logo

trugen jacn

G7.DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA : UYGUR SORUNUNU BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ !

Tiranlığa karşı Pekin-Moskova ortak savunma ittifakı - NAIPTO kurmanın zamanı geldi mi?

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık’ın da aralarında bulunduğu dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler özel temsilcisi New York’ta bir araya gelerek  küresel durumla ilgili acil konuları görüşmek üzere toplandığı açıklandı.

22 Eylül’de gerçekleşen  G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplantısının ardından yayınlanan resmi açıklamaya göre, G7 ülkeleri dünyanın genel  durumu üzerinde  ivedi ve aciliyeti   olan 3 önemli konuyu görüştüğü bildirildi.

Ele alınan bu ivedi ve acil 3 konu ise şöyle açıklandı :

  1. Rusya’nın  Ukrayna’daki  savaşı
  2. Çin’in Uygur Bölgesinde yaşayan Uygur,Kazaklar ve diğer Türk topluluklara yönelik uygulamaları
  3. Çin’in  Tayvan adasına yönelik  tehditleri

Ortak Bildirinin Uygurlar ile ilgili bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor :

  • ” G7 ülkeleri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  “Çin’in  Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları durumunun değerlendirilmesine ilişkin raporunun yayınlanmasını memnuniyetle karşılar
  • G7 Ülkeleri Çin’in Uygur bölgesindeki   ciddi insan hakları ihlallerinden derin endişe duymaktadır
  • Çin’in   bölgede yaşayan Uygurlar ve diğer Türk topluluklarına karşı uygulamalarının (eylemlerinin ) “Uluslararası suçlar, özellikle insanlığa karşı suçlar” oluşturabileceği gerçeği de dahil olmak üzere raporun genel değerlendirmesine özellikle dikkat  çeker
  •  G7 ülkeleri Uygur sorununun çözümü noktasında  ortak çalışma ve  işbirliğine devam edeceğini beyan eder.
  •   BM,İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 31 Ağustos’ta  yayınladığı  Uygur raporunun ardından BM’nin harekete geçmesinin önemini vurguladılar.
  • G7 ülkeleri, Çin’i kendi yasaları ve imzacısı olduğu uluslararası yasalar çerçevesinde insan haklarına tam olarak  uymaya ve saygı duymaya çağırır

CHRD Koordinatörü : G7’nin Açıklamaları  Uygur Raporunun Önemini Gösteriyor

Çin  İnsan Hakları  Projesi Örgütü (China Human Rights Protection-CHRD)’nün  Araştırma ve Kampanya koordinatörü William Nee  G7 ülkeleri Bakanları toplantısı sonunda yayınlanan ortak açıklamayı şöyle değerlendirdi : “G7 ülkelerinin  Çin’e yönelik  tepkisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  31 Ağustos’ta yayınladığı  Uygur  raporunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Uygur raporu  BM’nin bünyesinde faaliyet gösteren  İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin tam yetkili olarak yayınladığı   çok  önemli bir rapordur. Uygur raporu, Uluslararası toplumun  Uygur bölgesinde  neler olup bittiğini, özellikle de insanlığa karşı suçların işleniyor olabileceğini anlamasının önünü açmıştır. Bu rapor aracılığıyla uluslararası toplum, harekete geçmesi için BM’ye baskı yapabilir. Böylece G7’nin  açıklamaları, raporun ne kadar önemli olduğunu ve insan hakları aktivistlerinin neden yıllardır rapor için çağrıda bulunduğunun sebeplerini açıklıyor.

Öte yandan açıklamada, Tayvan ile birlikte Uygur meselesinin de gündeme getirilmesi , Uygur meselesinin G7 ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkide en önemli meselelerden biri olduğunu gösteriyor. G7 ülkelerinin artık Uygurların durumu hakkında derin bir anlayışa sahip olduklarını ve bu nedenle BM’de öncü bir rol oynamaları gerektiğini  düşünüyorum.

BM. Yüksek Komiserliği Uygur Raporunun Ardından bir Rapor Daha Hazırladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği  Uygur raporunun  açıklanmasının ardından BM uzmanları raporun bulgularına dayanarak bir açıklama yaptı ve bundan sonrası için atılacak adımları duyurdu.

Buna göre ;

  1. BM İnsan Hakları Konseyi’nde özel bir toplantı düzenlenmesini,
  2. Bir uzman grubunun Çin’in insan hakları sicili hakkında  bir rapor hazırlamasını
  3.  Çin meseleleriyle ilgili özel bir komitenin BM Genel Kurulu veya Genel Sekreter tarafından atanmasını önerdiler.

G7 ülkeleri bu taleplerin gerçekleşmesi için BM’ye  daha fazla baskı yapmalıdır. Elbette bu açıklama, G7 ülkelerinin Uygurların durumu hakkında derin bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor.  Şimdi  ele alınması gerekenler ve  ileriye dönük adımlar  şöyle olmalı :

  • Alınacak   önlemler tesbit edilmelidir.
  • Şimdi Ukrayna’daki kriz çok gerginleşiyor, bu yüzden bu ülkeler buna daha fazla odaklanıyor.
  • Ancak yine de Çin’in bu kez Rusya’ya verdiği destek ve onunla derin işbirliği, G7 ülkelerinin Çin’e bakışını kökten değiştirmiş bulunuyor. di.

DUK Başkanı İsa :  G7’nin Ortak Açıklaması  Sevindirici ve UmutVericidir

G7 Dışişleri Bakanları toplantısından sonra  açıklanan ortak bildiriyi Özgür Asya radyosuna değerlendiren  Dünya Uygur Kongresi Başkanı  Dolkun İsa, bu açıklamanın dünya siyasetinde önemli bir etkiye sahip olan  G7 ülkelerinin  Uygurlara yönelik soykırımı tam olarak anladıklarını gösterdiğini  belirterek şöyle konuştu : “Dünyanın ekonomik ve siyasi gelişimini etkileyen bu 7 ülkenin dışişleri bakanlarının, şu anda tüm dünyanın odak noktası olan Ukrayna’daki savaşla birlikte Uygur meselesine de gündeme getirmelerinden  çok  mutlu ve   umutluyuz.  G7 Ülke Dışişleri Bakanlarının Birleşmiş Milletler’in yayınladığı  Uygur raporuna dayanarak böyle bir açıklama yapmaları tarihi öneme sahiptir.  BM.İnsan hakları Yüksek Konseyi’nin 31 Ağustos’ta  Uygur Raporunu açıklamasından sonra  BM.başta tüm tlkelere çağrıda bulunarak  boş söylemler yerine  soykırımın durdurulması için harekete geçmelerini talep ettik.  G7 bildirisinin bu hareketin başlangıcı olmasını umuyor ve  ortak açıklamaya imza koyan  ülkelere minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Share
4321 Kez Görüntülendi.