logo

trugen jacn
30 Eylül 2016

DOĞU TÜRKİSTANLI CEMAAT ÖNDERLERİNDEN ABDULKADİR YAPÇAN İSTANBUL’DA TUTUKLANDI

Abdulkadir Yapçan Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
2001 yılından beri İstanbul’da yaşayan ve Doğu Türkistan’ı işgal altında bulunduran Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi tarafından 2002’oe hakkında  kırmızı bülten çıkartılan İstanbul’daki  Doğu Türkistan Türklerinin Camaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan bugün çıkarıldığı Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği’nce   tutuklanarak Maltepe Ceza İnFaz Kurumu’na konulduğu açıklandı.

Abdulkadir Yapçan 31 Ağustos 2016 tarihinde gözaltına alınmış ve 29 Eylul tarihine kadar çeşitli Polis Merkezi Nezarethanelerinde tutulmuştu.Dün Bakırköy Adliyesi’ne getirilen Abdulkadir Yapçan  çıkarıldığı  Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğince  öğleden sonra yapılan duruşma sonunda  serbest bırakılmıştı.

Ancak,Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın  Mahkemenin serbest bırakma kararına itirazı üzerine Polis tarafından  30 Eylul 2016 Cuma günü öğleden sonra tekrar gözaltına alınmış ve Bakırköy Adliyesinde yeniden hakım karşısına çıkarılmıştı.

 İstanbul’daki Doğu Türkistan toplumunun Cemaat Önderlerinin Abdulkadir Yapçan’ın ne ile suçlandığı hakkında her hangi bilgiye şimdiye kadar ulaşılamamıştır.

Abdulkadir Yapçan ve Kısaca Hayatı

Doğu Türkistan kadim beşkenti  ve tarihi  kültür ve medeniyet merkezlerinden Kaşgar’a bağlı Yapçan ilçesinde 1958 yılında dünya’ya gelmiştir.

Çin diktatörü Mao’nun ölümünden sonra Çin’deki reformlardan  ve dolayisiyle Doğu Türkistan’a de yansıyan kısmı “Bahar Havası” sonrası Yarkent’in Kargalık İlçesinde açılan Doğu Türkistanlı din alimi ve Eğitimci Abdulhekim Mahdum’un açtığı Mederese’ye bir süre devam ederek burada dini eğitim almıştır.

05 Nisan 1990’da  Kaşgar’ın Barın İlçesinde Doğu Türkisan İslahatçı İslam Partisi Lideri Şehit Zeynettin Yusuf önderliğinde  Çinli işgalcıların yapılmak istenen bir Cami’nin inşaatına izin verilmemesi, zorunlu Doğum yasağı ve Mecburi kuürtaj ve doğum kotası vebenzeri insanlık dışı baskılarına   karşı başlatılan  ve Doğu Türkistan bağımısızlık Mücadelesinde Barın Ayaklanması olarak geçen bu milli başkaladırı sonrası Kargalık’ta yüzlerce  din talebesinin devam ettiği Medreseler kapatılmış ve öğrenciler de memleketlerine  zorla geri gönderilmişti. Abdulkadir Yapçan da daha sonra, Barın Ayaklanması ile ilişkilendirilerek tutuklanmış ve 3 yıl  hapse mahkum edilmişti.

Abdulkadir Yapçan hapis cezasını bitirdikten sonra  Pakistan’a gelmiştir.Buradan bir süre   sonra Orta Asya’ya giderek   bu Cumhuriyetlerde  bir süre kalmıştır. En son 2001 yılında Türkiye’ye gelmiş ve 15 yıldan beri Türkiye’de yaşamaktaydı.

Çin yönetimi tarafından sürekli izlenen ve takip edilen Yapçan, 1996-1997 yıllarında Doğu Türkistan’da   ”terör faaliyetileri”ne katılıdığı iddiası ile   devamlı şikayet ediliyor ve kırmızı bülten çıkartılarak iadesini isteniyordu.

Çin, Abdulkadir Yapçan’ı   Sürekli  Takip Etmiştir.

Çin, Abdulkadir Yapçan’ı mülteci olarak yaşadığı yurt dışında da rahat bırakamamış ve sürekli takip etmiştir. Devmlı  olarak gerekçeler, sebepler ve yalan suçlamalar  icat ederek, Abdulkadir Yapçan’ı suçlamaya ve mahkum ettirmeye çalışmış ve hatta haddını aşarak kendilerine iade edilmesini  dahi  talep etmeiştir.

