logo

trugen jacn

BOSNA-HERSEK MÜFTÜLÜĞÜ : URUMÇİ’YE GİDEN ESKİ MÜFTÜ CERİÇ BİZİ TEMSİL EDEMEZ

بوسنىيە-گېرتسېگوۋىنا باش مۇپتىلىقى: «ئۇيغۇر ئېلىدە زىيارەتتە بولغان سابىق باش مۇپتى مۇستافا سېرىچ بىزگە ۋەكىللىك قىلمايدۇ»

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Bosna-Hersek  Baş Müftülüğü  09 Ocak 2023’te BAE’deki bir Örgütçe organize edilen ” Müslüman  Topluluklar Birliği”‘nin kafilesine  yer alarak İşgalci Çin’in daveti ile Doğu Türkistan’a giden  eski Bosna Müftüsü Mustafa Ceriç’in  kendilerini teslim etmediğini ve  Baş Müftülük ile arasında bu konuda  fikir birliği olmadığını açıkladı.
Sözde “Konsey” ‘in  ziyaret sonrası yaptığı ortak açıklamasında Çin’in Müslüman Türklere yönelik baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına takdir ederek öven(!)   ÇKP devlet terörünü başarılarından(!) dolayı kutlayan açıklamalarına  tepki göstererek : ”  Adı geçen  kişilerin   Bosna-Hersek ve Sırbistan Müslümanları ile hiç ilgilerinin bulunmadığı ve bu açıklamalarını de asla onaylamadıklarını  ve bu açıklamaların  ” Çıkar Amaçlı- İkiyüzlülük  ve Siyasi Fırsatçılık ”  ifadeleri ile sert tepki gösterdiği açıklandı.

Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosunun haberine göre,  Bosna Başmüftüsü Hüseyin Kavazoviç’in  Dış İlişkiler Direktörü  Rasim Soliç’in 25 Ocak’ta Radyo Muhaberinin bu konu ile ilgili  sorularını cevaplandırırken şunları söyledi : ”  Baş Müftülük Makamının  Uygur Müslümanları  hakkındaki  düşüncelerinin net ve açık olduğunu   eski Başmüftü Mustafa Ceriç’in  sözde ” İslam Toplulukları Konseyi” heyeti ile birlikte Doğu Türkitsan’a yaptığı ziyaret ve  gezi sonunda  yaptıkları  açıklamalarının  Bosna-Hersek  Baş Müftülüğü   ve  aynı zamanda Uygur bölgesini  ziyaret eden ” Müslüman Heyeti”  ile hiçbir ilgilerinin bulunmadığını bildirdi. Ayrıca,  Ziyaret  sonundaki Ortak Açıklamada   söz konusu edilen hususlarda  bizim görüşümüz onlarınkinden farklıdır.  Heyete katılan  Sırbistan İslam Cemiyeti   başkanı Mavlut Dudić ile Bosna eski Müftüsü Mustafa Ceriç,BAE  vatandaşı Dr.  Ali Rashat al-Nuami liderliğindeki Müslüman alimlerden oluşan bir delegasyonun Uygur bölgesi ziyaretine kendilerini temsilen  katılmışlardır.Bosna Hersek Müftülüğü olarak biz mazlum Müslümanların yanında   yer alacağız.” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Bosna Hersek - İslami Dini Bilgiler

Sırbistan Müftülüğü  Ziyaret Konusundaki Soruları Cevaplamadı
Özgür Asya radyosu muhabiri Sırbistan İslam Cemiyeti   Genel Sekreteri Samir Sekerjili’ye ulaşarak Müftü   Mavlüt Dudić’nin Urumçi ziyareti ile ilgili sorularını  ” Benim bu konuda yeterli bilgim yoktur. Müftü Efendi bu ziyarete kendi adına katılmıştır. Ben kendisi  adına konuşamam.” sözleri ile soruları cevaplamayı    reddettiğini bildirdi.

Ancak Genel Sekreter Samir Şekerjili  daha önce   yabancı basına yaptığı  açıklamasında Müftü Dudiç’in bu ziyarete kendi adına katılmış olduğunu Sırbistan İslam Konseyi ile bir ilgisinin bulunmadığını bildirmişti.

Bilindiği gibi  08-09 Ocak 2023 tarihlerinde  Birleşik Arap Emirlikleri’nden  Dr.Ali Raşit El-El-Nuaymini’nin başkanlığında Çin tarafından Doğu Türkistan’a götürülen  “Dünya Müslüman Toplulukları Konseyi” adlı bir örgütünün  üyesi  oldukları iddia edilen  14 ülkeden 30’dan fazla sözde din alimi  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’i ziyaret etmiş/ettirilmişti. Gezi sonunda yayınlanan ortak açıklamada  Çin’in “Sincan politikasına”  destek verdiklerini  ve  Çin’in Uygur  Müslümanlara zülmünü övmüştü.

Sözde konsey buna karşılık Çin’in mağdur ve mazlümü Uygur Türkleri  kınanarak eleştirilmişti.  Ayrıca, İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’daki devlet terörü için “Teröre karşı mücadeleyi başarıyla tamamlamasını” kutlamiştı.Bu açıklama ÇKP güdümündeki Çin medyasında geniş yer bulmuş ve bu vesile Çin’in soykırım uygulamaları bir kez daha gündeme getirilmesine yol açmış ve uluslararası bir kargaşaya neden olmuştu.

Sözde “İslam Konseyi”‘nin bu ziyareti ve sonrasındaki gerçeklere aykırı açıklamaları  ABD. Uluslararası Din Özgürlükler Komitesi ile  Amerika İslami İlişkiler Konseyi  başta bir çok kuruluşlarca  tepki ile karşılanarak   şiddetle kınamıştı.

Share
10434 Kez Görüntülendi.