logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN DAVASININ SEMBDL İSİMLERİNDEN İSA TÜRKİYE’YE BU KEZ DE GİREMEDİ

whatsapp-image-2026-02-10-at-22-00-32.jpeg

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Yurt dışında yürütülen Doğu Türkistan Milli Hareketinin sembol ismi  Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı eski Başkanı ve insan hakları savunucusu Dolkun İsa,  3.bir ülkeye  transit gitmek üzere  geldiği İstanbul Havalimanı’nda 20 yıl önce  hakkında  alınan Türkiye’ye giriş yasağına   bir açıklama ile tepki gösterdi ve kendisine Türkiye’ye giriş yasağı konulmasının  Çin’in baskısıyla uygulanan siyasi bir cezalandırma   olduğunu  açıkladı.  

Dolkun İsa,  3.bir ülkeye transit olarak gitmek üzere geldiği İstanbul Havalimanında valiziyle çekilmiş fotoğraflarını de  paylaşarak hem Türkçe hem de İngilizce mesajlar yayımladı.

Dolkun İsa Türkçe paylaşımında, “Bir kez daha İstanbul Havalimanı’ndan geçiyorum. Ama bir Türk olarak anavatanım olan  Türkiye’ye girmem yasak. Pasaportum var, kimliğim var,  giriş hakkım da  var ama hukukum yok” ifadelerine yer verdi. İstanbul’u sadece havadan ve uzaktan seyretmek zorunda kaldığını dile getiren İsa, yasağı “açık bir siyasi ceza” olarak nitelendirdi.

Dolkun İsa’ye Giriş Yasağı 2006’dan beri Uygulanıyor   

1994-1996 yılları arasında Türkiye’de kalan ve bir süre Eskişehir’de Yüksek Lisans öğretimi gören Dolkun İsa’nın Türkiye’ye yönelik giriş yasağı  20 yıl öncesine  dayanıyor. 11 Eylül Saldırıları  sonucunda küresel çapta yürütülen Terörle Mücadeleyi istismar eden ve bunu Uygurları daha çok bastıran bir insanlık suçu haline dönüştüren Çin yönetim  Dolkun İsa başta Türkiye’de ve çeeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan  Doğu Türkistanlı  İnsan hakları Aktivistlerine yönelik  uluslararası kırmızı bülten çıkarmıştı. Dolkun İsa bunun üzerine İngiltere’de bir Mahkemeye başvurmuş ve  aklanarak Interpol’un hakakındaki kırmızı bülteni  kaldırılmıştı. Ancak buna rağmen  Türkiye, İ Dolkun İsa  üzerindeki giriş yasağını sürdürüyor.

Dolkun İsa, 2021 yılında da  Ankara Esenboğa Hava alanına gelmiş ancak, havalimanından  Türkiye’ye girişi engellenerek sınır dışı edilmişti.  Doğu Türkistan meselesinin ve Uygurların insan haklarını elde etme mücadelesinin  yurt  dünyadaki en tanınmış isimlerden biri olan İsa’nın Türkiye’ye alınmaması, insan hakları örgütleri ve kamuoyu tarafından Çin ile olan diplomatik dengelerin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Share
90 Kez Görüntülendi.