logo

trugen jacn

KIRGİZİSTAN, KOMÜNİST ÇİN’E “ŞÜPHELİLERİ ÇİN’E TESLİM ETME ” SÖZÜ VERDİĞİ BİLDİRİLDİ

kırgızistan-cumhurbaşkanı-Sadyr-Japarov-xi.jpg
UYGUR  HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin’in Xi’an kentinde düzenlenen “Çin-Orta Asya Devlet  

Kırgızistan Devlet Başkanı Sadar Capparov, bu yıl 18 Mayıs’ta Çin’in Xi’an kentinde düzenlenen “Çin-Orta Asya Devlet Başkanları Toplantısı”nda Çin lideri Xi Jinping ile Çin’in “Doğu Türkistan terör güçleri”ne karşı mücadele için ayrı bir anlaşma yaptı. Sincan Politikası”. Bildirildiğine göre “şüphelileri” destekleyip Çin’e iade etme sözü verdi.

Kırgızistan’ın, Xi’an’daki toplantıya katılan Orta Asya eski Sovyet cumhuriyetleri arasında Çin ile imzalanan anlaşmada “Doğu Türkistan terör güçleri”nden bahseden ve “şüpheli kişileri” teslim sözü veren tek ülke olduğu bildirildi. Çin.

18 ve 19 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Xi’an toplantısına Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rakhmanov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Adyt Muhammedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Asatarov katıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bilgiye göre, Başkan Zapparov’un o toplantıda Çin ile imzaladığı 11 maddelik “Yeni Stratejik Ortaklık Anlaşması”nın en az 3 maddesi Uygur bölgesini kapsıyordu.

Anlaşmada Kırgız tarafı, “Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki tüm etnik grupların kültürel çeşitliliğini ve dini inanç özgürlüğünü koruma çabalarını yüksek oranda teyit ediyor”; Çin tarafının “Sincan’da güvenlik, istikrar ve kalkınmanın korunması için alınan tedbirleri desteklediği” vurgulandı.

Anlaşmada ayrıca, iki tarafın “güvenlik işbirliğini derinleştirme, iki tarafın profesyonel teşkilatları arasındaki alışverişi güçlendirme, istihbarat ve bilgi paylaşımı, sınır kontrolü, önemli olayların güvenliği, şüphelileri iade etme ve terörizm, radikalleşme alanlarında savunma işbirliği” konusunda mutabakata varıldığı belirtiliyor. Doğu Türkistan terör güçleri dahil” ve bölücülük, “üç kuvvet”e yönelik ortak saldırının iki ülkenin ve bölgenin refah ve istikrarını koruyacağı açıklandı.

Anlaşmaya göre iki taraf ayrıca kara para aklama, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, siber suçlar, sınır ötesi organize suçlar ve yasadışı göçle mücadele edecek. Kırgızistan’ın sözde “Doğu Türkistan terör güçleri” ile mücadelede Çin ile yakın işbirliği yapacak olması şaşırtıcı bir gelişme olmasa da Cumhurbaşkanı Zapparov’un anlaşmada yer alan “şüphelileri” iade sözü vermesi dikkat çekiyor.

11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından Kırgızistan, Eylül 2002’de Çin, ABD ve Afganistan ile birlikte Birleşmiş Milletler’e “Doğu Türkistan İslami Hareketi”nin Birleşmiş Milletler “terör örgütleri” listesine alınması için talepte bulundu. ” ABD’nin 2020 yılında örgütü “terör örgütü listesinden” çıkarmasına rağmen o dönemde BM’nin Kırgızistan ve diğer ülkelerin talebi üzerine örgütü terör listesine almak istemesi Çin’in baskı altına alması için büyük bir itici güç oldu. Uygurlar önümüzdeki 20 yıl içinde.

George Washington Üniversitesi’nde Orta Asya çalışmaları araştırmacısı ve “Uygurlara Karşı Savaş” kitabının yazarı Shawn Roberts, 7 Haziran’da verdiği bir röportajda Kırgızistan’ın Çin Uygurlarındaki sözde “terörist” harekete verdiği desteğin olduğunu söyledi. bölge diğer Orta Asya ülkelerine göre daha güçlü, siyasette otoriterlik yoluna giderek daha fazla bağlanıyor.

