logo

trugen jacn
29 Temmuz 2015

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN : UYGUR VE ÇİNLİ MÜSLÜMANLAR İLE BİR ARAYA GELECEĞİZ

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan‘dan Çin ziyareti öncesi açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, teröristlerden de onları destekleyen sözde siyasetçi, sözde aydın, sözde sivil toplum kuruluşu temsilcisi herkesten de şehitlerimizin kanlarının hesabını sorma gücüne sahiptir. Burada herhangi bir geri adım atma söz konusu olmayacaktır.” dedi.

Çin ve Endonezya’ya gerçekleştireceği resmi ziyaretler öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünlerin dostları tanımanın da tefrik edildiği günler olduğunun ifade etti.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonez’ya resmi ziyaret için yola çıkacaklarını bu ziyareti sırasında kendisine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müzzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra işadamlarının eşlik edeceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun bir aralıktan sonra Çin’e yaptığı ikinci bir ziyaret olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminde Çin’e bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, Cumhurbaşkanı olarak ilk resmi ziyaretini yaptığı hatırlattı.

“PEKİN’DE BAZI ANLAŞMALARA İMZA KOYACAĞIZ”

Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkileri 2010 yılında Stratejik İşbirliği seviyesine çıkardıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretiyle birlikte mevcut ilişkileri her alanda daha da geliştirmeyi arzu ettiklerini kaydetti.

Çin’in başkenti Pekin’de mevkidaşı Şi Cinping ile yapacağı görüşmelerde ikili ilişkileri etraflıca ele alarak güncel, bölgesel ve uluslararası konular hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretleri sırasında Ulusal Halk Meclisi Başkanı Cang Dıciang ile aynı zamanda Başbakan Li Keqiang ile de görüşmelerinin olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin’deki temasları sırasında bazı anlaşmalara da imza koyacaklarını sözlerine ekledi.

“UYGUR TÜRKLERİ VE HUİ MÜSLÜMANLARININ TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Ziyaret vesilesiyle dönem başkanlığı yürüttükleri G-20 konularını da ele alacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hepimizin bildiği gibi bu yıl Kasım ayının ortasında Antalya’da G-20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız. Akabinde 1 Ocak 2016 itibariyle ev sahipliği Çin Halk Cumhuriyeti’ne geçecek. Ziyaretimiz sırasında Türkiye ve Çin’li iş adamlarının katılımıyla bir iş formu düzenlenecek. Ayrıca Uygur Türkleri ve Hui Müslümanlarının temsilcileriyle bir araya gelecek hasbihal edeceğiz. Bu ziyaretimiz stratejik işbirliği içinde olduğumuz Çin Halk Cumhuriyetiyle ikili ilişkilerimizi daha fazla ivme ve içerik kazandıracağına inanıyorum. Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaretime müteakip inşallah 30 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde de Endonezya’da olacağız. Endonezya bizim kadim, tarihi, beşeri ve kültürel bağlarımızın olduğu bir ülke. Endonezya ile ikili ilişkilerimizi yine 2011 yılında stratejik ortaklık düzeyine çıkarmıştık. Güney Doğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan Endonezya bizim uzak doğudaki en büyük ticaret ortağımızdır. G-20, İslam İşbirliği Teşkilatı ve MIKTA gibi uluslararası platformlarda yakın işbirliği içindeyiz. Ayrıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahip olarak Orta Doğu ve Güney Asya’daki meselelerin çözümü noktasında eş güdüm halindeyiz. Geçtiğimiz yıl seçilen Devlet Başkanı sayın Joko Widodo ile çeşitli bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında daha önce telefon görüşmelerim olmuştu. Türkiye-Endonezya İş formu vesilesiyle işadamlarımız Endonezyalı muhataplarıyla görüşmeler yapacak ve inşallah yeri projelerinde kapısını aralayacaklardır.Bu temasların ikili, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin ilerletilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Oldukça yoğun bir gündemle bu ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Dönüşte de Pakistan’da İslamabat’ta Pakistan Başbakanı sayın Navaz Şerif’le havalimanında şöyle bir kısa çalışma yemeğimiz olacak ve orada yapacağımız görüşmelerle de bu turumuzu Çin-Endonezya ve Pakistan olarak tamamlamış olacağız. Birin gecesi ülkemize tekrar dönmüş olacağız. Yapacağımız temasların, imzalanacak olan anlaşmaların ülkemiz ve bölgelerimiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

“BU MENFAATİ BİR KENARA KOYMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Aynı gazetecinin Çin ile Türkiye arasında uzun süredir Uzun Menzilli Füze projesiyle gündeminizde olacak mı diye sorması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuyla ilgili olarak tabi işin başında en uygun teklifi bize veren ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Daha sonra bazı gelişmeler oldu. Bu gelişmeler sebebiyle bazı aksamalar söz konusu. Fakat bu ziyarette bu konuları tekrar ele alacağız. Tekrar kendileriyle görüşeceğiz. Bu uygun teklifi zenginleştirecek bir teklif tabiî ki bizler tarafından da makul karşılanacaktır. Zira aslı olan ülkelerin karşılıklı menfaatidir. Bu menfaati bir kenara koymak mümkün değildir” dedi.

“TERÖR ULUSLARARASI İÇERİĞİ OLAN BİR KONUDUR”

Çinli bir gazetecinin, “Türkiye ve Çin arasındaki stratejik ilişkisini nasıl değerlendirirsiniz, hem Türkiye’de hem Çin’de terör ve şiddet olaylarında artış göründü. Sayın Cumhurbaşkanı Çin ziyaretinde Türkiye ve Çin ile güvenlik işbirliği alanının da nasıl bir beklenti olacak” diye sorması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle tabi terör mevzi bir konu değildir. Terör uluslararası içeriği olan bir konudur. Terör sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. Komşu ülkeleri de, uluslararası camiayı da… İşte şuanda örneğin bir DEAŞ dediğimiz zaman DEAŞ’a gelen bütün yabancı savaşçıların dünyanın en ücra köşelerinden geldiğini görüyoruz. Avustralya’dan gelenler var. Aynı şekilde Çin’den gelenler var. Komşulardan, Avrupa’dan gelenler var. Bütün bunlara karşı örneğin Türkiye 16 bin yabancı savaşçıya rezerv koymuştur. İçeriye sokmuyor. Aynı şekilde Türkiye’den deport edilenler var. Bin 600 civarında. Bunlar bu konudaki hassasiyetimizi gösteriyor. Fakat bu hassasiyet Türkiye’nin tedbirleriyle bitmez. Burada bütün komşuların ve dostların en azından iletişimi, istihbaratı çok iyi sağlaması gerekiyor ki bu Türkiye’nin de işini kolaylaştırmış olsun ona göre tedbirlerini daha rahat bir şekilde alabilsin. Bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız. Nitekim bu ziyarette de önemli konularımızdan bir tanesi de bu olacaktır. Stratejik işbirliği noktasında bizim Çin ile başlattığımız ama istediğimiz hızda devam etmeyen projelerimiz var. Örneğin sayın Devlet başkanıyla başbakanlığım döneminde İstanbul’da yaptığım görüşmede gerçekten çok çok önemli adımları hedeflemiştik onları hayata geçiremedik. Öyle zannediyorum ki bu ziyaretimde bunları tekrar görüşeceğiz. Gerek alt yapı gerek üst yapıya yönelik Çin-Türkiye işbirliği noktasında ciddi adımlar atacağımıza inanıyorum” yanıtını verdi.

Kaynak : İHA-Gazeteler

Etiketler: » » » » »
Share
1594 Kez Görüntülendi.