logo

trugen jacn
14 Ocak 2015

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, BERLİN’DE UYGUR HEYETİNİ KABUL ETTİ.

dolqun-eysa-Exmet-Dawutoghlu.jpg

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Almanya ziyareti esnasında Berlin’de DUK İcra Komitesi Başkanı Dolkun İsa başkanlığındaki Doğu Türkistan heyetini kabul etderek görüştüğü bildiriliyor.
Hür Asya Radyosu haber sitesinde Erkin Tarım imzası ile yayınlanan haber – yorumda ,başkent Berlin’de bulunan Başbakan Davutoğlu,Dünya Uygur Kurultayı İcra Komitesi Başkanı Dolkun İsa, Münih merkezli Avrupa Doğu Türkistan Birliği Derniği Başkanı ve DUK.’nun Avrupa Parlamentosu nezdindeki Temsilcisi Enver Can ile Dünya Uygur Kurultayı Gençlik Komitesi sorumlusu Gayyur Kurban’dan kurulu bir heyeti kabul etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldığı bildiriliyor.
12 Ocak Pazertesi günü gerçekleşen bu görüşmede Heyet üyeleri Türkiye’mize Uygur Türkü Kardeşlerine yaptığı yardımlar ve kendilerini kabul etme lütfunda bulunduğu için sayın Davutoğlu’na teşekker etti ve Doğu Türkistan’ın genel durumu,Tayland’daki Mülteci Uygurlar ve Dünya Uygur Kurultayı’nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve taleplerini içeren bir mektup sundular.
Sayın Başbakanıımıza sunulan mektupta özetle şu taleplerin yer aldığı bilidiriliyor ;
1. Tayland’da tutuklu bulunan toplam 360 Uygur Türkü Mültecinin Çin’e iadesinin önüne geçilmesi ve bir an önce Türkiye’ye alınması
2. Türkiye’de bulunan Uygur Türkü Mültecilere her yönde yardım sağlanması
3. Gelişen Türk-Çin ilişkileri kapsamında diplomatik kanallar kullanılarak Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı, etnik soykırım uygulamalarının hafifletilmesi ve ortadan kaldırılmasının sağlanması

Görüşmelerde Başbakan Davutoğlu’nun Tayland’daki tutuklu Uygur Türkü Kardeşlerimizin Türkiye’ye alınması çalışmalarının ciddi şekilde sürdürüldüğünü ve en kısa zamanda Türkiye alınacakları müjdesini DUK.Genel Sekereteri Dolkun İsa başkanlığındaki Doğu Türkistan Heyetine ifade ettiği bildiriliyor.

DUK.Heyeti üyelerinin daha sonra yine Berlin’de bulunan Başbakan Yard.cısı Sayın Numan Kurtulmuş ile de görüştüklerini ve Doğu Türkistan ile ilgili konular hakkında kendisine brifing şeklinde bilgiler takdim ettikleri belirtildi.
dolqun-eysa-enwerjan-exmet-dawutoghlu.jpg

      Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerini Hür Asya Radyosuna değerlendiren DUk Genel Sekreteri Dolkun İsa  şöyle konuştu, “ Biz Berlin’e hazırlık yaparak gitmiştik.Sayın Davutoğlu bir program’dan dönerken kapıda “Uygur Türkleri Türkiye’mize Minnet ve Şükranlarını Sunar, Size de teşekkür eder.” Yazılı pankartı açtık. Sayın Başbakaımız bizi gördü ve yanımıza gelerek bizimle görüştü.Almanya’daki Türk STK.larının katıldığı toplantı’ya bizi de davet etti ve yakınlarında yer göstererek bize büyük ilgi gösterdi . Daha sonra bizi davet ederek görüştü.Kendisine Doğu Türkistan’da ve muhacerette yaşayan Uygur Türklerinin devletimize ve Hükümetimize olan minnet ve şükranlarını arz ettik ve hazırladığımız muktubu de sunduk.8 maddeden oluşan mektup’taki taleplerimizin içinde DUK Başkanı Rabia Kadir,benim ve diğer DUK’ta görevli arkadaşlarımıza uygulanan Vize yasağının kaldırılmasını talep ettik.Bizi dikkatle dinledi. Tayland’daki tutuklu Uygurlar meselesini bizzat kendisinin takip ettiğini ,en kısa zamanda çözüme kavuşuturulacağını ifade etti ve bizim de bu konuda rahat olmamızı istedi. Daha sonra Başbakan Yard.cısı Sayın Numan Kurutulmuş tarafından kabul edildik. Konu ile ilgili Danışmanlar ile birlikte calışmalar yaptık.”şeklinde konuştu.
Münih merkezli Avrupa Doğu Türkistar Biriliği Derneği Başkanı Enver can’in değerlendirmesi ise şöyle, “ Sayın Başbakanımız ile yaptığımız çalışmalar çak yararlı oldu ve biz çok moral bularak ve sevinerek ayrıldık.Türkiye Türkleri Kardeşlerimizin Uygur Türkü Kardeşlerine gösterdiğikleri hassasiyeti ve büyük ilgiyi her gün medya’dan sevinerek ve duygulanarak izliyoruz.Allah Türk Kardeşylerimizden razı olsun.Biz Uygur Türklerinin kadirbilir ve vefakar bir toplum olduğumuzu ispat etmek ve bunu göstermek için “Uygur Türkleri Türk Devletimize ve Hükümetimize Minnettardır.” Parkartını de bunun için hazırlatmıştık.Sayın Başabakanımız bizi kabul etme lütfunda bulundu ve yakınlarından yer gösterek bize özel ilgi gösterdiler.Danışmanları ile konuyu ayrıntılı bir şekilde ele aldık ve bilgiler sunduk.
Bu vesile ile Türk Kardeşlerimize ve onların seçtiği Hükümetimize,Devletimize ve bütün kurum ve kuruluşlarımıza minnet ve şükranlarımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.” Dedi.

Etiketler: » » » »
Share
1383 Kez Görüntülendi.