logo

trugen jacn

KOCAELİ AYDINLAR OCAĞI,İZMİT’TE DOĞU TÜRKİSTAN KONFERANSI DÜZENLİYOR

Kocaeli  Aydınlar Ocağı Çin’in zulmüne uğrayan Uygur Türkleri ile ilgili konferans organize ediyor. “Doğu Türkistan’daki son gelişmeler” konulu konferansa Doğu Türkistan vakfı eski Başkanı ve Uyghurnet.org haber sitesi editörü Hamit Göktürk konuşmacı olarak katılacak. 17 Aralık Cumartesi günü saat 15.00’da İzmit Fuar içinde bulunan Sivil Toplum Merkezinde düzenlenecek konferansa tüm vatandaşlar davet edildi.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ÇİN İŞGALİNDEKİ DOĞU TÜRKİSTAN’DA NELER OLUYOR?

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, Köle/İşçi  (Bedava  iş gücü olarak)  küresel Firmalar ve tedarik zincirleri için Çinli şirketlerce çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor.

1949 yılında başlayan komünist Çin yönetimi Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri için zulüm yıllarının başlangıcı olmuştur. Çin bu tarihten itibaren Türklere karşı baskısını giderek arttırmaya başlamıştır.

Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde 24 yıl önce Çin’in Doğu Türkistan’daki dini özgürlüklere karşı gösterdiği aşırı müdahalesiyle meydana gelen olaylarda yüzlerce Doğu Türkistanlı acımasızca kıyıma uğradı. 5 Şubat 1997’de yaşanan olaylar sonrası birçok Uygur ve Kazak Türkünün katledilişi hafızalara kazındı.

1990’lı yıllar Çin’deki politik değişimin Doğu Türkistan’a da olumsuz yansımasını beraberinde getirmişti. 1980’li yıllarda Deng Şiaoping ile başlayan Çin reformu 1989 Tiananmen Olayları ile siyasi alanda bitirilmişti. 1980’lerde Doğu Türkistan’da göreli bir özgürlük ortamı vardı. Kültür, sinema, müzik ve eğitim gibi alanlarda Uygurlar bu yıllarda ilerleme kaydedebilmişti. Ancak 1989 sonrasında Çin yeniden totaliter bir politikaya döndü. Bunun arkasında Doğu Türkistan’da inşa edilen ağır sanayi için aranan iş gücünün Çin hükumeti tarafından Çin’in geri kalmış bölgelerindeki Han Çinlileri ile doldurulması yatıyordu. Bu yıllar bu nedenle bölgede Çin kolonizasyonunun zirve yaptığı yıllar olarak değerlendiriliyor.

Tüm bu gelişmeler 1997’deki Gulca katliamına kapı aralamıştı. Gulca’da yaşananlar ise 1990’lı yılların kendini hissettiren totaliter yönetiminin artık Doğu Türkistan’da kalıcı bir hale gelerek bugünlere uzanmasına yol açtı.

Çin’in Doğu Türkistan’da toplumun her kesiminden insana karşı işlediği soykırım fiilleri, bütün bir halkın kitlesel olarak yok olması tehlikesini ortaya koyuyor. Çin’in yaygın sosyal medya platformlarında da paylaşılan görüntülerde, kamplardan çıkan insanların vahim durumları net bir şekilde görülüyor. Doğu Türkistan’da çekildiği ileri sürülen görüntüler, Çin’in vahşet derecesindeki insan hakları ihlallerinin delili niteliğinde.

KAYNAK : https://kocaelihalkgazetesi.com/haber/13209660/kocaelide-dogu-turkistan-konferansi-yapilacak

Share
5407 Kez Görüntülendi.