logo

trugen jacn

KOMÜNİST ÇİN, TÜRKİSTAN DEVLETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİ VE BASKISINI DAHA DA ARTTIRIYOR

 Çin’in Türk devletleri üzerindeki yeni planı

UYGUR  HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Komünist Çin,  işgalindeki Doğu Türkistan üzerinden Türkistan devletlerini  nüfus ve ekonomik  gücünü kullanarak  bu ülkeleri üzerinde çeşitli baskılar kurarak   etkisi altına alma planının şiddetini arttırarak sinsice ve  sessizce  sürdürmeye devam ediyor. Çin,bu konudaki planını bir an önce hayata geçirmek için yeni bir proje başlatıyor.  Çin’in bu yeni Projesinin adı ise ; ” Çin-Orta Asya İşbirliği Mekanizması Sekreterliği”  oldu. Çin kendi güdümündeki bu yeni mekanızmayı kullanarak Türk devletleri üzerindeki  baskı ve etkisini daha da ilerleterek sürdürmeyi amaçlıyor.

Çin’de iktidar olan tüm yönetimler ; İmparatorluklar(Çin Hanedanlıklar dönemi,Çin Cumhuriyeti(1911-1949 arası)  ve şimdiki Çin Komünist Partisi(ÇKP)’nin tak başına hakim olduğu tüm dönemlerde  “Batı Bölgesi Teorisi”  adını verdiği batıya  yanı Türkistan coğrafyasına taşma, yayılma ve daha sonra işgal ederek Çin anakarası topraklarına katma  planını adım adım ve sinsice uygulamaya devam ediyor.  Çin bu  tarihi plan çerçevesinde  1949’da Sovyet Diktatörü Stalin’ın yardımı ile  ilk etapta bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyetini ortadan kaldırarak bu ülkeyi işgal etti.  Aradan geçen 75 yıldan beri  Türkistan coğrafyasını etkisi altına alma ve yutma planını  sinsice ve sessizce ilerletiyor. Çin’in “Çin Rüyası- Demir İpak Yolu- Bir Kuşak- Bir yol” ” olarak adlandırdığı proje, bölgedeki Türk devletleri için   gün geçtikçe milli bir tehdit ve tehlike olarak  algılanıyor.  Çin işgal yönetimi bununla birlikte ekonomik açıdan zayıf olan Türk devletleri Çin’in borç tuzağına düşmeye devam ediyor.

Resim

 ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI WANG Yİ’DEN AÇIKLAMA

Çin’in Türk devletleri üzerindeki yeni planı olan Çin-Orta Asya İşbirliği Mekanizması Sekreterliği’nin merkezi olarak , Çin’in Kuzeybatısında yer alan Çin’in eski başkenti ve önemli kenti Şanşi eyaletinin Şian şehrinin seçildiği bildirildi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi,  yeniden kurulan ve Xian kentinde çalışmalarına başlayan Sekreterliğin önemine ilişkin 31 Mart 2024 tarihinde açıklama yaptı.

ÇİN-ORTA ASYA MEKANİZMASI 4 YIL ÖNCE KURULDU

Wang Yi, “4 yıl önce Çin-Orta Asya mekanizması ortaya çıktı. Geçtiğimiz 4 yılda mekanizma hızla ve istikrarlı bir şekilde gelişti ve sürekli olarak iyileştirildi. Geçen yıl ilk Çin-Orta Asya Zirvesi Şian’da başarıyla düzenlendi ve Çin-Orta Asya mekanizması iyileştirildi. Mekanizmanın yönlendirdiği Çin-Orta Asya iş birliği hızla gelişti ve kapsamlı bir ilerleme ivmesi gösterdi” ifadelerini kullandı.

TÜRKİSTAN’DA ÇİN ETİKİSİ BÜYÜYOR

Çin bu bağlamda Türkistan’daki ilk Çin kültür merkezi Kırgızistan’da açtı. Tacikistan’da ise Uluslararası kamuoyunda istihbarat merkezi olarak bilinen Konfüçyüs Enstitüleri, yerel halka Çin kültürü aşılıyor. Öte yandan Türk devletler ile Çin arasında 80’den fazla karşılıklı kardeş şehir bulunuyor.

Kaynak : https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/cin-in-turk-devletleri-uzerindeki-yeni-plani-486955
Share
168 Kez Görüntülendi.