel bir görüşmede şunları söyledi: “Adı veya mezhebi ne olursa olsun bir düşünce veya teori [ tarihi ‘Barin İsyanı’ şeklinde yaratan] benim görüşüme göre oldukça ileri düzeydedir. Bir mezhep, nereden gelirse gelsin, halkımızı zulme karşı uyandırabilmişse çağdaştır (faydalıdır). Bu fikrin yaratıcısı kim ise, o benim kalbimde büyük ve asil bir adamdır.” Ezilen bir halkın aydını olarak benim için doğru ile yanlışın, siyah ile beyazın, güzel ile çirkinin, [haklı] ve haksızın tek ölçüsü vardır, o da Çin’e karşı nasıl durulacağıdır. . Katil Çin’i sevmeyen veya destekleyen herhangi bir bilim adamı, politikacı veya herhangi bir alanda yıldız, benim gözümde bencil bir rezil ve aptaldır. “

En sevdiği bilim adamı Albert Einstein’dı ve en sevdiği siyasi sistem Amerikan demokrasisiydi. Aynı zamanda en çok alıntı yapılan kitabı, yalnızca Allah’a ibadet etmeyi ve ondan korkmayı savunan katı bir Müslümanın metni olan Seyyid Kutub’un Miladi  Taşı idi.

“Çin Komünist Partisi liderliğindeki Çin devleti, bizim ve tüm dünya için olağanüstü bir düşmandır; Batı’dan gelen ‘ılımlı’ fikir ve duruşlarla onu yenmek mümkün değil; ancak Batı’nın gelişmiş silahlarıyla yenilebilir. Radikal bir fikre ve güçlü bir dosta ihtiyacımız var.”

Bu bilinci geliştiren ve halkı bu fikirde birleştiren bir örgütleyicinin bizim için ülke lideri olabileceğini düşünüyorum” dedi. Toplumumuzda İslam’dan uzaklaşanlar, Batı’ya sırt çevirenler Uygurların çıkarlarını temsil edemezler. Uygurlar, dünyadaki dinler ve kültürler arasında birliğin sembolü haline gelebilir.”

ÇKP memurları ve ordusu Barin'e girer ve isyancılara karşı "zafer" ilan eder. Weibo'dan.
ÇKP memurları ve ordusu Barin’e girer ve isyancılara karşı “zafer” ilan eder. Weibo’dan.

Barin Ayaklanması sırasında, baskını izleyen yedi günlük bir çatışmada iki yüzden fazla savaşçı ve sivil öldürüldü . Ağustos 1990’da hükümet dört duruşma düzenledi ve ayaklanmadan 103 isyancıya uzun süreler, müebbet ve hatta ölüm cezaları verdi.

Ekim 1995’ten sonra Abdushukur Nurullah ile bağlantımı kaybettim. 1998 sonbaharında 36 yurttaş ve yoldaşıyla birlikte tutuklandı ve 1999’da yedi kişiyle birlikte idam cezasına çarptırıldı.

İnfazından önce bir akrabasıyla görüşmesine izin verildiğinde, “Ağlama. Ağlarsan düşmanı sevindirirsin. Eşim ve kızım önce Allah’a sonra da halkıma emanet. Rezil olmayacaklarına inanıyorum. Yalvarırım, benden razı ol. Senden sonsuza kadar memnun kalacağım.”

Bu yoldaşların isimlerini ve faaliyetlerini her zaman gizli tutan Çinli yetkililer, düzenlediği basın toplantısında Radio Free Asia’dan bir muhabiri suçlarken Abdushukur’un davasıyla ilgili şu ipuçlarını verdi .Mayıs 2021’de Urumçi’de: “Eylül 1994’te Shohret Hoshur, bir Hainan şirketini dolandırmak için Abdushukur Nurullah (1997’deki ‘7.14’ şiddetli terörist bombalamasının ana suçlusu ve yasaya göre ölüm cezasına çarptırıldı) ile iş birliği yaptı… dolandırıcılık suçundan zanlı…” Abdushukur ve yoldaşlarının Çin’e karşı yaptıklarına dair toplumda çeşitli kahramanlık hikayeleri var ama yukarıdaki tek satır dışında resmi basında tek bir haber yok. Abdushukur iyi bir eğitimciydi; meslek olarak kimya okumasına rağmen siyasete bağlı kaldı. Öğrencilerine ve arkadaşlarına Batı emperyalizmi ile Çin emperyalizmi arasındaki farkı anlatmayı alışılmış bir görev olarak aldı. Batı sömürgeciliğinin orijinal idealinin ticari bir tekel olduğu, Çin sömürgeciliğinin ise direnilmediği takdirde bir soykırım olduğu konusunda ısrar etti.

Düşüncelerini açıklamakla yetinmemiş, özellikle Barın isyancıları gibi yiğitlikle göğüs gerdiği ölüm karşısında yiğit tavrıyla bu düşüncelere gerçekten inandığını göstermiştir.

Birkaç yıl önce Uygur internet dünyasında, siyah elbiseli kadınlara karşı, insanımızın çoğunluğunu temsil etmedikleri ve Batı’da yanlış bir izlenim bıraktıkları düşünülerek “fazla radikal görünmek” suçlamaları yayınlandı . Abdushukur’un yakın arkadaşlarına şöyle cevap verdim: “Batı siyah elbiseye karşı değil, başkalarına dayatmaya karşı; Batı, Batılıları taklit edenlere değil, kendi kimliğini koruyanlara saygı duyar.”

Yorumlarım çokça paylaşıldı. Bunlarda bir değer varsa şeref Barin devrimcilerine ve Abdüshukur Nurullah gibi şehit arkadaşlarıma aittir.

Abdushukur Nurullah ve Barin asileri binlerce kahraman gibi Uygurların kalbinde sonsuza kadar yaşayacaktır .

KAYNAK :  https://bitterwinter.org/barin-and-spirit-of-martyr-abdushukur-nurullah/?fbclid=IwAR

Share
8497 Kez Görüntülendi.