logo

trugen jacn

ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI ANLATAN “REYHANGÜL’ÜN HİKAYESİ”FİLMİ BİRİNCİ SEÇİLDİ

reyhangul-esma-hazal-gun-1.jpg

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Belçika’da yaşayan  Türk  asıllı  Sinema Yapımcısı Esma Hazal Gün’ün  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da işlediği etnik Soykırım suçlarını konu alan “Reyhangül’ün Hikayesi ” adı  filmi 18-25 Haziran 2023 tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek olan Uluslararası Öğrenci Film Festivali’nde (SWIFF) birincilik ödülüne layık görüldü. Filim ayrıca  Festivalde   gösterilecek özel  filim olarak seçildiği bildirildi.

Çin’in Soykırım Tehdidindeki Uygurların Gerçek Hikâyesini

Belçika’da yaşayan Türkiye Türkü  Üniversite öğrencisi  genç sinemacı Esma Hazal  Gün’ün  yapımını üstlendiği  “Reyhangül’ün  Hikayesi : Milyonlarca Uygur Çin Toplama Kamplarında  Tutuklu” adı verilen bu belgesel nitelikli bu filim  Uygurlarla ilgili  çekilen belgesel nitelikli ilk filim olarak filim Festivaline katılan, derece alan ve Festivalde gösterim için  seçilen ilk filim olma  özelliği taşıyor.

Reyhangül’ün Hikayesi Filminin  Serüveni

Yapımcı Esma Hazal Gün yaptığı filmin hikayesini şöyle anlatıyor : ” Ben  yaşadığım Belçika’da Uygurlar hakkında pek bir şey  bilmiyordum. duymuyoruz, bu yüzden sinema eğitimi almaya başladığımdan beri Uygurların hikayesini yayınlamayı umuyorum. Bir Özbek arkadaşım vasıtasıyla Belçika’da bu konuyu önce Belçika Uygur Derneği’ne danıştım, onlar da beni Reyhan’la tanıştırdı. Reyhangul’un hikayesini dinledikten sonra Uygur soykırımı ile ilgili duyduğumuz diğer Uygur hikayelerinden farklı olduğunu anladım. Rayhan, Avrupa’ya doğrudan Uygur anavatanından gelmedi, ancak Çin hükümetinin yurtdışındaki Uygurlara yönelik baskısına tepki olarak yüzlerce Uygur öğrenciyi Çin’e geri dönmeye zorlayan Mısır gibi Müslüman bir ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Onun payı, Uygurların sadece Uygur halkı tarafından değil, aynı zamanda Çin’in etkili ve politik olarak zayıf ülkeleri tarafından da ezildiğini ve tehdit edildiğini ortaya koyuyor. Mısır’ın Çin’i kayırması ve Uygur öğrencileri geri göndermesi büyük bir utanç” dedi.

Film, Uygurların Dramını Duyurmak için Fırsatlar Yaratmasını Umuyorum

Filmin  yapımcısı Esma Hazal Gün,  aynı zamanda Brüksel Üniversitesi’nde öğrenci ve aktif bir insan hakları aktivisti olan  Türk asıllı Esma Hazal Gün,  yaptığı bu filmin   Çin’in  soykırımına maruz kalan Uygurların dramını   dünyaya  duyurmak ve kamu oyu yaratmak açısından yeni   fırsatlar yaratmasını umduğunu ifade ederek şöyle konuştu : ”  Festival Komitesi  bana  Uygurların dramını  anlatan çektiğim  bu filmin    yarışmaya kabul edilmesi ile birlikte  Festivalde  özel olarak  gösterilecek  nadir filimler arasına  kabul edildiğini bildirdi. Bu yılkı Filim Fistivaline 18 bin yapımcı katılmaktadır. Filmin Ön Jüri tarafından seçilmiş olması  Uygurların dramının tüm iştirakçıların tamamının görülmesi ve tanınması demektir. Yaptığım “Reyhangül’ün Hikayesi : Milyonlarca Uygur Çin Toplama Kamplarında  Tutuklu” filminin   seçilmiş olması  Çin’in Uygurlara yönelik soykırım uygulamalarıni aksettiren ilk filim özelliği taşımaktadır. Bu u filmin Çin hükümeti, Uygurlara karşı işlediği insanlık suçlarını özel politikalar ve “Sincan’ın Hikayesini Anlatmak” gibi suni propaganda programlarıyla örtbas etmeye çalışmakla eleştirilirken, uluslararası bağımsız profesyonel film yapımcılarından gerçek hikayeleri anlatan belgeseller ve anlatılar çıkıyor. Uygurlardan.  yayınlama fırsatı doğdu. (SWIFF), dünyanın dört bir yanından film öğrencilerinin ve film yapımcılarının profesyonelliğini ve sanatsal yeteneğini sergilemek için önde gelen platformdur.

Esma Gün  filmin çekilmesi çalışmalarının  iki yıl önce  yapılmaya başlandığını ve çekimlerini altı ayda tamamladığı 7 dakikalık kısa bir belgesel film. Bu filmde 2017 yılında Uygur öğrencilerin Mısır’dan Çin’e zorla geri gönderilmesi sırasında Mısır’da okuyan iki çocuğuyla birlikte Belçika’ya kaçan Uygur mülteci kadın Reyhangul Hanım suçsuz yere kamplarda hapsedilmiştir. Başka bir ülke olan Belçika’da mülteci olarak yeni bir hayata başlayan Reyhangül Hanım  6 yıldır anavatanında ailesinden  hiç bir haber alamadığını ifade ediyor. Reyhangül Belçika’da  Çin zulmüne karşı protesto faaliyetlerini katılarak eylemlerini  cesurca sürdürüyor.  7 dakikalık kısa ancak çok etkileyici bu filim Bu kısa ama etkileyici filmde Rayhangul’un “Vatanımız Doğu Türkistan  bizimdir ! Onu( Doğu Türkistan’ı) Çinlilerin  işgalinden mutlaka kurtaracağız ! sözleri ile sonlanıyor. e

 

Belçikalı genç yönetmen Asma Gunn'ın "Basil's Story - Toplama kamplarında hapsedilen bir milyondan fazla Uygur" filminden alınmıştır. Sağdan ilk, filmin ana karakteri Basil.
 

Reyhangul’un hikayesi Uygurların durumunu öğrenmeme vesile oldu diyebilirim. 2019 yılında Belçika’daki Uygur cemaatinin faaliyetlerine katılmaya başladım. Protestolara katıldım, Uygurları destekleyen konuşmalar yaptım ve ana faaliyetlerim, Uygurların zorla çalıştırmanın Avrupa pazarına hakim olduğu Çin’den gelen moda ve malları boykot etmeye odaklandı. Uygurlara yapılan zulmü daha fazla etki yaratacak araçlarla daha geniş kitlelere duyurmamız gerekiyor.

Share
4902 Kez Görüntülendi.