logo

trugen jacn

UYGUR GAZETECİ GÜLÇEHRE’NİN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ VE ANILARI : “TAŞ YERİNDE AĞIRDIR!”

Taş Yerinde Ağırdır

Hamit GÖKTÜRK

Gülçehre Hoca, Babası Abdulkayyum Hoca Doğu Türkistan’da  önemli bir  tarihçi ve Arkeolog. Dedesi Zikri Elfettah ise önde gelen bir  müzik ustası, Bestekar ve Kompozitör.  Onun Ailesi Urumçi’de yaşayan  Uygurların arasında öne çıkmış bir  aydın ailesi olarak biliniyor. Kendisi bu ailede doğup  büyüyor ve öğrenim hayatından sonra babasının mesleğini seçiyor.Gülçehre  bir  çocuk sahne  ve sinema sanatçısı ve aynı zamanda  2000’lı yıllardan önce Doğu Türkistan’da  Tv.larda çocuklara yönelik programlar yapan ve  sevilen  ünlü bir Tv. Çocuk Programcısı

Çin’in işgalindeki Ülkesi Doğu Türkistan’da  günden güne  artan baskı zulüm ve etnik ayırımcılık ve asimilasyon uygulamalarından  kaçarak ABD’ye  sığınarak yerleşen bir Uygur aydını olarak Özgür Asya Radyosunun Uygurca bölümünde Gazeteci ve program yapımcısı olarak çalışmakta iken,  Çin işgal rejimi Şubat 2018’de, Gülçehre  Hoca’nın ailesinden  kardeşleri başta olmak üzere toplam 24(yirmi dört) kişiyi  bir gecede  evlerine  baskın yaparak gözaltına alıyor. Onlara isnat edilen suçlar ise, Gülçehre Hoca’nin  yaptığı gazetecilik. Gülçehre Hoca,   bir Özgür Gazeteci olarak  çalıştığı radyoda  ailesi  ve  Ülkesinde yaşayan  halkının kendi  başına gelenleri ve  Çin işgal rejiminin  onlara yönelik baskı, zulüm insanlık ve etnik soykırım suçlarını bir özgür gazeteci olarak dünyaya duyurmak olarak  açıklıyor. Gülçehre Hoca usta bir gazeteci olarak Uygur halkının, Çin hükümeti tarafından sistematik olarak  etnik soykırım uygulamaları ile toptan yok edilmesine dair yaptığı  araştırmacı gazetecilik örneği  programlar yapıyor. Yaptığı bu programları için kendi halkının takdirini  kazanıyor. ABD’de bir çok Medya  ve İnsan hakları kuruluşlarınca  Araştırmacı-Gazeteciliği için  bir çok ödüllere layık görülüyor.

  ” Taş Yerinde Ağırdır.” Uygurların  Olağanüstü Mücadelesinin  Kitabı

Gülçehre Hoca’nın  kaleme aldığı ve Türkiye’de “Taş Yerinde Ağırdır.” adı ile EPSİLON YAYINEVİ tarafından  Türkçe olarak yayınlanan bu kitap Uygurların  Hayatta Kalabilmek için verdiği Olağanüstü Mücadelesini ve  bu uğurdaki  Çabalarının  ve bu mücadelenin içinde yer alan  bir Gazeteci ve insan hakları aktivisti olarak  kendi anılarının de  içeriyor

Ülkesinde  ünlü bir sanatçı ve  Çocuk Edebiyatçısı bir yazar ve aynı zamanda  Tv.çocuk  Programcısı olan yazar ülkesinde ailesi ve yakınları ve dostları başta her şeyini  bırakıp  Halkının içinde bulunduğu dramatik  durumdan  acı ve istırap duyarak  çok zor ve sıkıntılı bir yol olan sığınmacı olma yolunu seçiyor.  Gülçehre Hoca, bu kitabında bu amacını gerçekleştirmek için de gazetecilik mesleğini icra ederek  Çin’in soykırımla toptan yok etmek istediği halkının  durumunu  dünyaya anlatmak ve kendi Halkına Yardım  İçin  çırpınan bir kadın gazetecinin Fedakârlık örneği gösteren  Olağanüstü Anılarından oluşuyor.

Gulçehra Hoca’nın   okuyanları derinden etkileyen   bu anıları, bizi Çin yönetimi altındaki Doğu Türkistan’ın (resmi olarak Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi) günlük dünyasına götürüyor; onun masalsı çocukluğundan  sonra sığınmacı olarak  yaşadıklarını kâbus gibi   günümüz dünyasına taşıyor.

Ünlü bir müzikçinin torunu ve saygın bir arkeoloğun kızı olan Gulçehra, halkının kültürünün ve tarihinin damarlarında dolaştığı bir ortamda büyüdü. Erken yaşlarda tiyatro ve sinema sanatçısı olarak ünlendi. Ayrıca, Uygurların  ünlü bir hikâye anlatıcısı olarak yeteneklerini gösterdi ve onu büyük bir televizyon yıldızı olarak başarıya götüren bir yolculuğa çıkardı. Ancak, zamanla Çin’in, halkına yaptıklarını ve gazeteci olarak kendi suç ortaklığını anlamaya başladı. Yükselen şöhreti ve siyasi uyanışı aynı zamana denk geldiğinde, ülkesinin uzak bölgelerinde Pekin’in işlediği suçları açığa çıkarmayı kendine görev edindi. O, bunları gerçekleştirirken   bu mücadelesinin  bir bedelinin olacağını de bunun için  başına gelecekleri  iyi biliyordu elbette.

Bu kitap, halkının yaşadığı acı dolu gerçekleri dünyaya duyurmak için kendi hayatını değil, aynı zamanda sevdiklerinin hayatını da riske atmaya hazır cesur bir kadının anılarından oluşuyor.

可能是包含下列内容的图片:4 位用户、一群人站着和文字

Kitabın Temin Edilebileceği yer :  Kitapyurdu.com. 

Kitabın Orjinal adı : A Stone Is Most Precious Where It Belongs(ingilizce)

Türkçe Çeviri : Diyar Ayşe Kamaş

ISBN Numarası:9786254145209

Kitap  13,5x 21.cm boyutunda  karton kapaklı ve 286 Sayfadan oluşmaktadır.

Share
744 Kez Görüntülendi.