Shaun Roberts, “Kırgızistan’ın ‘Doğu Türkistan İslami Hareketi’ konusundaki net tavrını ve Çin’in Uygur bölgesindeki terörle mücadele çabalarına verdiği desteği görmek üzücü. Kırgızistan’ın Çin’in mevcut politikasına verdiği destek diğer Orta Asya ülkelerinden çok daha güçlü. “Bu destek, Kırgızistan siyasetinin giderek otoriter bir yöne doğru kaydığı bir zamanda geldi.”

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen insan hakları örgütü Freedom Hall tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kırgızistan’ın 2021 anayasa reformu, gücü Başkan Sadar Zapparov’un elinde topladı ve parlamentonun zayıflama rolünü güçlendirdi. Ayrıca Kırgız Ulusal Güvenlik Komitesi’nin gücünü güçlendirdi, muhalefet seslerini bastırdı, yargı bağımsızlığını zayıflattı ve medya özgürlüğü üzerindeki kontrolü güçlendirdi. Profesör Sean Roberts, anlaşmanın Orta Asya’daki en demokratik ülke olarak kabul edilen Kırgızistan’ın Uygur siyasi faaliyetlerine daha katı kısıtlamalar getireceğinin bir işareti olduğunu söyledi.

Sean Roberts, “Bence bu sinir bozucu bir durum” dedi. Çünkü Kırgızistan tarihsel olarak Orta Asya’da nispeten demokratik bir ülke olmuştur. Ülkedeki Uygur toplulukları haklarını koruma faaliyetlerini sürdürdü. “Belki de bu anlaşma, devletin Kırgızistan’daki herhangi bir Uygur siyasi faaliyeti üzerinde daha sıkı kontrol uygulayacağının sinyalini verecektir.”

Çin-Kırgızistan “Yeni Stratejik Anlaşma”da yer alan “Doğu Türkistan terör güçlerinin” kimler olduğu açık olsa da, anlaşmada “şüphelilerin” kimler olduğuna dair bir tanım yok. Şu anda, anlaşmadaki bu tür muğlak kavramlar, insan hakları örgütleri arasında ülkedeki Uygur mültecilerin güvenliği konusunda endişe yaratıyor.

İspanya’daki Defenders’ın kampanya direktörü Laura Harth, “şaşırtıcı olmayan” anlaşmanın, Pekin’in Uygurlara yönelik baskısını sınırın ötesine genişletmeye devam ettiğini ve bazı rejimlerin “endişe verici bir şekilde” onunla işbirliği yapmaya istekli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Laura Hart, 7 Haziran’da konuyla ilgili bir röportajda şunları söyledi: “Bu anlaşma, Pekin’in dünya çapında Uygurlara yönelik cezalarını genişletmeye devam etmesinin kesinlikle şaşırtıcı olmayan bir göstergesidir. Açıkçası, diğer rejimlerin ürkütücü bir şekilde Pekin’in isteklerine boyun eğmeye hazır olduğunu görüyoruz. Bu anlaşmada Kırgızistan’ın sözde “Doğu Türkistan terörist güçlerine” karşı savaşma sözü vermesi, “şüpheli kişilerin” iadesi de dahil olmak üzere, Türkiye’ye sığınan binlerce ve onbinlerce Uygur mülteci için şok edici bir işarettir. Kırgızistan.

Laura Hart’a göre Kırgız yetkililere, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi tarafından geçen yıl yayınlanan “Sincan Raporu”nda Çinlilerin Uygurların “insanlığa karşı suçlar işlemiş” olabileceği sonucuna vardığı bilgisi verildi ve BM üyesi devletler Uygurları Çin’e geri göndermemeleri konusunda uyarıldı, kayıt gerekli.

Bu bağlamda, Batılı ülkelerin “hemen harekete geçmesi gerektiğini” söyledi ve “Hedef alınan bu insanların Pekin polisinin uzun kolları ve onun küresel ulusötesi baskısı karşısında ne kadar savunmasız olduklarını görmek gerçekten üzücü ve korkutucu.”

