logo

trugen jacn
15 Mayıs 2015

HOTEN’İN LOP İLÇESİNDEKİ İNTİHAR SALDIRILARINA AİT YENİ BİLGİ VE AYRINTILAR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’in Lop İlçesi Pazarındaki bir Polis kontrol noktasında 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde arka arkaya meydana gelen bombalı saldırılarına ait yeni bilgi ve ayrıntılara ulaşıldı.
Washington merkezli Özgür Asya Radyosu muhabirleri olayın meydana geldiği Lop Pazar ve 1.No.lu Polis Merkezlerine telefon ederek yetkililerden saldırılara ait yeni bilgi ve ayrıntılar elde etti.
Lop İlçesi Emniyet yetkilileri olayın bombalı intıhar saldırısı şeklinde meydana geldiğini, halkın Fedai olarak andığı Kişilerin üzerine bağladığı bombaları kontrol noktası yakınlarında patlattıkları patlamalar sonucu toplam 7 Çin işgal polisinin öldüğü ve 4’ünün yaralandığı,intihar saldırısını gerçekleştiren Fedailerden 2’sinin olay yerinde birisinin ise kaldırıldığı Hastanede şahadet mertebesine yükselerek hayatını kaybettiği bildirildi.
ÖzgürAsya Radyosu muhabirlerinin eloe ettiği bilgiler ve ayrıntılar şöyle ;
Lop İlçesi 1 No.lu (Bazar-Çarşı ) Polis Merkezi’nde görevli Polis memuru : Bombalı saldırı olaylarında ben Polis Merkezinde görevli idim.Olaydan telsiz ve telefonla verilen haberlerden(Emniyet iletişim kanallarından mutad verilen bilgilendirmelerden) haberdar oldum. Saldırının meydana geldiği Polis kontrol noktası Lop İlçe merkezi’nin yengibazar(Yeni Pazar) yerleşim bölgesinde bulunuyor.Kontrol noktası ana ve talı yolların kesiştiği bir  kavşakta  bulunuyor ve yeri sabıttır.Bir binada bulunuyor. Burada en az 7 polis görevlidir ve kontrolleri de değişik yerlerde yaparlar.Olay yeri bizim Merkeze bir km.uzaklıktadır.Bu kontrol Merkezinin görevi bölge emniyetinin sağlanması yanında, Tesettürlü hanımları ve sakallı erkekleri kontrol etmek ve tesettürlü giyimlerin toplanması  ile sakalların kesilmesini sağlamaktır.  İlk saldırı 11 Mayıs sabah saat 08’i birkaç dakika geçe meydana gelmiş.Bu saldırıyı gerçekleştiren tek başına yapmış ve kendisi de patlama ile birlikte parçalanarak hayatını kaybetmiştir. Burada toplam 4 polis hayatını kaybetti. Yoldan geçen 2 vatandaş de yaralanmıştır. Bombalar intihar bombacısının beline sarılmış.
İkinci intihar saldırısı 12 mayıs Salı akşam 21.oo sıralarında yine aynı yerde meydana gelmiştir. Bu kez intihar saldırısını gerçekleştiren Bombacılar 2 kişidir.3 Polis Memuru patlayan bombalar sonucu hayatını kaybetmiştir. İntihar saldırısını gerçekleştirenlerden biri yolda diğeri ise Hastanede hayatını kaybetmiştir. Yenibağ Yerleşim bölgesinde oturanların çoğunluğunu Uygurlar oluşturur.
Lop İlçesi Merkez Polis Karakolu’ndan Kadın Polis Memuru : Bu bölgede genellikle Uygurlar otururlar. İntihar saldırısının olduğu yerin çevresinde İlçe Hapishanesi(Turma) Planlı Doğum Merkezi(Nüfus Planlaması = Kontenjan ve izin dışı hamile kalan kadınlara zorla kürtaj yapılan yer). Hastane ve Yemekhaneler bulunmaktadır.Lop İlçesinin merkezi konumundadır.Etrafta genelliklere Uygurlara ait dükkan ve ticaret yerleri vardır.Polis Kontrol Noktasında(Karavulhane’de) en az 7-8 Polis Memuru görev yapar normal olarak. Benim verebileceğim bilgiler bunlar. Daha fazla bilgi veremem ve konuşamam.” demiştir.
Her iki merkezinde görevli Memurlar muhabirin 11 Mayıs’taki intihar saldırısından sonra ikincisinin meydana gelememesi için niçin tedbir alınmadığını sorusunu cevapsız bırakmışlardır.
Uzmanlar, Çin işgal yönetiminin bu yılın başından itibaren yasal olarak yürürlüğe koyduğu Tesettürlü giyim ve sakal yasağının dini ve milli duyguların çok güçlü olduğu Hoten,Yarkent ve Kaşgar gibi güney bölgelerinde çok sert ve vahşet derecesinde uygulanmaya başlandığını, olaylarla ilgili konuşan Polislerin de anlattıkları gibi bölgenin tamamen Uygurlara ait bir yerleşim yeri olduğu ve dini değerlere yapılan böyle saldırı ile baskıların   Müslüman Uygur halkını intihar eylemini yapma noktasına getirdiğini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1427 Kez Görüntülendi.