logo

trugen jacn

D.TÜRKİSTANLILARDAN BAŞKAN’A : ÇİN KONSOLOSU GÖRÜŞMESİNİN İÇERİĞİ AÇIKLANSIN!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İstanbul başta Küçükçekmece İlçesinde yaşayan  Doğu Türkistan Türkleri , 1949’da ÇKP Kızıl Ordusu tarafından  bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti ortadan kaldırılarak işgal edilen ve 77 yıldır bu ülkede yaşayan Türklere yönelik tarihte  benzeri görülmemiş baskı, zulüm, insanlık suçları ile etnik soykırım  suçları işleyen   İşgalci Çin’in  İstanbul Başkonsolosu Wei’i 22 Mayıs’ta makamında kabul ederek görüşen Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’ye  ” İşgalci Çin’in Başkonsolosu ile yaptığınızı   görüşmenin içeriğini Lütfen açıklayınız!” çağrısında bulunduğu bildirildi. 

Başkan Çebi’ye “Çin Başkonsolosu İle Yapılan Görüşmenin İçeriğini Açıklayınız” Çağrısı Yapıldı
Çin Başkonsolosu’nun Küçükçekmece Belediye Başkanını   ziyaretinde kullandığı  Türkiye’de yaşayan ve T.C. Vatandaşları olan  Doğu Türkistan Türkleri için “Çinli etnik azınlıklar” hadsiz ifadesi büyük  tepki topladı ve  bu saldırgan ifadeler sert sözlerle kınanarak protesto edildi. Doğu Türkistanlılar  İşgalci Çin’in Başkonsolosu’nun yoğun olarak yaşadıkları bu ilçeyi özellikle ziyaretinden endişeli ve  tedirgin olduklarını belirtirken, kendilerinin ve Türk kamuoyunun  Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nden görüşmenin içeriğine ilişkin
açıklama beklediklerini bildirdiler. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong ile  gerçekleştirdiği resmi görüşme, Sefaköy başta olmak üzere bu  ilçede yoğun olarak yaşayan Doğu Türkistan toplumu ve insan hakları savunucuları arasında endişe ve tepkiyle karşılandı. Görüşmeye ait fotoğrafların ve basın açıklamasının Çin resmi kaynaklarında paylaşılmasının ardından, bölgedeki Doğu Türkistanlı sivil toplum kuruluşları ve mahallesakinleri Belediye Başkanı Çebi’ye çağrıda bulundu.

Foto - Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı zulüm protesto edildi

Başkan Çebi Doğu Türkistanlıların Duyarlığını Dikkate Almalı 
Küçükçekmece ilçesini Sefaköy bölgesindeki Doğu Türkistanlıların temsilcilerinin de içerisinde bulunduğu İstanbul’da faaliyet gösteren Doğu Türkistan STK.ları  tarafından yapılan ortak açıklamada, Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da sürdürdüğü baskı politikaları, toplama kampları  etnik asimilasyon ırkı soykırım  uygulamalarına dikkat çekildi. Türkiye’de Uygur nüfusunun yoğun yaşadığı ilçelerden biri olan Küçükçekmece’de, yerel yönetimin bu hassasiyeti
gözetmesi gerektiği ifade edildi.

Ortak Açıklamada Öne Çıkan Başlıklar 

  1. Bizler, Doğu Türkistan Türkleri olarak;  son 10 yıldır Doğu Türkistan’da yaşayan aile ve yakınlarımızdan hiç bir şekilde haber alamadığımız gibi   İşgalci Çin’in   baskı ve zulmünün  acısını her gün derinden hissediyor ve  çaresizce kahroluyoruz.
  2. Doğu Türkistan Türkleri olarak Küçükçekmece İlçemizin  Sefaköy bölgesini kendimize güvenli bir yuva olarak gördük. Ancak Belediye Başkanımız Sayın Kemal Çebi’nin, Çin Başkonsolosu ile neyi görüştüğünü, hangikonuların ele alındığını bilmek en doğal hakkımızdır. Bu görüşmenin tüm detaylarının şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz.”

 Çin’in  İnsanlık Suçlarının Gölgesinde “Beşeri-Kültürel İlişkiler” Sözü Sadece Aldatmacadır  
Çin Başkonsolosluğu tarafından yapılan  ve kurumsal internet sayfasında resmi açıklama olarak yayınlanan  habere göre  22 Mayıs tarihinde gerçekleşen görüşmeye belediye başkan yardımcılarının ve Başkonsolos Yardımcısı Shang
Jian’ın da katıldığı , Çin ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 55. yılı kapsamında “yerel düzeyde iş birliğinin geliştirilmesi” ve “beşerî-kültürel temasların güçlendirilmesi” konularının ele alındığı ifadesi  tamamen gerçek dışı ve kamu oyunu aldatmaya ve kandırmaya yönelik  gerçek dışı ifadelerdir. İşgalci Çin Doğu Türkistan’da Irkı ayırımcılık, etnik soykırım  suçları işlerken, Türklerin dillerini dinlerini, örf adet gelenek ve göreneklerini  yasaklayarak yok etmeye çalışırken ” Beşeri ve Kültürel Temaslardan ve güçlendirilmesinden” söz etmek sadece  Çin’in insanlık suçlarını örtme, Kamu oyununu kandırmaya ve  aldatma amacına yönelik  gerçekdışı ifadelerdir.