Profesör Sean Roberts, anlaşmanın Kırgızistan’ın Çin’de “terörle mücadele” adına Uygurlara yönelik baskısını desteklediğine ve Pekin’in davranışını meşrulaştırdığına dikkat çekti. Sean Roberts, “Buradaki sorun, Çin hükümetinin bölgedeki eylemlerini meşru terörle mücadele önlemleri olarak yorumlamış olmasıdır” diyor. Ancak bu, Çin’in tüm Uygur halkını etnik olarak hedef almasını meşrulaştırmakla ilgili.

Anlaşmanın bir diğer dikkat çeken yönü de Çin’in her zaman üzerinde durduğu insan hakları kavramlarını Kırgızistan’ın kabul etmesi. Anlaşmada, “iki taraf da kendi ülkelerinin fiili durumunu anlayacak ve insan haklarının gelişmesi için kendi halklarının ihtiyaçlarını karşılayan bir yol arayacak. İnsan haklarının siyasallaştırılmasına, arabuluculuğuna ve çifte standardına şiddetle karşı çıkacaklar. Herhangi bir ülkenin demokrasiyi koruma bahanesiyle demokratik değerleri kötüye kullanmasına ve egemen ülkelerin iç işlerine insan haklarına müdahale etmesine kesinlikle karşı çıkıldığı söyleniyor.

Ancak Çinli yetkililer, Uygur meselesinin başta BM olmak üzere uluslararası forumlarda gündeme alınmasını engellemek için yukarıdaki ilkeyi vurgulamaktadır.

Kırgızistan’da Uygur entelektüel ve Kırgızistan Devlet Üniversitesi’nden emekli eski öğretim görevlisi Rakhimjan Hapizov, Kırgızistan-Çin ilişkilerinin Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’yı silahlı işgalinden sonra güçlendiğini söyledi. 7 Haziran’da bu konudaki röportajımızı kabul etti ve Kırgızistan’da Çin’i eleştirmenin ve Kırgız-Çin ilişkilerini sorgulamanın zorlaştığını söyledi. Rakhimjan Hapizov’a göre Kırgızistan’da Çin ile ilgili olarak Kırgızistan’ın geleceğini tartışacak ortam kalmadı.

Profesör Sean Roberts, Çin ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında Xi’an’da gerçekleştirilen zirvenin, Orta Asya cumhuriyetlerinin Çin’i artan tercihlerinin yanı sıra Moskova’nın niyetlerine ilişkin artan şüpheleri gösterdiğini söyledi.

Sean Roberts, “Orta Asya ülkeleriyle Xi’an’daki zirve çok ilginçti ve tüm Orta Asya ülkelerinin Çin ile daha yakın ilişkiler kurmaya artan ilgisini gösterdi” diyor. Bunun Ukrayna savaşı açısından özellikle ilginç bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bu, Moskova’nın Orta Asya ülkelerindeki niyetlerine karşı artan bir güvensizliği gösteriyor.”

Kırgızistan, Orta Asya cumhuriyetleri arasında Çin’in en büyük ikinci ticaret ortağı ve Çin ile ticareti 1992 ile 2019 yılları arasında 180 kat arttı. “Çin İnşaat” internet sitesinde yayınlanan bir makaleye göre Kırgızistan’ın Çin ile ticareti 2022’de 15,5 milyar dolara ulaşacak. Şu anda Kırgızistan’ın Çin’e kredi geri ödeme gücü yok, ancak Kırgızistan’da otoyol, enerji santrali ve demiryolu inşaatı için kredi sağlamaya devam ediyor. Kırgızistan Maliye Bakanlığı’na göre, Çin şu anda Kırgızistan’ın en büyük alacaklısı ve Çin, 2022’de Kırgızistan’ın dış borcunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturacak.

“Xian Konferansı”nda Başkan Zapparov, Çinli şirketlerin Kırgızistan’a daha fazla yatırım yapmasını umdu ve Kırgızistan’ın zengin maden kaynakları hakkında vaaz verdi, ancak uzmanlar Kırgızistan’ın Çin ile yakın bağlarının siyasi sistemi için sorun yaratabileceğini söyledi. daha fazla çevresel bozulmanın yolu.

Share
5654 Kez Görüntülendi.