logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’IN 26 YILDIR DİNMEYEN ACISI : ÇİN’İN 05 ŞUBAT 1997 GULCA KATLİAMI

Çin işgal yönetiminin  5 Şubat 1997’de  1944’de kurulan  Doğu Türkistan Cumhuriyetinin başkenti (1949-1950) Gulca’da işlediği  acımasız ve kanlı katliam, halen hafızalardaki  tazeliğini  koruyor. On binlerce  Uygur Müslümanın  tutuklandığı  yüzlercesinin -35’de çıplak olarak  dışarıda kar ve buzda bekletilerek  üzerlerine tazyikli su sıkılarak   dondurularak öldürülmesi ve yüzlerce tutuklu gencin kayıp denilerek yok edilmesi ile sonuçlanan  bu acımasız  ÇKP vahşetinin izleri hala taptaze  ve dinmeyen bir acı olarak  istirap kaynağı olmaya devam ediyor.
26 yıldır dinmeyen acı 5 Şubat Gulca Katliamı
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Doğu Türkistan’ın Gulca şehri konumu itibarıyla  batıya  açılan  kapısı   ve günümüzde ise  Çin’in “Bir Kuşak-Bir Yol ” emperyalist  projesi  için çok önemli stratejik bir  bölgenin merkezi  olarak biliniyor. 5 Şubat 1997 tarihinde Ramazan ayının son günlerinden Kadir gecesinde, Gulca’da kanlı bir katliam meydana geldi. Doğu Türkistanlılar, aradan geçen 26 yıla rağmen yaşanan vahşeti unutmuyor.

KATLİMA DÖNÜŞEN BARIŞÇIL GÖSTERİ

4 Şubat 1997 Ramazan ayının Kadir Gecesi münasebetiyle Gulca’da düzenlenen bir meşrep toplantısına katıldıkları gerekçesiyle Uygur Türkü kadınlar tutuklandı.

Bu kadınların salıverilmesini talep eden halk, ertesi gün (5 Şubat) sokaklara döküldü. Barışçıl bir şekilde başlayan gösteriler, Çin’in güvenlik güçleri tarafından kalabalığın üzerine rastgele ateş açılması suretiyle katliama dönüştü.

Uygur Türklerinin taleplerine karşı Çinli polislerin takındığı tutum, olayların büyümesine sebep oldu ve 1949 Doğu Türkistan işgalinden bu yana yaşanan en ciddi ayaklanmalardan biri meydana geldi.

-30 DERECE SOĞUKTA İŞKENCE GÖREN UYGUR TÜRKLERİ

5 Şubat ve ilerleyen günlerde devam eden protestolar sırasında en az 100 Uygur Türkü şehit edildi, yüzlercesi yaralandı ve gösterilerin akabinde 4 binden fazla Uygur Türkü gözaltına alındı.

Bağımsız kaynaklar, Çin polisi tarafından tutuklanan 300’den fazla Uygur Türkü gencin -30 derece soğukta, üzerlerine soğuk su sıkılmış bir vaziyette bekletilerek katledildiğini kaydetti. Gözaltına alınanların ekserisinin ise akıbeti o gün bugündür hala belli değil.

Gulca’da yaşanan katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Çin hükumeti Gulca katliamını bağımsız kişi ya da kurumlar tarafından incelenmesine bugün hâlâ izin vermiyor.

 STRATEJİK ŞEHİR: GULCA

Gulca, Çin’in Kazakistan üzerinden Rusya ve Avrupa’ya açılabilmesi için stratejik bir şehir olarak biliniyor. Çin’in iç bölgelerinden kalkan çeşit çeşit Çin malı yüklü trenler Gulca’nın sınır bölgesi Korgas’a ulaşıyor.

Gulca’nın özelikle Korgas sınırı, Çin için büyük bir önem arz ediyor. Çin’in açıkladığı verilere göre son üç yıl içinde Korgas sınır kapısından toplam 25 bin 526 Çin-Avrupa yük tren seferi gerçekleştirildi.

Böylece Korgas Sınır Kapısından çıkan günlük tren sayısı 18’in üzerine çıkmış durumda. Tren sayısı bu yılın ilk yarısında ise yüzde 9,31 artarak 3 bin 181’e ulaştı. 2022 Ocak-Haziran döneminde Korgas sınır kapısından geçerek farklı ülkelere gönderilen Çin malı yük miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,73 artışla 4 milyon 489 bin 200 tonu bulduğu bildiriliyor.

Kaynak : https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/26-yildir-dinmeyen-aci-5-subat-gulca-katliami-466857
Share
3642 Kez Görüntülendi.