logo

trugen jacn
13 Eylül 2015

KIRIMLI TARİHÇI Prof. İNALCIK : HAYALIM,BİR MİLYON TATAR’IN KIRIM’A DÖNMESİ

Aslen Kırım Tatar  Türkü olan ve 100’üncü  yaşını kutlayan dünyaca ünlü Türk Tarihçi  Prof.Dr. Halil İnalcık en büyük hayalının bir milyon Kırım Türkü’nün esas vatanları Kırım’a dönmesi olduğunu açıkladı.İnalcık

 Dünyaca Ünlü Kırım Türkü Tarihçi Prof.Dr.Halil İnalcık

Ömrünü tarih araştırmalarına adayan dünyaca ünlü Türk Tarihçi Halil İnalcık, 7 Eylül’de 100’üncü yaşını kutladı. Aslen Kırım Tatarı olan İnalcık, 7 Eylül 1916 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Kırım göçmenlerinden Seyit Osman Nuri Bey, annesi Ayşe Bahriye Hanım’dı. İlk tahsilini 1923-1930 arasında Ankara Gazi Mektebi’nde yapan İnalcık, orta öğretimine bir yıl Sivas Muallim Mektebi’nde devam etti. Orta tahsilini 1931’de Ankara’da Gazi Muallim Mektebi’nde tamamladı. Lise eğitimini o dönemin en iyi okullarından biri olan Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi’nde 15 Eylül 1935’te tamamladı. Yüksek tahsiline 1935’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde (AÜDTCF) başladı. Uzun yıllar aynı Fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne “Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü” olarak davet edildi.
Bilkent Üniversitesi tarih bölümünü kurdu
Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri alan İnalcık, 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Halen Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü’nde YÜKSEK LISANS ve doktora öğrencilerine seminer dersi veren İnalcık, çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde; İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca konuşuyor.
Başlıca Kitapları
· Tanzimat ve Bulgar Meselesi, Ankara: TTK, 1943.
· Hicri 835 Tarihli Suret-i Defter-i Sancak-ı Arvanid, Ankara: TTK, 1954.
· Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar, Ankara: TTK, 1954.
· Kanûnnâme-i Sultânî ber Mûceb-i Örf-i Osmanî: II. Mehmed ve II. Bayezid Devirlerine Ait Yasaknâme ve Kanûnnâmeler, Ankara: TTK, 1956 (R. Anhegger ile birlikte).
· The Ottoman Empire: the Classical Age, 1300-1600, London: Weidenfeld and Nicholson, 1973.
· Gazavât-ı Sultân Murâd b. Mehemmed Hân İzladi ve Varna Savaşları (1443-1444) Üzerinde Anonim Gazavâtnâme, Ankara: TTK, 1978 (M. Oğuz ile birlikte).
· Tursun Beg, The History of Mehmed the Conqueror, Chicago-Minnesota: American Research Institute, 1978 (R. Murphey ile birlikte).
· The Ottoman Empire: Conquest, Organization and Economy, London: Variorum Reprints, 1978.
· Türkiye’nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi / Social and Economic History of Turkey (1071-1920), Ankara: Meteksan, 1980 (editör, O. Okyar ile birlikte).
· Studies in Ottoman Social and Economic History, London: Variorum Reprints, 1985.
· Osmanlı İmparatorluğu Toplum ve Ekonomi Üzerinde Arşiv Çalışmaları, İncelemeler, İstanbul: Eren, 1993.
· The Middle East and the Balkans under the Ottoman Empire, Bloomington: Indiana University Turkish Studies and Turkish Ministry of Culture Joint Series Volume 9, 1993.
· The History of the Black Sea Trade: the Register of Customs of Caffa. Cambridge: Cambridge University Press, 1993.
· Süleyman the Second and his Time, İstanbul: Isis Press, 1994 (editör, C. Kafadar ile birlikte).
· An Economic and Social History of the Ottoman Empire, Cambridge: Cambridge University Press, 1994 (1300-1600 arasını Halil İnalcık yazdı, editör, D. Quataert ile birlikte).
· From Empire to Republic: Essays on Ottoman and Turkish Social History, İstanbul: Eren, 1995.
· Essays in Ottoman History, İstanbul: Eren, 1998.
· Osmanlı, 12 Cilt, İstanbul: Yeni Türkiye Yayınları, 1999 (editör, N. Göyünç, E. İhsanoğlu, Y. Halaçoğlu ile birlikte).
· Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adâlet, İstanbul: Eren, 2000.
· Şâir ve Patron, Patrimonyal Devlet ve Sanat Üzerinde Bir İnceleme, Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2003.
· Osmanlı Uygarlığı, 2 Cilt, İstanbul: Kültür Bakanlığı, 2004 (editör, Günsel Renda ile birlikte; İngilizcesi, Ottoman Civilization)
· Doğu Batı Makaleler I, Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2005.
· Tanzimat / Değişim Sürecinde Osmanlı İmparatorluğu, Ankara: Phoenix Yayınları, 2006 (editör, M. Seyitdanlıoğlu ile birlikte).
· Turkey and Europe in History, İstanbul: Eren, 2006.
· Atatürk ve Demokratik Türkiye, İstanbul: Kırmızı Yayınları, 2007.
grafi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterildi.

100 YAŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 100. yaş gününü dostlarıyla kutladı. İnalcık’ın doğum günü dolayısıyla Bilkent Oteli’nde gerçekleştirilen etkinlik, şehitler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. İnalcık, 100 yaşına, kendine bir hedef belirlemesi, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması ve klasik müzik dinlemesi sayesinde geldiğini belirtti. Hayatında belirlediği en önemli hedefi gerçekleştirdiğini dile getiren İnalcık, “Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak, ömrümü bu amaca hasrettim. Ana kaynağım arşiv belgeleri oldu. Bu sayede objektif bir tarih yazdığıma inanıyorum” dedi. Osmanlı tarihinin özeti olan “The Ottoman Empire-The Classical Age” adlı kitabının sadece Türkiye’de değil, Balkanlar’da, Arap ülkelerinde ve Çin dahil birçok ülkede okutulduğunu ifade eden İnalcık, eserleri hakkında bilgi verdi. ABD’de ikiz kulelerin yıkımından itibaren dünya tarihinin yeni bir döneme girdiğini anlatan İnalcık, “Dünyanın büyük askeri-ekonomik gücü ABD, bu darbe üzerine İslam’a savaş ilan etmiştir. Mücadele gittikçe derinleşerek bugün yıkıcı ve uzlaşmaz bir dereceye varmıştır. Türkiye, özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu mücadeleye bir çözüm getirecek merkez olarak görünmektedir” diye konuştu.

TARİHİ ÖĞRENCİLER YAZIYOR
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar da Halil İnalcık’ın Türkiye tarihi açısından çok önemli bir isim olduğunu belirtti. İnalcık’ın, bugüne kadar çok sayıda değerli öğrenci, hoca yetiştirdiğini anlatan Atalay, Bilkent Üniversitesi’nde tarih dersinin değişik bir formatta verildiğini, öğrencilerin yakın tarihin bilinmeyen yönleri ile araştırma yapıp, tarihi kendilerinin yazdığını kaydetti. İnalcık’ın hala genç olduğunu ifade eden Atalay, 100. yaş gününü kutladı. Bazı katılımcıların da Halil İnalcık ile ilgili anılarını anlattığı etkinlikte pasta kesildi.

Kaynak : Kiriminsesi.com.tr

Etiketler: » » » » » » »
Share
1378 Kez Görüntülendi.