logo

trugen jacn
13 Ocak 2015

KIRGİZİSTAN KENDİSİNE SIĞINAN 3 DOĞU TÜRKİSTANLI’YI ÇİN’E TESLİM EDİYOR.

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’daki Çinli işgalcilerin baskı,zulüm ve etnik soykırım uygulamalarından kaçarak Kırgizistan’a sığınan 2’si Kırgiz ve biri Uygur Türkü 3 Doğu Türkistanlı sığınmacıyı Çin’e iade ediliyor.
Kırgizistan Sınır Muhafızları Komutanlığı Sözcüsü,yaptığı açıklamada 10 Ocak’ta 2’si Kırgiz, birisi Uygur toplam 3 kişinin Kırgizistan sınırından kacak girdiğini ve saklandığı Issıkköl Sınır bölgesi Yettiöküz kenti, Kızıleşme Köyünde saklandıkları bir evde yakalandıklarını belirtti. Sözcü, yakalananların üzerinde Pasaport, kimlik veya kendilerini tanıtacak hiçbir belgeye rastlanmadığını, bölgeyi gösteren harıtalar 6 bıçak ile yiyecekler ve ilaç bulunduğunu de bildirdi.
ABD.merkezli Hür Asya Radyosu İnternet Sitesinde yer alan haberlere göre ; Kırgizistan’ın Doğu Türkistan sınırındaki Karakol Bölge Muhafızları  Komutanı Ruslan Zakirov, Çin vatandaşı olan bu 3 kişinin Kızılsu Kırgiz Otonom Bölgesi( sözde bu özerk bölgenin merkezi Kaşgar’a bağlı Artuş İlçesidir.)’ne bağlı  Akçı kentinden olduklarını ve kırgiz sınırını kaçak olarak geçtiğini,işlemleri tamamlandıktan sonra bu kişilerin Çin makamlarına teslim edileceklerini açıkladı.

        Doğu  Türkistan – Kırgizistan Sınırında Tanrı Dağları

BM,Mülteciler Sözleşmesine göre,kenedi ülkesinde can güvenliği olmadığını ileri sürerek bir diğer ülkeye sığınanların bu ülke’de bulunan BM.Mülteciler Yüksek Komiserliği Şubesine başvurma hakkı bulunuyor.Ancak,Kırgizistan makamları kendilerine sığınan Doğu Türkistanlılara şimdiye kadar bu hakkı tanımış değil.Kendilerine sığınan Doğu Türkistanlıları insanlık ve devlet onuruna aykırı olarak sürekli kaçtığı Çin’e iade ediyor.
Kırgizistan’a sığınan ve iade edilmeleri açıklanan 3 Sığınmacı’nin durumu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz isminin açıklanmasını istemeyen Uygur Türkü  Aydın’ın görüşü şöyle ; “ Tarihten beri birlikte ve yan yana ve iç içe yaşadığımız Kırgiz, Özbek, Kazak,Tatar,Türkmen ve diğer Türk Kardeşlerimiz ile Doğu Türkistanlıların kaderi aynıdır.Tarihte de aynı olmuş,bundan sonra aynı olacaktır.Doğu Türkistan’in bugünü,bu Kardeşlerimizin ertesidir,yarınıdır.

   1933’te kurduğumuz Bağımsız Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nın kurucularından ve önemli Komutanlarından Osman Albay bir Kirgiz Türkü’dür.Biz bu kurtuluş savaşını bütün Türkler olarak birlikte yaptık ve devletimizi de beraber kurduk.Sovyetlere karşı savaşan ve daha sonra Doğu Türkistan’a sığınan Özbek Türk KardeşlerimizKaorbaşılar savaş tecrübelerini Çinlilere karşı savaşta da gösterdiler ve önemli zaferler elde edilmesini sağladılar.

1944’de Gulca’da başlayan Milli Bağımsızlık savaşında bütün Türkler rol almıştır.Nilka Fatihlerinden birisi de Tatar Türklerinden Fatih Batur’dur.Cumhurbaşkanımız Ali Han Töre Tokmak doğumlu Özbek Türkü bir Din alimidir.Cumhurbaşkanımız Özbek Türkü,Başkomutan General Delikkan Sugurbayev Kazak Türkü ve Savunma Bakanımız Kırgiz Türkü General İshakbek Molonov’dur.Uygur Türkleri bu bizden biri olan Kardeşlerimize bu makamlara layık görerek seçmişlerdir.

Uygurlar,Kırgizlar,Kazaklar,Özbekler ve bütün diğer Türklerimizin kalp atışları aynen ALLAH diye sokmaktadır.Ancak,bu Kardeşlerimizin başında bulunan Küçük Diktatörler,bir gecede Komünistlikten dönme Liderler bizim duygularımıza yabancı kalmışlardır.Bu Liderler Çin’e kanmaktadırlar. İktidarlarının devamı için kendilerini Çin’e mecbur hissediyorlar.Ama,Halklar ve toplumlar onlar gibi düşünmüyorlar.Onların Uygur kardeşleri için üzüldüklerini ve onlar ile duygubirliği içinde olduğunu biliyoruz.Uygurlara kast eden Çinli bunları de boş bırakmayacakkır.Türkistan Cumhuriyetleri halkı bu durumu anlamış durumdadır ve farkındadırlar. Türkistan halklarının kaderimiz,geleceğimiz bir idi.ileride de aynı olacaktır diye düşünüyorum. Gelecekte bu düşünce ve anlayışın daha  iyi anlaşılacağını ve buna göre sonucun daha iyi olacağını görebiliyorum.” Şeklinde değerlendirdi.

Bilindiği gibi Şanghay Paktı’nın güvenlik Merkezi Bişkek’te bulunuyor.Ekonomik olarak zor durumda bulunan Kırgizistan’da Çin’in baskı ve etkisi diğer Cumhuriyetlerden daha fazla görülebiliyor.Geçen yılın Ocak ayında aynı nokta’dan sınırı geçmek ve kendilerine sığınmak isteyen 12 Uygur Türkü genç Kırgiz Sınır Koruma Birliklerince yargısız infaz ylapılarak öldürülmüş ve büyük tepki çekmişti.

Etiketler: » » » » »
Share
2801 Kez Görüntülendi.