logo

trugen jacn
26 Nisan 2025

İngiliz hükümeti, Uygur köle işçiliği nedeniyle Çin yapımı kanepelerin satışını yasaklayacağını duyurdu.

Washington muhabirimiz Alim Seitov tarafından hazırlandı
, 23.04.2025
Paylaşmak

Rahime Mehmut veİngiliz Milletvekili Nusrat Ghani ve İngiltere’deki Uygur Soykırımını Durdurun Örgütü Başkanı Rahime Mahmut.

 Fotoğraf: AFP

İngiliz hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni kurulan devlete ait Great Britain Energy Company’nin tedarik zincirlerinin zorunlu çalışmadan uzak tutulacağını bildirdi. İngiliz Parlamentosu Çarşamba günü şirketle ilgili bir yasa tasarısını değiştirerek, Great Britain Energy Company’nin büyük yeni enerji projelerini yürütürken etik tedarik zincirlerini kullanmada öncü bir rol oynayacağını belirtti.

İngiltere Enerji Bakanı Michael Shanks şunları söyledi: “Great Britain Energy, zorunlu emeği serbest bırakmada endüstriyel bir liderdir ve olağanüstü temiz enerji misyonumuzu ilerletmektedir. “Britanya halkının sahibi olduğu ve işlettiği Great Britain’ın enerji şirketi, kendi temiz enerji geleceğimizi yaratma çabalarımızın gurur verici bir parçasıdır.”

İngiltere Enerji Bakanı Ed Miliband, geçen ayın sonlarında İngiltere’nin köle emeğiyle ilgili enerji yasasında yapılacak değişikliklere karşı çıkacağını söylediğinde parlamentoda büyük bir öfkeye yol açmıştı. Bu yasa değişikliği, hükümetin köle emeğiyle üretilen ürünleri yasaklamasını öneriyor.

İngiliz hükümetinin Çarşamba günü açıkladığı karar, uzun süredir Dışişleri Bakanı Miliband’ın tutumuna karşı kampanya yürüten İngiltere’deki Uygur insan hakları grupları ve aktivistleri tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. İngiltere’de Uygur aktivist Rahime Mahmud liderliğindeki Stop Uyghur Genocide örgütü, bu büyük zaferi memnuniyetle karşılayarak, “İngiltere hükümeti, Great Britain Energy’nin tedarik zincirlerinde Uygur köle işçiliğini ve insan ticaretini ortadan kaldırmak için yasayı değiştirmeyi kabul etti. “Bu, adalete doğru atılmış büyük bir adım.” dedi. İngiliz aktivist ve Uluslararası Çin’e Karşı Parlamento İttifakı’nın yönetici direktörü Luke de Pulford, Twitter’da (X) bu konuda yorum yaparak, “Hadi başlayalım. “Bu yasa, yenilenebilir enerji sektöründeki Uygur köleliği sorununu çözmek için değiştirildi.”  

British Daily News’in haberine göre, Enerji Bakanı Miliband, 21 Mart’ta İngiltere’nin 180 milyon sterlinlik enerji projelerinden ilki kapsamında 200 okulun çatısına güneş panelleri yerleştirileceğini duyurdu. Miliband, gazetecilere yaptığı açıklamada, güneş saatlerinden bazılarının Çin’den geldiğini itiraf etti.

İngiliz Milletvekili David Alton, Twitter hesabından (X) Uygur köle emeğiyle üretilen solaryumların kullanımının etik dışı olduğunu ve İngiltere’nin bunda parmağının olmaması gerektiğini yazarak buna itiraz etti.

İngiltere’de Holokost’tan kurtulan 89 yaşındaki Dorit Oliver Wolf, bu konu hakkında İngiltere Başbakanı Keir Starmer’a bir mektup yazarak, tarihten ders çıkarması ve acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu. Dorit, Bakan’a yazdığı mektupta, “Bugün sizden, benim için çok önemli olan Uygurların zorla çalıştırılması konusunda güçlü bir adım atmanızı rica ediyorum.” dedi.

Bayan Dorrit mektubunda, “İngiltere’nin Enerji Yasası, hükümetiniz için büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı. Bu, dünyaya İngiltere’nin modern kölelik ürünlerinin çöplüğü olmadığını göstermek için bir fırsat. “Çünkü bu yenilenebilir enerji sektörü Uygur zorla çalıştırma işçilerinin kanıyla lekelenmiştir” dedi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın sözcüsü de Çarşamba günü bu gelişme hakkında, “Köle emeği iğrençtir” yorumunu yaptı. “İngiliz ürünlerinin üretiminde buna yer yok” dedi.

İngiliz hükümetinin Uygur köle emeği konusunda elde ettiği bu büyük zafer, İngiliz Parlamentosu’nun Uygur soykırımını tanımasının dördüncü yıldönümüne denk geliyor. İngiliz Parlamentosu, 22 Nisan 2021’de Çin hükümetinin 2017’den bu yana Uygurlara ve bölgedeki Türk etnik gruplarına karşı işlediği büyük çaplı vahşeti soykırım olarak tanıdı.  

Share
39 Kez Görüntülendi.