logo

trugen jacn
06 Ekim 2019

ÇKP.YÖNETİMİ ,KÜLTÜREL SOYKIRIM İÇİN ÇİNCE’Yİ KİTLESEL SİLAH OLARAK KULLANIIYOR

Dil, kitlelerin zihinleri için bir silahtır.Yabancı bir dil, hem iletişim aracı olarak ve hem de bireyin politik ve sosyal düşüncesinin imajını gerçekten etkileyen bir araçtır. Dilin bu çarpıcı özelliğini çok iyi bilen ÇKP.Şövenist yönetimi küresel düzeyde ve özellikle Türkistan Cumhuriyetleri ile Türkiye’de Türk Mililetine yönelik olarak uygulamayı amaçladığı kültürel soykırım için Çinceyi kitlesel bir silah olarak kullanıyor. Çin’in bu kültürel soykırım uygulamasındaki en büyük aracı kurumu ise, her ülke’de açtığı Konfüçyos Enstitüleri’dir.

Porso Nuriddinov 

Orta Asya‘da Çince, Rusça ve İngilizce’den sonra Fransızca da en etkin diller yarışmasına katıldı.

Bu, bölgenin iç dünya kültürünün yanı sıra dünyanın geri kalanıyla olan bağlantısına da yansıdı.

Bilişsel psikoloji alanındaki uzmanlar uzun zamandır bir dilin herhangi bir kullanıcısının bu dilin özünden etkilendiği ve gizli anlamlarının gramer çerçevesine derinden dokunulduğu sonucuna varmıştır. Herhangi bir dilin ikili bir doğası olduğu ortaya çıkıyor: bir iletişim aracı olarak ve aynı zamanda bireyin politik ve sosyal düşüncesinin imajını gerçekten etkileyen bir araç gibi davranıyor.

Son zamanlarda, dil çalışmasını teşvik etmek, halkın diplomasisinde siyasi etkilerini güçlendirmek isteyen ülkeler için hayati bir araç haline geldi. Dilin “yumuşak gücün” bir aracı olarak kullanılması bağlamında bir değerlendirme yapan Dil Etkisi Gücü Endeksi gibi bir şey var . Belirli bir dili değerlendirirken, göstergeler aşağıdaki beş kategoride dikkate alınmaktadır:

-Coğrafya

 -Ekonomi

– iletişim,

-Bilgiye ve medyaya erişim

-Diplomasi.


2018 yılında yapılan bir çalışmaya göre Orta Asya’da, ana dil, İngilizce, Çincenin en çok tercih edilen lehçesi Mandarin ve Rus dili en yaygın kullanılan diller olarak açıklandı. Öyle ki, Orta Asya’nın tüm alanı boyunca birbirleriyle şiddetle rekabet eden bu üç dil oldu. Yakın zamanda başka bir oyuncu da bu rekabete katıldı. Fransızca.

Çin’in bölgedeki dil politikası

Orta Asya ülkelerinin topraklarında Rusça ve İngilizcenin yaygın bir şekilde dağılması özellikle şaşırtıcı değildir: Birincisi, Rusya ile ortak bir tarihi geçmişin mirası, ikincisi ise uluslararası diplomasi dilinin durumu nedeniyle yaygındır. Çin dilinin Orta Asya cumhuriyetlerinin topraklarına aşamalı olarak nüfuz etme sürecine dikkat edilmelidir.

90’lı yılların başında Çin, on iki bakanlığın ve Çin bölümlerinin başkanlarını içeren Uluslararası Çin Dilinin Yaygınlaştırılması Konseyini kurdu. PRC Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel bir kuruluş ve sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Çin Konseyi (Hanban olarak kısaltılmış) Ofisi, Konseyin daimi bir çalışma organı haline geldi . Konfüçyüs enstitülerinin ve yurtdışındaki Konfüçyüs dersliklerinin çalışmalarını denetleyen kurum budur. Bu girişimleri desteklemek için yıllık olarak 10 milyar ABD dolarından fazla harcama yapılmaktadır. Programlar arasında akademik değişimler ve dil ve kültür tanıtımı yer almaktadır.

Çin ilk Konfüçyüs Enstitüsünü 2004 yılında Seul’de açtı , ancak bundan önce Taşkent’te bir pilot proje yürütüldü. Tacikistan’da, 2015’te Duşanbe, Konfüçyüs Enstitüsü Günü’nü kutladı, bu bağlamda en dikkat çekici etkinlik festival konseri “Güzel Çin” oldu. Ağustos 2015’te, Konfüçyüs Enstitüsü, Tacik şehrinde Chkalovsk’ta (2016’dan beri Buston) açılmıştır. Nisan 2017 itibariyle, dünya genelinde yaklaşık 500 enstitü çalışıyordu. Oldukça önemli bir rakam.

Son zamanlarda, Tacik vatandaşlarında Çince öğrenmek için özel bir gayret farkedildi. Her şeyden önce, bu, özellikle madencilik alanındaki birçok Çinli şirketin ülkede aktif olması nedeniyledir. Bu özellikle ilçe merkezlerinden uzakta bulunan ve Çin işletmelerinin genellikle kendi için şehir oluşturduğu, büyük şehirlerden, örneğin İstiklol’deki bir metalurji tesisinden veya Sughd bölgesindeki bir Çin sanayi bölgesinden uzak olan yerleşimler için geçerlidir.

Diğer Orta Asya cumhuriyetlerini unutma. Halen Kazakistan’da beş, Kırgızistan’da dört, Özbekistan’da da iki Konfüçyüs kurumu var. Öğrenci sayısı da artıyor, örneğin, 2006 yılında, Beşeri Bilimler Bişkek Üniversitesi’nde öğrenim gören Çin dilinin 400 öğrencisi varken, 2017’de bu sayı 700’e yükseldi. Özbekistan’da, Taşkent’teki Konfüçyüs Enstitüsündeki öğrenci sayısının 350 olduğu tahmin edildi.

Orta Asya’dan gelen gençler için değişim çalışmaları da popülerdir. Çin Bursları Konseyi’ne göre, yalnızca on beş yıl önce Çin’deki eğilimler araştırıldıysa, örneğin, Kazakistan’dan yaklaşık 12 bin öğrenci Çin’de okumaktadır.

Çin dilinin yayılması, Orta Asya’nın başarısında belirleyici bir rol oynadığı için Çin’in ekonomik girişimi “One Belt – One Way- Bir Yol Bir Kuşak” ile de kolaylaştırılmıştır.

Kaynak: odrugestvo (Türkçe Çevirisi : dünya bülteni.net)

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
606 Kez Görüntülendi.