Foto - Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı zulüm protesto edildi

Bizler Türk Milletinin Onurlu Birer Ferdi ve Şerefli  T.C.Vatandaşıyız ve Asla Çinli Azınlık Değiliz ! 

İşgalci Çin’in Başkonsolosu’nun   Türkiye’de yaşayan biz Doğu Türkistanlılar için  “Çinli Etnik Azınlıklar” İfadesi tamamen gerçeklerden tamamen uzak ve  Çin’in  soykırım başta diğer insanlık suçlarının üzerine örtme ve gizleme amacına yönelik asılsız sözlerdir. ÇKP Emperyalizminin  Han Faşizmi temelli dünya görüşüne göre tüm topraklar ve hatta tüm  dünya Çin’e aittir. Bu topraklarda yaşayan Çinli olmayan diğer tüm insanlar birer azınlıktır.   Bizler İşgalci Çin’in bu ” Çinli Etnik Azınlıklar” iddiasını tümden ve sonuna kadar  reddediyor ve  bu saldırgan ve Han Irkçılığı  kokan  bu sözlerini en güçlü şekilde lanetliyoruz.  İşgalci Çin’in Başkonsolosu Wei’nin bu  amacını aşan temelsiz ve yersiz açıklamaları  ve  bu bölgede yaşayan Uygur Türklerinden “Etnik Azınlıklar” olarak söz etmesi  diplomatik kurallarını aşana çiğneyen diplomatik bir ifade  değil; kimlik ve aidiyet meselesi   asla değildir.  Türkiye’de yaşayan  biz  Doğu Türkistanlı, kendimizi Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan ve Çin’in baskı ve zulmünden 2.ana vatanımız Türkiye’ye sığınan onurlu birer T.C.Vatandaşları  olarak  Türk kimliği taşıdığımızı, Türk kültürünün ayrılmaz ve  asla koparılamaz önemli bir parçası olarak ana yurdumuz  Doğu Türkistan’a yürekten bağlı Türk kültürü ve tarihinin bir parçası Türk Milletine maddi ve manevi olarak tümden  bağlı Uygur Türkleriyiz. İşgalci Çin Konsolosunun iddia ettiği gibi asla azınlık değiliz.

Foto - Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı zulüm protesto edildi

İşgalci Çin’in Başkonsolosunun Bu   Açıklamalarından Ciddi Olarak Güvenlik Endişesi Duyuyoruz

Doğu Türkistan STK:larının ortak  açıklamasında  son yıllarda Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’daki  uygulamaları  uluslararası kamuoyunda  ağır insan hakları ihlalleri işlediği bunun ise insanlığa karşı suç ve etnik soykırım olarak gündeme gelirken, Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri de  Çin’in sınır ötesi baskı, tehdit ve şantajlarından ciddi olarak   endişelerini dile getiriliyor. İşgalci Çin Başkonsolosu’nun   öne sürdüğü  “Çinli etnik azınlıklar” ifadesi, Çin’in
resmi söylemlerinin yerel düzeyde tekrar edilmesi şeklinde yorumlandı. Özellikle Sefaköy’de yaşayan Doğu Türkistan kökenli aileler, belediyenin kullandığı dilin kendilerini rahatsız ettiğini ifade edildi.

Image

Son Söz K. Çekmece Belediye Başkanı   Sayın Kemal Çebi’de 
Bütün bu gelişmelerden sonra Kamuoyunda şimdi gözler Belediye Başkanı  Kemal Çebi’ye çevrilmiş durumda. İlçede yaşayan vatandaşlar, görüşmede hangi konuların ele alındığının açık şekilde paylaşılmasını talep ediyor. Doğu Türkistanlı sivil toplum temsilcileri ve bölge sakinleri ise belediyeden net bir açıklama beklediklerini belirterek, “ Doğu Türkistan Türkleri  İşgalci Çin dahil, hiçbir devletin propaganda tanımına alet edilemez ve asla  sıkıştırılamaz.

Doğu Türkistanlılar İşgalci Çin Konsolosunun  aslı astarı ve karşılığı olmayan gerçekdışı iddiası ile “Çinli Etnik Azınlıklar” değil, Türk milleti ve Türk dünyasının  tarihi, dili ve kültürü  başta her şeyi ile bir olan  BÜYÜK  TÜRK MİLLETİNİN AYRILMAZ VE ASLA KOPARILAMAZ BİR PARÇASIDIR!”  ifadeleri  ile açıklama sonlandırıldı.

Share
62 Kez Görüntülendi.