logo

trugen jacn
08 Temmuz 2016

DOĞU TÜRKİSTAN’DA FELAKET ; YARKENT’TE HEYELAN VE 35 ÖLÜ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’in kadim    kültür ve medeniyet merkezlerinden.Uygur Türklerinin yaklaşık 2 asır  ayakta kalan  son bağımsız devleti; Yarkent-SaidiyeHanlığı’na   başkentlık yapan Yarkent şehrine bağlı Kökyar bölgesinde büyük bir heyalan meaydana gelediği ve   toprak kaymasında  35 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Özgür Asya radyosunun ABD.merkezli UPİ haber ajansına dayandırarak verdiği bilgiye göre ,Yarkent kenti’nin Pamir dağları eteklerinde yer alan dağlık Kökyar kenti’nde büyük bir toprak kayması sonucu evlerin toprak altında kaldığı ve 35 kişinin toprak altında kalarak hayatlarını kaybettiği bildirildi.
Çin resmi kaynaklarınca da doğrulanan bu olayın 8 Temmus 206 Çarşamba günü sabah saatlerinde meydana geldiği de belirtildi.
Çin işgal yönetimi, afetin meydana gelmesinden bir gün sonra 07 Temmuz günü bu doğal afet hakkında bilgi verdiği ancak,daha ayrıntılı bilgi vermekten kaçındığı de ifade edildi.


Birleşik Habar Ajansı(UPİ) olayın Himalaya/Pamir dağlarının bir kolu olan Pakistan-Hindistan sınırında yer alan Karakurum dağlarının eteklerindeki Kökyar Kenti’nin 6.Kenti’nde meyedana geldiği,bu kentin Yarkent şehrine göre Kargalık İlçesine daha yakın olduğu ve bu İlçeye’ye uzaklığının 170 km.mesafede olduğu bildirildi. Toprak kaymasının aşırı yağışlar nedeniyle kayganlaşan ve yerinden oynayan toprak kütlesinin yerinden oynaması ve evlerin üzerine aniden gelmesi ile meydana geldiği de gelen bilgiler arasında.
Toprak kayması nedeniyle Pakistan’ı Doğu Türkistan’a bağlayan karayolu’nun Kökyar kenti’nden geçen bölümünde büyük hasar meyedana getiridiği de açıklandı.
Uzmanlar,Çin işgal yönetiminin bölgeyi Çinlileştirmek amacı ile yerleştiği etnik Çinli göçmenler için içme ve kullanma suyu temin etmek için  bilim adamlarının bütün uyarılarını kulak ardı ederek bu dağlık bölge’de birden çok baraj inşa ettiğini bu nedenle bu dağal felaketin meydana geldiğini belirtiyorlar.
Çin işgal yönetimi, benzeri doğal afetlerde olduğu gibi bu olay hakkında da bilgilere sıkı sansür uyguluyor. Kurtarma çalışmaları ve diğer konular hakkında daha ayrıntılı bilgi vermekten kaçınıyor.

Etiketler: » » » »
Share
1456 Kez Görüntülendi.