logo

trugen jacn

JAMESTOWN RAPORU : UYGUR KÖLE/İŞÇİLİĞİ ÇOK YAYGIN.ANCAK,SIKI SANSÜR İLE GİZLENİYOR!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD’li düşünce kuruluşu Jamestown Vakfı tarafından yapılan bir araştırmada Çin’in  işgalı altındaki Doğu Türkistan’da Köle(zorlayıcı istihdam) ve yoksulluğu azaltma politikalarının önümüzdeki yıl da devam edebileceğini, ayrıca Köle/İşçiliğin(zorunlu çalıştırmanın)  daha “yaygın”  olarak sürdürüleceği, ancak  bu insanlık suçunun  sızmaması için  çok sıkı  önlemler ve sansür uygulanacağı  açıklandı.

Rapora  göre işgalci Çin hükümeti, 14. Beş Yıllık Planında  her yetenekli kişiye istihdam sağlamak amacıyla hedeflenen kırsal nüfusa yönelik istihdam ve eğitim gereksinimlerini “yoğunlaştıracağı” belirtiliyor.

Raporun  Öne Çıkan  Ana Başlıkları Şöyle ;

  1. Arazi kullanım haklarının yerel çiftçilerden devlet tarafından işletilen kooperatiflere devredilecek ve yerel Uygur bölgesinde yaşayan  halkın Merkezi Çin’e zorunlu emek transferi yoluyla Köle/İşçi olarak   çalışmaya yönlendiriliyor
  2. İşgücü Transferi Yoluyla(Uygur işçilerin merkezi Çin’deki üretim bölgelerine zorla gönderilerek ) Yoksulluğun Azaltılması programı  daha sıkı ve   yaygın bir şekilde sürdürülecek
  3. Gönüllü ve isteğe bağlı (Göaltı merkezleri, Toplama kampları ve Hapishanelere alınmayan) Uygur iş gücü  devlet tarafından dayatılan zorla çalıştırma seferberliği sistemi çerçevesinde  istihdam edilecek. Bu şekilde istihdam edilenlerin sayıların 2023 yılında bir önceki yıla göre,  devletin  koyduğu(zorunlu kıldığı) kotaları aşması sağlanaçak.
  4. ÇHC. yönetiminin tesbit ettiği istihdam programı, Üst düzey politik  ve devlet planlama  uygulamaları ve önlemlerinin en azından 2025 yılına kadar devam ettirilecek.
  5. Rapordaki , “yoksulluğu azaltma” programının  zorunlu Köle/İşçiliği devlet tarafından dayatılan bir  istihdamı arttırma  mekanizması olarak hizmet etmeye devam ettirilecek.
  6. Bu program kapsamında  Uygurların zorla Köle/İşçi olarak  çalıştırma ve merkezi Çin’e transferine tabi tutulanların  sayısının 2023 yılında daha da arttırılacak ve  hatta  devletin belirlediği kotaları aşması sağlanacak.
  7.  Çin diktatörü Şi Cinping’in “Uygur nüfusunun kendi anavatanlarındaki hakimiyetini azaltılması ” yolundaki  talimatı sıkı şekilde uygulanacak ve  talimatta belirtilen Eşleştirme (Uygurların Çinililerle Zorla evlendirilmesi ” programına katılanlara verilecek ekonomik  ve sosyal Yardımın miktarı daha da arttırılacak.

Uygurların Köle/İşçi olarak Zorla çalıştırılmasına ait   devlet tarafından uygulanan programlar

  1. Jamestown Vakfı’nın raporu, Çin’in eyaletler arası işgücü transferlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor ve Uygur bölgesinden, Çin diğer merkezi  bölgelerine yapılan iş gücü transferlerinin  %38 oranında arttırılması amaçlanıyor.
  2. Bu transfer uygulamasına katılanların  aynı zamanda Karışık evlilikler( Eşleştirme) için çıkarılan  Yardımı programına sahip olacakları  ve  2010’ların ortasından bu yana herhangi bir yılın seviyesini mutlaka  aşması   hedefleniyor.

