logo

trugen jacn

ÇİN’İ ZİYARET EDEN BM.GENEL KURULU BAŞKANI KÖRÖSİ UYGUR SOYKIRIMINI HİÇ GÖRMEDİ

 2022  yılında Birleşmiş Milletler Örgütü’ne 77.  Genel Kurulu Başkanı olarak seçilen  Macar Diplomat  Csaba Körösi Çin ziyareti ilgi  olarak düzenlediği basın toplantısında  Anadolu Ajansı(AA)muhabirinin  Çin’deki İnsan Hakları ihlalleri  konusunu Çinli yetkililerle görüşmelerde neden   gündeme getirmediği yolundaki sorusunu ” Ziyaretim resmi düzeyde idi. Çinli yetkililerle genellek su  sorunlarını görüştürk. İnsan hakları sorunu görüşülmedi.” sözleri ile cevaplandırdı. BM.Genel Kurul Başkarı Körösi böylece BM.İnsan hakları Yüksek Komiserliğinin 31 Ağustos 2022’de açıkladığı Uygur İnsan Hakları Raporunu bilmediği ve böylece Çin’in Uygur soykırımını görmediğini ve duymadığını dolaylı olarak itiraf etmiş oldu. 

BM'nin 77'nci Genel Kurul Başkanı belli oldu - Haberler

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Başkanı  Macar diplomat Csaba Körösi, 4 günlük Çin ziyaretini tamamlayarak New York’a döndüğü bildirildi.

BM.77.Dönem Başkanı Körösi’nin sözcüsü Paulina Kubiak,  Çin gezisi ile ilgili olarak New York’ta düzenlediği basın toplantısında, Körösi’nin Çin’e 4 günlük resmi ziyarette bulunduğunu açıkladı.

BM Genel Kurul Başkanı Csaba Korosi’nin sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’e dört günlük bir gezi için geldiğini ve Doğu Türkistan’daki Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlallerinin Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde gündeme gelmediğini söyledi.

Kubiak, dün Çin’e giden Körösi’nin bugün ülkenin başkenti Pekin’de Bakan Vang ile bir araya geldiğini söyledi.

“Başkan (Körösi) Çin’e BM’deki liderlik rolünden ve insanlar ile gezegeni desteklemedeki çabalarından dolayı teşekkür etti.” ifadesini kullanan Kubiak, görüşmede ele alınan konuların Güvenlik Konseyi reformu, Ukrayna’daki savaş ile küresel ekonomik sonuçları ve çok taraflılık olduğunu belirtti.

Kubiak, AA muhabirinin Körösi’nin insan hakları ihlalleri konusunu neden açmadığına dair sorusuna, “İnsan hakları konusu görüşülmedi.” dedi.

Çin’e yapılan ziyaretin, resmi olduğuna dikkati çeken Kubiak, ziyaretin gerçekten su konularıyla ilgili sürdürülebilir gelişmeyi amaçladığını söyledi.

Sayın Bakanımızın Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'na Katılmak Üzere ABD'yi Ziyareti, 19-24 Eylül 2022 / T.C. Dışişleri Bakanlığı

BM’nin   Çin’in Uygurlar Ve  İnsan Hakları İhlali Raporu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 1 Eylül 2022’de Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerine dair raporu yayımlanmıştı.

Sincan’da yaşayan kişilerle yapılan mülakatların da yer aldığı 48 sayfalık raporda, keyfi gözaltına alınmalar, terör ve aşırıcılıkla mücadele adı altında ciddi insan hakları ihlalleri, yeniden eğitim kamplarında tutulanlara yönelik endişe verici işkence, kötü muamele ve zorunlu tıbbi tedavi gibi uygulamalara ilişkin güvenilir raporlar bulunduğu belirtilmişti.

Raporda, hak ihlallerinin dayandırıldığı terörle mücadele kanunlarının sorunlu olduğu ve yetkililere geniş yetkiler tanıdığı ifadeleri yer almıştı.

Çin hükümetine yönelik çağrıların da bulunduğu raporda, “yeniden eğitim kampları, cezaevleri ve benzeri tutukluluk merkezlerinde keyfi tutulanların derhal serbest bırakılması”, “Sincan’da aile mensuplarının haber alamadığı kişilerin nerede olduğuna dair bilgi verilmesi”, “terörle mücadele, ulusal güvenlik ve azınlık haklarına dair yasaları gözden geçirecek çalışma planı oluşturulması”, “yeniden eğitim kamplarındaki hak ihlallerinin ivedilikle araştırılması” ve “bölgedeki cami, tapınak ve mezarlıkların yıkıldığına dair iddialara somut veriler sunularak açıklık getirilmesi” gibi ifadelere yer verilmişti.

48 sayfalık belgede, Çin hükümetinin, Çin’in terörizm ve aşırıcılıkla mücadele  Uygulamalarını bahane ederek  Uygurlara ve diğer Müslümanlara karşı “ciddi insan hakları ihlalleri” işlediği sonucuna varıldığı belirtiliyor.

Kaynak : https://habernida.com/bm-genel-kurul-baskani-cine-gitti-ama-soykirima-ugrayan-uygurlari-gundeme-getirmedi/(AA.mehreçli)

Share
2796 Kez Görüntülendi.