Yaşlı ebeveynlere ‘suç’tan 20 yıl hapis cezası
” Tanık Biz” ağı geçen hafta “X” üzerinden bir mesaj yayınlayarak , ağın Uygur bölgesinde 55 yaş üstü 1.900 büyük çaplı adam kaçırma kurbanını arşivlediğini gösterdi. Bu sayının “Şahit Biz” ağının topladığı 79.454 kişinin bilgilerinden derlendiği ortaya çıktı .
Listede, Kuft Mamut, Rachel Davut, Abdur Qadir Celalidin gibi tanınmış Uygur aydınları, kamuoyuna mal olmuş şahsiyetler ve din alimlerinin yanı sıra, ciddi hapis cezalarına çarptırılan 55 yaş üstü rehinelerin bir kısmı da yer alıyor. 70’li yaşlarındaki, halk arasında pek tanınmayan sıradan ebeveynler, yurt dışında çocuklarını ziyaret ettiği veya normal dini faaliyetlere katıldığı için 20 yıl hapis cezasına çarptırılanlar var .
20 yıl hapis cezasına çarptırılan 72 yaşındaki Seybarat ve 69 yaşındaki eşi Zahidam Halfethaji, Ekim 2017’de kaçırılmıştı. Yaşlı çiftin kızı Şemsiya Seywa’nın “Shahit Biz Tory” dizisindeki ifadesi ve 9 Eylül 2019’da Özgür Asya’daki Uygur Dairesi’ne 10 Mayıs’ta verilen bilgiye göre, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmalarına yol açan sözde suç unsuru, 2012 yılında Suudi Arabistan’da hac yolculuğunda olmaları ve Türkiye’deki çocuklarını ziyaret etti .
Yaşlı anne ve babasıyla ilgili ifadesinde Bayan Shamsia, 70 yaşın üzerindeki babasının ve 70’li yaşlarındaki annesinin sağlığı ve ruh sağlığı konusunda çok endişeli olduğunu söyledi. Ayrıca, ebeveynleri gibi hiçbir suçluluk duymadan hapishanede acı çeken birçok yaşlı Uygur’un, insan hakları örgütlerinin, çeşitli ülkelerin hükümetlerinin ve insanlığa değer veren herkesin acil ilgisini görmesi gerektiğini söyledi .
İnsan hakları savunucusu Sayın Abdur Wali Ayup radyo istasyonumuza, cezaevlerindeki mahkumlar arasında yaşlıların cezaevi rejimine dayanma becerisinin gençlere göre daha zayıf olduğunu söyledi. Hal böyle olunca uluslararası hukuk bu durumları dikkate alıyor. Çin hükümetinin yasalarında da 70 yaş üstü kişiler için ceza indirimi veya cezanın cezaevi dışında çekilmesi yönünde hükümler bulunsa da, 2017 yılında Uygur bölgesinde meydana gelen toplu adam kaçırma olayında kaçırılıp cezaya çarptırılanlar arasında Ağır hapis cezasına çarptırılan ve cezasını dışarıda çekme imkanı olmayan, 70 yaş civarında ve hatta daha yaşlı kişiler vardı.İleri yaştaki pek çok yaşlıdan bahsetmek mümkün. Bazılarının cezaevinde öldüğünü, bazılarının ise tıbbi tedavi için cezaevinden çıktıktan kısa bir süre sonra öldüğünü ve evlerine döndüğünü söyledi. Çin hükümetinin kendi yasalarını bile ihlal eden bu tür suç eylemlerinin, yalnızca Uygur bölgesinde yaşanan soykırımın önemli gerçekleri olduğunu, dünyanın acilen dikkatini çekmesi ve acil önlemler alması gerektiğini vurguladı .
Komünizm Kurbanlarını Anma Fonu’nda kıdemli araştırmacı olan Adrian Zenz gibi akademisyenler, 2017’den bu yana Çin hükümeti tarafından kamplara gönderilen Uygur, Kazak ve diğer Türk Müslümanlarının sayısının 1,8 milyonu aşacağını tahmin ediyor .
” We Witness” ağı Amerikalı bağımsız araştırmacı Bay Gene Bunin tarafından kuruldu . Bu web sitesinin kuruluşundan bu yana Çin hükümeti, 2017 yılından bu yana Çin hükümeti tarafından Uygur bölgesinde gerçekleştirilen kitlesel adam kaçırma olaylarını bildiren Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk etnik gruplarına yönelik zulmü sistematik olarak belgeliyor ve yayınlıyor .