logo

trugen jacn

ÇİN,26 YIL ÖNCE GULCA’DA KATLİAM YAPTI.DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMI İSE, SÜRÜYOR

5 Şubat 1997’de Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde, Çin komünist rejiminin, hak ve özgürlüklerini talep etmek için barışçıl bir gösteriye giden yüzlerce Uygur gencini öldürdüğü ve hapse attığı Gulca Katliamı’nın 26. yıl dönümünde, Uygur Araştırmaları Merkezi İcra Direktörü Abdulhakim İdris, “Çinli komünist yetkililer bugün de milyonlarca Uygur Müslümanına büyük acılar yaşatmaya devam ediyor. İslam dünyası Çin’in İslam’a karşı savaşına ve Uygur soykırımına karşı durmalıdır” çağrısında bulundu.

Gulca Katliamı'nın üzerinden 26 yıl geçti: Çin'in Uygurlara zulmü bitmedi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 İşgalci Çin yönetimi  ülkede yaşayan  Kaçakçı Tunganları(Müslüman Çinli Hui’leri) kullanarak 1990’larda, Doğu Türkistan’da beyaz zehir, alkol, uyuşturucu maddeler  ticareti ile  her kentte açtığı Umumhanelerle zaten  işsiz  ve umutsuz olan Uygur gençlerini bunlara alıştırarak yok etmek için   yaygın   çalışmalar başlattı.  Uygurlar Çin’in bu acımasız lanetli  uygulamalarına karşı genç nesilleri korumak için dini  ve kültürel değerlere yönelmekle bu  tehlikeli duruma engel olmak istediler.  başvurmaya başladı. Kültürel faaliyetlerden en önemlisi  geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan bir sosyal Okul  olan Meşrep Meclisleri idi. Gulca’da yaşayan Uygurlar Meşrep toplantılarını yeniden canlandırdı. Geleneksel bir Uygur kültürel buluşması Meşreplerde Uygur gençlerine manevi rehberlik sağlayan ve onları Uygur halkının dini ve kültürel değerleri konusunda eğiten konuşmalar ve kültürel aktiviteler yapılıyordu. Meşrep Toplantıları kısa sürede etkili oldu ve Gulca gençliği arasındaki sosyal sorunları çözmeyi başardı. Ancak bu, Uygurların başvurduğu çözümden çok Gulca’daki uyuşturucu tacirlerine göz yummayı tercih eden Çin rejimi tarafından bir tehdit olarak görüldü. Bunun üzerine Çinli yetkililer Meşrep’i yasakladı ve Meşrepleri organize eden  ve Meşrep Meclisinin Liderleri olan genç Yiğitbaşıları  tutuklamaya başladı.

Buna yanıt olarak, 5 Şubat 1997’de Gulca’da 500’den fazla Uygur, özgürlük, insan hakları ve tutuklu gençlerin serbest bırakılması talebiyle barışçıl bir gösteri yaptı. Çin polisi, protestocuların haklı taleplerini dinlemek yerine, gösteriyi acımasızca bastırdı, yüzlerce barışçıl göstericiyi katletti ve tutukladı. İstismarlar bununla sınırlı kalmadı, ancak sonraki aylarda Gulca şehri keyfi tutuklamalara, kayıplara ve birçok Uygur ailesini parçalayan yıkıma tanık olmaya devam etti.

Gulca Katliamı'nın üzerinden 26 yıl geçti: Çin'in Uygurlara zulmü bitmedi

Doğu Türkistan Tarihinin En Acı Günlerinden Biri   

Uygur Araştırmaları Merkezi İcra Direktörü Abdulhakim İdris, Gulca katliamını şu şekilde değerlendirdi: “Yakın Uygur tarihinin en acı günlerinden biri. Bu, geçen yüzyılın sonunda ÇKP’nin Uygur halkının dini özgürlüğüne ve insan haklarına yönelik zulmünün ve saldırısının bir sonucuydu. Çin rejimi Ghulja’da yüzlerce Uygur gencini vahşice katletti ve birçok Uygur ailesini yok etti. Şimdi, Çinli komünist yetkililer milyonlarca Uygur Müslümanına büyük acılar yaşatmaya devam ediyor.”

‘İSLAM DÜNYASI UYGUR SOYKIRIMINA KARŞI DURMALI’

Çin komünist rejiminin Uygurların inançlarını yaşamaları için herhangi bir alan bırakmadığını söyleyen İdris, “Komünist rejim, Doğu Türkistan’daki Müslümanların ibadet hayatına yasaklar getirdi ve ibadetleri kriminalize etti” dedi. Müslüman ümmet bu gerçeği görmesi gerektiğini vurgulayan İdris, “İslam dünyası Doğu Türkistan’da Çin’in İslam’a karşı yürüttüğü savaşa ve Uygur soykırımına karşı durmalıdır” çağrısını yaptı. Geçen haftalarda Doğu Türkistan’a götürülen ve orada Çin’in propagandasını yapan Müslüman temsilcileri hatırlatan İdris, “Çin’in Uygur Müslümanlarına karşı işlediği suçları İslami bir kisveye büründürmesine izin vermemelidir” uyarısını yaptı.

ULUSLARARASI TOPLUMU HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

“Uygur Araştırmalar Merkezi olarak bugün, zulme ve zulme karşı mücadelede hayatlarını feda eden herkesi saygıyla anıyor ve dua ediyoruz. Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı soykırımı durdurmak için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz. Ayrıca İslam Dünyasını ve özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) Komünist rejimin Uygur Müslümanlarına yönelik soykırımını ve dini zulmünü kınamaya çağırıyoruz. En büyük uluslararası İslami oluşum olarak İİT, Çin’in İslam’a karşı savaşını ve Doğu Türkistan’daki soykırımı kınama konusunda büyük bir sorumluluğa sahiptir.”  sözleri  ile  tamamladı.

Kaynak : “https://www.karar.com/dunya-haberleri/gulca-katliaminin-uzerinden-26-yil-gecti-cinin-uygurlara-zulmu-bitmedi-1726129

Share
2506 Kez Görüntülendi.