logo

trugen jacn
22 Şubat 2017

TEHDİT ALTINDAKİLERİ KORUMA ÖRGÜTÜ VE Dr.TOHTI İNSİYATİFİ’NIN ORTAK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

خەتەر ئاستىدىكى مىللەتلەرنى قوغداش تەشكىلاتى بىلەن ئىلھام توختى گۇرۇپپىسى بىرلەشمە يىغىنىدىن كۆرۈنۈش. 2017-يىلى 15-فېۋرال، ميۇنخېن.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Milletler ve Halkları Koruma Teşkilatı ile yine Münih merkezli Dr.İlham Tohti İnsiyatifi Gurubu ile   Münih Güvenlik Konferansı arafesi ve sonrasında ortak çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu iki Oluşum, en son  ortaklaşa bir basın toplantısı düzenleyerek hazırladıkları ortak basın metnini kamu oyu ile paylaştı.Ortak açıklamada Almanya Başbakanı Angela Markel’den Münih Güvenlik Konferansı’nda Uygur Türkleri meselesinin de gündeme getirmesi talep edildi.

Özgür Asya radyosuna konuşan Tehdit Altındaki Milletleri Koruma Teşkilatı Asya İşleri Direktörü Ulrich Deliruis ve Dr.Tohtı İnsiyatifi Gurubu Sorumlusu Enver Can  çalışmaları ve Başbakan Markel’e yolladıkları metubun içeriği ile ilgili şunları söyledi : Almanya Başbakanı Markel’e hitaben ortak bir mektup hazırlayarak kendisine takdim ettik.Mektupta Doğu Türkistan’da meydana gelen şiddet olaylarının esas suçlusun Çin yönetimi olduğunu  bildirdik.   14 Şubat’ta Guma İlçesi’nde  8 kişinin Çin askerlerince öldürüldüğünü ve sonrasında gelişen olayları izah ettik. Çin yönetimi eğer Doğu Türkistan’daki “Sert Darbeler  Vurma ve Acımasız Bastırma “ operasyonlarına son vermediği taktirde bu ve benzeri ölümlü şiddet olaylarının süreceğini belirttik ve son Guma olaylarını bu düşüncemize kanıt olarak gösterdik.” Dedi.

Dr.İlham Tohtı Serbest Kalmalı
Dr.Ulriçh Deliruis  ve Can mektupta Uygurların vicdanı Dr.İlham Tohtı’nın durumu hakkında de bilgiler verildiğini ve bir takım taleplerde bulunduklarını  belirterek sözlerini şöyle sürdürdü ; “ Dr.İlham Tohtı bir barış elçisi ve Uygurların hak ve hukuklarını yasal zeminlerde barışçıl  ve yasal yollardan  savunan bir insan hakları aktivistidir.O, iki etnik Topluk arasında diyalog yolunu kullanarak hak ve hukuk alanında adil payalaşımlar  yapılarak etnik gerginliklerin ve şiddet olaylarının sona erdirilmesini isteyen bir ılımlı aktivisttir. Buna rağmen,Çin yönetimi kendisini tutuklamış ve ömür boyu hapse mahkum etmiştir. Çin yönetimi Dr.Tohtı’yı mahkum ederek sesini kesmekle diyalog ve barış yollarını tamamen kapatmıştır. Günümüzde Doğu Türkistan’da Tibet’te ve Çinli olmayan azınlıkların yaşadığı bölgelerde çok ağır insan hakları ihlalleri yapılmaktadır.Çin bu hak ve hukuk ihlallerini bu şekilde devam ettirirse,Doğu Türkistan ve komşu Merkezi Asya Cumhuriyetlerinde barış ve istikrar ciddi şekilde tehdit edilmiş olacaktır.Biz Ortak mektubumuzda bu hususları  belirttik ve bu durumu kendisinin Münih güvenlik Konferansında da gündeme getirmesini kendisinden talep ettik.Çin,Doğu Türkistan’daki kanlı bastırma ve ve acımasız  hak hukuk ihlallerine son vermediği taktirde Çin,Orta Asya ve bölge’de huzur ve barışın garanti edilemeyeceğinin açık olacağını  belirttik.”şeklinde konuştu.Enver Can Resimleri ile ilgili görsel sonucu
Enver Can : Ortak  Girişim ve  Çalışmalarımız  Sürecek
Dr.İlham Tohtı İnsiyatif Gurubu Sorumlusu Enver Can ise şöyle  dedi ; “Son bir haftadır Münih Güvenlik Konferansı öncesi ve sırasında faaliyetlerimizi hız kesmeden sürdürüyoruz.Bir kaç kez ortak basın açıklamaları yayınladık.Almanya hükümeti başta AB.ülkeleri insan hakları ve hukuk kuruluşlarına Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgil raporlar sunduk.Dr.Tohtı’nın Pekin’e nakledilmesi ve durumun iyileştirilmesi için girişimlerde bulunulmasını talep ettik. Şimdiye  kadar yolladığımız  mektuplara Almanaya Dış işleri Bakanlığı’ndan cevap gelmiş olup,bu cevabı  de  kamu oyu  ile paylaştık.”  şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1200 Kez Görüntülendi.