logo

trugen jacn
21 Haziran 2015

İŞGALÇI ÇİN BU KEZ HOTEN-DUVA’DA KATLİAM YAPTI : 10 UYGUR ŞEHİT

 Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal güçlerinin Ramazan ayı öncesi Hoten Vilayetine bağlı Guma İlçesinin Duva kenti’nde sivil halka karşı başlattığı “Aşırı Dini Radikal Unsurlarla Savaş “ Operasyonlarında en az 10 Müslüman Uyguru öldürdüğü ve onlarcasını yaraladığı bildirildi.
Özgür Asya Radyosu internet Sitesinde yer alan bir habere , 19 Haziran’da Çin sosyal medyası Wechat(Undidar= Sesli görüşme) portalına düşen bu konudaki bir haber-mesaj kaynak olarak gösterildi. Radyo muhabirleri bu olayı teyit etmek ve ayrıntılarına ulaşmak için Guma İlçesi’ni Duva kenti’ne telefonla ulaşarak Polis yetkililerinden bilgi almaya çalıştı. Ancak, Duvar kenti Polis Merkezi Amiri Aziz Socang bu konuda bilgi veremeyeceğin daha üst makamlardan bilgi almasını söyleyerek telefonu kapattı.
Duva Polis Merkezi’ne nöbetçi olan ve Uygurca konuşan Çin Polis Memuru ise, olayı doğruladı. Ramazan ayının başlamasından bir süre önce böyle bir ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanan bir olayın kendi sorumluluk bölgelerinde meydana geldiğini , bu olaya kendisinin bizzat katılmadığını ifade ederek olayı teyit etmiş oldu. Olayın ayrıntıları için üst makamlara müracaat etmesini söyleyerek daha fazla bilgi vermeyi reddetti.
Duva kenti Polis yetkililerinin verdiği ip uçlarından yola çıkan muhabirler olayın 19 Haziran’da meydana geldiğini, çatışmalarda ölen ve yaralanlan olduğunu kesin olarak tesbit  etmiş bulunuyorlar.Ancak,olayın nedeni, seyri ölenler ve yaralanan ve tutuklananların sayıları hakkında ayrıntılara henüz  ulaşılabilmiş değil.

Guma-Harita

Guma İlçesi Hakkında Bilgi : Hoten Vilayeti,  Guma İlçesi’ne bağlı Duva kenti Karakurum dağları eteklerinde ve  tarihi ipek yolu üzerinde yer alır. Guma İlçesine 100 km.uzaklıktadır. Stratejik konumu itibariyle 1930’lu yıllardaki Doğu Türkistan Milli bağımsızlık hareketlerinde önemli roller üslenmiştir. Halkının dini ve milli hassasiyetleri çok güçlüdür. Çin işgalinden beri bu bölge’de  sık sık ayaklanmalar ve karşılık hareketleri meydana gelmektedir. Bu nedenle Duva kenti’nde Çinli işgalcıların resmi Paremiliter Talan ve Gasp Çetesi olan Sözde Üretim ve İnşaat Ordusunun(Bingtüen’in)) önemli bir Tugayı yerleştirilmiştir.2013 yılının başında kadın ,çocuk ve bebeklerden  ve  3 aileden oluşan  , yaklaşık 20 kişilik bir gurup Hindistan’a sınırdan kaçak geçmek üzere yola çıkarlar. Yolda rastladıkları çobanı yakalarlar ve kendilerinin Hindistan sınırından geçebilmeleri için yol göstermelerini isterler. Çin işgal Ordusu mensubu ve gözetleme görevi yapan bu çoban taşıdığı bir sinyal cihazı ile İşgal güçlerine haber verir. Onlarca araçlık Çin askeri kafileyi kuşatır. Çıkan çatışmalarda bir Çin polisi ölür. Çinli askerler kafileyi yayılım ateşine tutarak kadın, çocuk ve bebekler dahil herkesi katliam yaparak öldürür. Uygur Türklerine reva görülen benzer katliam haberleri gibi bu katliam de o zaman medya’da fazla yer almaz ve yankı bulmaz.
Bölge’de son yıllarda bulunan yüksek kaliteli kömür yatakları Guma ve Duva kentlerinin önemini daha da arttırmış bulunmaktadır.

Etiketler: » » » » » »
Share
4214 Kez Görüntülendi.