logo

trugen jacn

SİYASİ PARTİLER UYGUR MESELESİ ÜZERİNDEN İDEOLOJİK SAMİMİYETLERİNİ SORGULUYORLAR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi uzmanı ve “Çin ve Ulusal Güvenlik Politikaları, Küresel Rekabet Stratejileri”kitabının yazarı Muhammed Tohti Ataullah Türkiye’deki Siyasi Partilerin son zamanlarda Doğu Türkistan meselesi üzerindeki karşılıklı sert tartışmalarında aslında kendi ideolojileri üzerindeki samimiyetlerini sorguladıklarını bildirdi.

Muhammet Tohti Ataullah Özgür Asya radyosuna yaptığı açıklamalarında şunları ifade etti ; ” Son haftalarda Türkiiye’de siyasi partilerimiz arasında Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile bu ülkedeki insani kriz konusunda hararetli tartışmalara ve karşılıklı sert suçlamalara şahit olmaktayız. Aslında bu tartışmalar Ümmet Birliği düşüncesine sahip AK Parti ile Türkçülük ideolojilerine sahip MHP.’nın Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan meselesi noktasında son günlerdeki siyasi tartışmalarda öne çıkan Uygur meselesindeki kendi İdeolojileri Üzerindeki Samimiyetlerini Sorgulamaktadır.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’in Filistin başta diğer Müslümanların meselesi ile Doğu Türkistan sorunu hakkındaki ifade ve söylemleri artık belirgin bir karşılaştırma konusu olmakta ve açık ve net bir hal almış bulunmaktadır. Filistin ve diğer Müslümanlar ile Doğu Türkistan konusundaki performansı ise, tam bir tezat oluşturmuştur.  Bu durum aynı zamanda, Çin’in İşgali altında yaşayan Müslüman Türkleri ezmesi ve soykırımla yok etmeye çalışması karşısında İslam ülkelerinin mazlum Doğu Türkistanlılardan yana mi yoksa Baskıcı Çin yönetimi lehine mi tavır alıp almaması ve kimin lehine oy kullanacağına dair can alıcı soruları da beraberinde gündeme getirmiştir.

Doğu Türkistan Meselesi Türkiye Ve Dünyanın Meselesi Haline Gelmiştir

Doğu Türkistan Meselesi hakkında son günlerde   Türkiye’deki tartışmalar ve dünyadaki gelişmeleri yorumlayan Tohti şunları ifade etmiştir:” Son aylardaki Türkiye tartışmalar ve dünyadaki gelişmeler Doğu Türkistan sorununun Türkiye’nin ve dünyanın gündemine gelen ve tartışılan ve uluslararası toplumun karıştığı bir uluslararası sorun haline geldiği anlamına gelmektedir. Müslüman ülkelerin Uygur meselesindeki performanslarının doğru veya yanlış mı meselesini ise, küresel güçlerin jeopolitik rekabeti olarak görüyor ve buna inanıyorum.Batı medyasında yer alan haberlere göre, Türkiye şu anda ekonomik krizi aşmak için Çin’in yatırımlarına güveniyor. ABD Dış Politika dergisinde yer alan yakın tarihli bir makaleye göre ise, Türkiye ve Çin’in karşılıklı birçok ticari ve mali anlaşma imzalamıştır. Çin, Uygur Meselesini iki ülke arasındaki ilişkilerde kilit mesele olarak görmektedir. Türkiye’nin Uygur meselesindeki sessizliğinin esas faktörlerinden birinin Çin’in bu meseleyi kilit bir mesele olarak görmesine bağlıyor.” şeklinde konuştu.

Görüntünün olası içeriği: şunu diyen bir yazı 'Hakkında; Kitabın Doğu Türkistan'da büyüyen, Çin'de eğitim gören bir tarafından olması sayesinde kitapta kaynaklar, prijinal cevril- miștir. Komünist Çin'in tarihi genellikle Deng dönemi ATAWULLA (devrim) dönemi ve Memet Tohti ATAWULLA olma pirleşerek, Çin'de kötüleş- eXi'ni donemin politikaları dönemde layacağ ÇIN Ulusal güvenlik dönemde küresel mevcut güvenlik durumu, küresel rekabet stratejileri arasındaki anlayışı, ÇİN Ulusal Güvenlik Politikaları ve Küresel Rekabet Stratejileri Mao'dan Deng'e, Deng'den Xi'e kapsayan çalışmalar çalışmaları strateji çalışmaları pölgesel küresel güvenlik Yolu çalışmalarına meraklı besleyebi niteliktedir. Çin'in Kisa Tarihive Yükselişi iGüvenlikAnlayışı Toplama Kampları Doğu Türkistan YolPre BirKuşak, YapayZeka seckin AkadeikvMeslek yalANKARA ISBN Kategori: @seckinyayincilik seçkin seckin'

Muhammed Tohti Ataullah Kimdir ?

Muhammed Tohti Ataullah Doğu Türkistan’ın Hoten şehrinde doğmuştur. Yüksek öğrenimini ülkesinde tamamlayarak 2016 yılında Türkiye’ye gelmiştir. Kahramanmaraş Sutçü İmam Üniversitesinde Uluslararası ilişkiler ve Siyaset biliminde yük Lisansını tamamlamıştır.Anne- Baba ve Kardeşleri tutuklanarak Çin Nazi kamplarına hapsedilmiştir.

Muhammed Tohti Atauullah’ın “Çin ve Ulusal Güvenlik Politikaları, Küresel Rekabet Stratejileri” adlı yayınlanmış bir kitabı bulunmaktadır.

Kaynak : https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/turkiyede-uyghur-mesilisi-10152020135958.html

Share
426 Kez Görüntülendi.