Çin yönetimi 11 Eylul 2001 ‘de ABD’deki İkiz Kule saldırılarından sonra  ABD’nın başlattığı küresel terörle mücadele kampanyasından kendine pay çıkarmak ve Doğu Türkistan Türklerine karşı baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını  uluslar arası toplum nezdinde  meşrulaştırmak  için  Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini   toptan  Terörist ilan etmiştir. Bunun hemen akabinde ise, Türkiye’de  ve diğer  bir çok ülkede  mülteci olarak yaşayan toplam  14 Uygur Türkü hakkında  kırmızı bülten çıkarmış ve uluslar arası Terör Zanlısı ilan etmişti. Abdulkadir Yapçan’ın adı de İşgalcı Çin’in bu terörist listesinde yer almış ve   Çin’in hedefindeki kişilerden birisi  haline gelmiştir.

Abdulkadir  Yapçan 2003   yılı Haziran aynda yine Polisçe  gece yarısı evinden  alınarak gözlem altına alınmıştı.Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşlarının girişimi ile aynı gece sabaha doğru serbest kalması sağlanmıştır.

Abdulkadir Yapçan 2008’de yapılan Pekin Olimpiyat Oyunları öncesi tekrar gözleme altına alınmış ve bir süre Yozgat’ta mecburi ikamete tabi tutulmuştu.

Abdulkadir Yapçan, Camaat  Önderlerinden biri olarak Uygur Medya Ltd.Şirketi tarafından işletilen  ve İnternet üzerinden Uygur Türkçesi ile yayın yapan İstiklal Tv.’da sürekli programlar yapıyor ve Çin’in  baskı, zulmü ile etnik aşağlama ve dini ve ıırkı soykırım uygulamalarını anlatıyordu. Ayrıca,Çin zindanlarında gördüğü insanlık dışı zulüm ve işkenceleri ifşa eden konuşmalar yapıyordu. Bu nedenle olsa gerek ki ; İstiklal Tv.de Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletim Dairesi Başkanlığı’nın yayın durdurma kararına onamış ve  İstiklal Tv.nun yayınıları 01 Eylul 2016 tarihi itibariyle  durdurulmuştur.

Çin Abdulkadir Yapçan  Üzerinden  Tahrik ve Provakasyonlarını   sürdürüyor

Çin yönetimi Abdulkadir Yapçan’ı yurt dışında devamlı  izleyerek baskı ve tehditlerini sürdürürken,   diğer yandan   Abdulkadir Yapçan’ın tutuklanmasını de sürekli istismar ve tahrik konusu yapmakta  ve kendi lehine kullanmaktan çekinmemektedir. Son haftalarda  satılmış, onursuz,Hain  ve kendine sadık işbirlikçilerini  kullanarak Abdulkadir Yapçan üzerinden  İstanbul’da yaşayan Uygur Türklerini tahrik  ederek provakatif  eylemler yapmaya çağırmıştır. Sosyal medya ve iletişim gurupları üzerinden  Onların yasadışı eylemler yapmaya teşvik ederek kışkırtmaktadır. Abdulkadir Yapçan’ın Türk Hükümeti tarafından haksız olarak tutuklandığını, sessiz kalırlarsa tutuklanma sırasının  bütün Uygurlara geleceği  yalanının  propagandası ile onları kışkırtmaktadır. Uygur Türklerinin binlerce kişi olarak Bakırköy Adalet Sarayı önünde toplanmalarını, erkeklerin maske  ve kadınların de peçe takarak Adliye sarayı önünde  yasa dışı  eylemler  ve  gösterileri yapmalarını istemiştir. Uygur Türkleri ile  onlara  yüreğini ve bağrını açan Türk halkı ile Türk hükümeti  karşı karşıya getirmek   istemiştir.  Ancak, sağ duyu ve akliselim galip gelmiş ve Çin baskı,zulüm ve soykırımlarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Doğu Türkistan Türkleri  Çin’in bu sinsi tertip.tahrik ve provakasyonlarına   itibar etmemişlerdir.

Abdulkadir Yapçan Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)  : Abdulkadir Yapçan’a geçmiş olsun dileklerini sunar,adaletin bir an önce tecelli etmesini ve en kısa zamanda  serbest kalmasını ve bir an önce hürriyetine kavuşmasını dileriz.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1628 Kez Görüntülendi.

BENZER HABERLER