logo

trugen jacn

ÇEKYA CUMHURBAŞKANI PAVEL : DEMOKRATİK ÜLKELER ÇİN’E KARŞI BİRLİK OLMALI !

Eski NATO komutanı Petr Pavel cumhurbaşkanı oldu - Flash Haber Londra

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çek( Çekya)Cumhurbaşkanı Petr Pavel  Avrupa ülkeleri başta tüm  demokrası ve insan hakları değerlerine bağlı ve saygılı ülkeler  “Komünist Çin’in yayılmacı emellerine karşı  mücadelede gerçekçi olmalarını ve  birlik ve işbirliği içerisinde hareket etmeleri gerektiğini ” açıkladı.

Çek Cumhurbaşkanı Petr Pavel 12 Mayıs 2023’de Reuters Ajansının sorularını cevaplandırırken Avrupa Birliği başta diğer tüm demkratik ülkelerin Çin ile ilişkilerinde  gerçekçi olmaları ve aynı  platformda/Cephede yer almalarının önemli olduğunu   belirterek  şöyle konuştu : ” Çin yayılmacılığı ile mücadelede   tüm demokratik ülkeler birlikte hareket etmelidir. Çünkü,  AB.ülkelerinin en büyük ve güçlü olanları dahi  Çin ile tek başına ve bağımsız olarak   rekabet ve mücadele etmesi mümkün değildir.  Çin’in Rusya’nin Ukrayna’ya saldırması ile başlayan Savaştaki tutumu ile bu ülkenin  bu savaşta yeni bir durum yaratabilecek bir ülke olmadığını bize göstermiştir. Çin Rusya’nın saldırgan   bir ülke olarak tanımlamayı reddetmiştir. Ayrıca, Rusya’nin Ukrayna’dan çekiilmesi yönünde çağrı yapması tekliflerini  kabul etmimiştir. Çin’in günümüzde takip etmeye çalıştığı  stratejik hedefi bizimle asla  uyuşmamaktadır. Çin’in  şekillendirmek istediği  sosyal ve toplumsal  düzeni ve dayandırdığı değerler bizim kural ve değerlerimizle asla uyuşmamakta ve  Çin’in bu değerler toplamı  bizim değerimiz olamaz. Avrupa ülkeleri  Çin ile  hakkaniyetli ve dengeli bir ilişki sürdürmek istiyorsa, Avrupa ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Üstelik bu birlikte hareket etmek Avrupa ile sınırlı kalmamalı ve Avrupa dışındaki diğer  demokratik ülkeler ile de Çin konusunda  işbirliği yapılmalı ve ortak hareket edilmelidir.”  ifadelerini kullandığı bildiriildi.

Uzmanlar, Avrupa Birliği(AB)’nin  ABD ile iş birliğini sürdürür ve birlikte hareket ederken, AB. üyesi 27 üye ülkenin  Çin’e karşı duruşlarını dengelemeye çalıştığını belirtiyorlar.

Share
5900 Kez Görüntülendi.