Dr. Adrian Zenz'den Uygur Zorunlu Çalıştırma ile ilgili yeni ...

Dr.Adrian Zenz : Xi,Nankey Raporunun Tam Uygulanması Talimatını Vermiştir

Jamstown Raporun yazarı  Alman araştırmacı ve Uygur insan hakları uzmanı Dr. Adrian Zenz,ÇKP Lideri Xi’nin bu  Köle/İşçilik( zorlayıcı İstihdam) yoksulluğun azaltılması için  merkezi Çin’e iş gücü transferi ve istihdam politikalarının, Xi Cinping’in “istikrarı koruma ve geliştirmeyi” teşvik etme yönündeki ikili  hedefini  yerine getirmek için ideal bir  talimat ve uygulama olduğunu belirterek : ” Bu uygulama Çin işgal rejiminin  yüksek profilli bir akademik araştırma raporu olan  ve Şanghay kentindeki Nankey Üniversitesinin  hazırladığı Nankey  Raporu ile önerilen “Toplama Kamplarının(Sözde yeniden eğitim kamplarının)  oldukça sert fakat  kısa vadeli bir önlem olduğu  etnik dönüştürme ve soykırımın bir an önce tamamlanabilmesi için   Uygurların Köle/İşçi işgücü olarak merkezi Çin’e  transferlerinin daha da  yaygın şekilde sıklaştırılması,bu uygulama ile Uygurları  daha tez zamanda reforme edilerek eritmek ve asimile etmek için önemli  ve aynı zamanda sonuç alıcı ‘Yöntem “‘ olarak kabul  ediliyor. Ayrıca Çin’in  Doğu Türkistan’daki son politika değişikliklerinin  Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ve merkezi Çin’e transferlerinin daha yaygınlaştırılmasını kurumsallaştırıyor. Ancak, Çin Uygur soykırımını daha yaygın ve sıkı bir şekilde  uygularken, öte yandın  bu insanlık ve soykırım suçlarının üzerine örtmek ve gizlemek için daha sıkı şekilde sansürleyerek  gizlemeyi amaçlıyor. Çin işgal yönetimi, Doğu Türkistan’da yaşayan ve azınlık olarak tanımladıkları Uygurlar ve diğer Türk halklarına yönelik  olarak   kitlesel Köle/İşçi olarak zorla çalışmayı normalleştirmek ve kurumsallaştırmak için  ” İşsizliği ve yoksulluğu azaltma” söylemlerinin altına gizlemeye çalışıyor.  ÇKP rejimi bu politikalarını bir an önce gerçekleştirmek ve Uygur soykırımını  en kısa zamanda tamamlayabilmek için  devletin iç güvenlik  kurumlarından yararlanıyor. Toplama kampları ve Uygurların topluca gözaltına alınarak bu kamplara doldurulması ve  Uygurların ailelerinin zorla dağıtılarak  geleneksel hayatlarından koparılarak etkisizleştirilmesini sağlamak için  sözde ” Kalkınma ve Reform Komisyonu” adı altında kurduğu  resmi devlet kurumlarının    kontrol ve denetimine teslim ediyor. Bu kurumlar ise, soykırımın gerçekleştirilmesi konusunda   temel stratejik  kurumlar haline getiriliyor. Bu ise,  İşgalci Çin yönetiminin Uygurların  toptan imhasını hedefleyen Köle/İşçilik ve Merkezi Çin’e zorla  işgücü transferi  uygulamalarının   daha sıkı şekilde daha  da yaygın hale getirmekle beraber   aynı zamanda  bu suçlarının gizlenmesi için  daha sinsi  hale getirmeyi hedefliyor.”  şeklinde konuştu.

Share
223 Kez Görüntülendi.