logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM İLE BİRLİKTE ÜLKEYİ VAHŞİCE SÖMÜRÜYOR

Termik santrallerin sağlık faturası ağır: 55 yılda en az 200 bin erken ölüm - Diken

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Komünist Çin yönetimi 1949’da   hür ve egemen  Doğu  Türkistan Cumhuriyetini yıkarak işgal ettikten sonra bu ülkedeki Müslüman Türklere yönelik  baskı, zulüm ve etnik soykırım cinayetlerinden sonra   önceki yüzyıllardaki  sömürge yöntemlerinden  onlarca kat  daha vahşi bir  şekilde ülkenin her türlü zenginliklerini acımasızca sömürüyor, Türklerin ellerindeki varlıklarını zorla gasbediyor  bu ülkeden elde edilen her şeyi  de  sözde kendi yasalarını çiğneyerek  merkezi Çin kaçırması ve ekonomik soykırım  yaptığı bildiriliyor.

Çin işgal yönetiminin bu sömürgecilik yöntemlerinden en önemlilerinden beri de  ülkede bol miktarda bulunan kömürden elde edilen elektrik enerjisini aralıksız olarak sürekli Çin’e nakletmesidir.  Merkezi Çin’in çevre ve havasının  korunması amacı ile ülkeden elde edilen kömürü Çin’e taşımak yerine Doğu Türkistan’da kurdukları onlarca termik santralında  elde ettikleri elektrik enerjisi  merkezi Çin’e taşıyor.

İşgalci Çin’in Batı’nın Enerjisini Doğu’ya Taşıma Sömürge Projesi 

Çin işgal yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’daki   acımasız sömürge, gasp  zorla el koyma şeklinde tanımlanan   ekonomik soykırım (sömürgecilik) suçlarını kamufle  etmek için 2010 yılında  uygulamaya koyduğu “Elektriği Batı’dan Doğu’ya aktarma” stratejisini uyguluyor. Çin  resmi medyasının bildirdiğine göre  Doğu Türkistan’da üretilen  toplam elektrik enerjisinden merkezi Çin’e taşınan miktarın   740,8 milyar Kw/h saate ulaştığı bildirildi. Ayrıca, Çin’in güdümlü medyası, Doğu Türkistan’dan Çin’e kaçırılan  ve merkezi  Çin eyaletlerine ulaştırılan 740,8 milyar kilovatsaatlik elektriğin yalnızca %30’nun  yenilenebilir/ yeşil enerji olduğunu, Doğu Türkistan’da üretilen Elektriğin kömür, rüzgar ve güneş enerjisi gibi enerji kaynakları açısından Çin’in  en büyük ve  en önemli  enerji üssü olduğu  da vurgulanıyor.

 Çin’in Kumul- Çunçing  Enerji  Nakil Hattı  Sömürge  Projesi  

Çin resmi medyasının haberinde ayrıca şu bilgiler de yer alıyor : ” Doğu Türkistan’in Çin sınırındaki Kumul kentinden başlayan ve Çin’in eski başkenti ve büyük şehirlerinden Çungking kentinde son bulan Çungking-Kumul yüksek gerilim  Enerji Nakil Hattı projesi, Çin’in “14. Beş Yıllık Planı”ndaki 102 büyük  projesinden biri olup, ” Uygur bölge Enerjisinin  Merkezi Çin’e    İletilmesi” projesinin 3. hattıdır. Projenin tamamlanmasından sonra bu  güne  kadar  Doğu Türkistan’da üretilin elektrik enerjisinden her yıl 40 milyar  Kw/h ‘tan  fazla elektrik enerjisi bu kente  naklediliyor.
Çin Paris Anlaşmasının Hükümlerini   Çiğniyor

Miami Üniversitesi’nden profesör Stanley Tupps,  konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  Çin hükümetinin Uygur topraklarında çok sayıda kömürle çalışan elektrik santrali inşa ederek Çin ana karasının elektrik ihtiyacını karşıladığını, ancak Uygur bölgesinde çevreyi tahrip ettiğini ve ekolojik dengeleri  tamamen bozduğunu ve bu suretle Paris anlaşmasını çiğnediğini ”  ifade ediyor.

Uzmanlar : Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’daki bu enerji  projesi ile  Paris Anlaşması’nın hükümlerini ihlal ettiğini belirterek : ”  Enerji üretiminde  kömüre olan bağımlılığını  sıfırlama  ve karbondioksit emisyonlarını azaltma planı olarak belirlenen bu anlaşmaya uymadığının belirtiyor. Ayrıca, Çin ana karasına temiz enerji (yani elektrik) sağlanmasına rağmen, Uygur bölgesinde çok sayıda inşa edilen kömürle çalışan elektrik santrallerinden yayılan gaz ve kirleticiler bölgenin iklimine ciddi şekilde zarar verdiğini bilertiyorlar.

Çin medyasının ilgili haberinde bu miktarın   Çin’in toplam nüfusu olan  1,4 milyar insanın   bir yıllık elektrik ihtiyacının  1/3’nı  (230 gün) karşıladığı  ve bu kadar enerjinin üretilmesi için yakılan   kömür miktarının ise   standart hesaplamalara göre  224,9 milyon tona eş değer   olduğu belirtiliyor. Çin işgal yönetiminin  bu yeni  sömürgecilik stratejisini uygulamaya koymasından   sonra Doğu Türkistan; merkezi Çin  eyaletlerine elektrik enerjisini  sağlayan en büyük ” Termik Elektrik Santralları Üssü” haline geldiği  belirtiliyor.  Çin’in  bu  ” Elektrik Çalma” Projesinde  elde edilen elektrik enerjisinin   büyük çoğunluğunun kömürle çalışan santraller olduğu ortaya çıkarken, çevreciler bu kadar elektrik üretmek için kömür kullanılmasının  çevreyi  düzeltilmesi imkansız derecede tahrip ettiği, ekolojik dengeyi  tamamen bozduğu, havaya, suya daha ciddi zararlar vereceği uyarısında bulunuyorlar.

Share
271 Kez Görüntülendi.