logo

trugen jacn

Xİ’NİN BASKILARINDAN KAÇAN ÇİNLİ MİLYARDERLER BAŞKA ÜLKELERE YERLEŞİYORLAR

ÇKP Diktatörü Xi Jingping’in baskıları yüzünden Çin’in süper zenginleri paralarını da yanlarına alarak farklı ülkelere kaçıyorlar. Bazı kesimler bu durumu Covid kısıtlamalarından ve daha yüksek vergilerden kaçınmak için geçici bir hamle olarak düşünürken; bazıları ise,  bu kaçışın  kalıcı bir uygulama olduğunu belirtiyorlar.

Xi'nin baskıları Çinli milyarderleri Singapur’a sürüklüyor

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Başkan Xi Jinping ekonomi üzerindeki kontrolün daha da sıkılaştığını geçtiğimiz ayki parti kongresinde açıkladı. Kongredeki açıklamaların ardından Çin’deki servet çıkışları hızlanmaya başladı. Xi’nin “ortak refah” düşüncesine karşılık olarak, girişimciler; bir dönem Deng Xiaoping’in görüşü olan “zengin olmanın muhteşem olduğu” düsturunu benimsiyorlar ve bu yüzden Singapur gibi bu düşünceye daha sıcak olan yerlere akın ediyorlar.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Drew Thompson da bu kararı Çin’deki özel sektörü geri götürecek bir karar olarak değerlendirirken, “Yurt dışına göç etme ve serveti koruma çabalarını hızlandıracak” dedi.

Asya’nın en zengin ailelerinden bazılarının Singapur’a kayması pek yeni bir durum değil. Bu şehir devleti; düşük vergileriyle, güvenliği ve istikrarıyla kale olarak görülüyor. Aynı durum Tayland’dan Endonezya’ya kadar geçerli. Hong Kong’ta 2019 yılında gerçekleşen protestolar bu şehri cazibe merkezi olma noktasından uzaklaştırdı. Burada yer alan akış da Singapur’a geçiş yaptı.

Value Partners Group’un kurucu ortağı ve Hong Kong’da para yöneticisi olan Cheah Cheng Hye, “Devasa Çin’den Singapur’a önemli miktarlarda para akıyor. İnsanlar Singapur’u paraları için güvenli bir sığınak olarak görüyorlar.” dedi.

Xi’nin özel sektöre karşı sert bir duruş sergilemesi ve müttefiklerini teşvik ederek liderliğini pekiştirme çabası bazı insanların ülkeleriyle bağlarını tamamen koparmaya itti.

Yaşanan akın finansal verilerle de kendisini gösteriyor. Singapur Para Otoritesi’nin geçen ay açıkladığı rakamlara göre; para yönetimi endüstrisindeki varlıkların değeri 2021’de yüzde 16 artış göstererek 5,4 trilyon dolara ulaştı. En büyük bölüm Asya-Pasifik kaynaklarından geldi.

Xi’nin  Çin’den insan ve sermaye çıkışını durdurup Durdurmadığı Belli Değil

Yatırım göçü danışmanlığı şirketi Henley&Partners, 10.000 yüksek net varlıklı sakinden oluşan bir grubun bu yıl Çin’den 48 Milyar Dolar çekmeye çalıştığını tahmin ediyor. Bu rakam Rusya’dan sonra bir ülke için en büyük ikinci zenginlik ve insan çıkışı.

Çin merkezli risk sermayesi şirketi Qiming Venture Partners’ın kurucu ortağı Gary Rieschel ise, Çin parasının Singapur’a akışının durma ihtimalini düşük olarak görüyor.

Süper zenginler geçmişte Singapur’u genellikle iş için bir üs olarak kullanırlarken birçok Çinli aile şimdi orada yaşamayı tercih ediyor. Bu değişim, artan lüks araba satışlarından ve konutlardan birçok üründeki fiyat artışından bile fark ediliyor.Çinliler 2022’nin ilk sekiz ayında 932 konut satın alarak ülkenin en büyük yabancı konut alıcısı durumuna geldiler.Xi’nin insan ve sermaye çıkışını durdurmaya çalışıp çalışmadığı belli değil. Yatırım göçü danışmanlığı şirketi Henley&Partners, 10.000 yüksek net varlıklı sakinden oluşan bir grubun bu yıl Çin’den 48 Milyar Dolar çekmeye çalıştığını tahmin ediyor. Bu rakam Rusya’dan sonra bir ülke için en büyük ikinci zenginlik ve insan çıkışı.

Çin merkezli risk sermayesi şirketi Qiming Venture Partners’ın kurucu ortağı Gary Rieschel ise, Çin parasının Singapur’a akışının durma ihtimalini düşük olarak görüyor.

KAYNAK : https://www.muhalif.com.tr/haber/xinin-baskilari-cinli-milyarderleri- singapura-surukluyor-90298
Share
5278 Kez Görüntülendi.