logo

trugen jacn

UYGURBİLİMCİ STEENBERG : ÇİN, UYGURLARI SOYKIRIMLA ASLA YOK EDEMEYECEKTİR

Rune Steenberg | Sinofon

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin işgal yönetimi 2000’lı yıllardan başlayarak Doğu Türkistan’in kadim   başkenti Uygur Türklerinin  kültür ve medeniyetinin kalbi ve sembol  şehri Kaşgar’ı Türk-İslam kimliğini yok etmek için büyük yıkımlara girişmiş  buna karşılık BM.başta olmak üzere Ülkeler ve uluslararası insan hakları ve kültür kuruum ve kuruluşlarının tüm itirazlarına rağmen bu kültür soykırımını durdurmamıştı.

Geçen yıl  insan hakları örgütleri tarafından yayınlanan raporlarda, Çin  işgal yönetiminin  tarihi  Kaşgar kentini  “yenileme” adı altında Uygur bölgesinde yaşayan Uygurları yerlerinden zorla göç ettirerek  onların  dağıtarak toplumsal dokusunu yok etmek, kadim binaların yerine Çin mimarı uslübu ile yeni binalar yaparak  Çinlileştirmek   amacı taşıdığı  bilgileri  yer almıştı.

Çinli işgalcılar son olarak  önceki  yıllardaki yıkımlardan kurtulan  Kaşgar’in  en eski yerleşim  bölgelerinden biri olan tarihi “Han/Kral(Ham) Bazarı” nın tarihsel ve orjinal  görüntüsünü ebedi olarak yok etmek amacı ile  “Kentsel dönüşümde mükemmellik” adı altında  yıkmaya başlaması Türkiye bilim çevreleri ile uluslararası toplumun sert tepkileri ile karşılandı ve  çeşitli şekilde bu kültürel soykırım protesto  ettikleri gözlendi.

Rune Steenberg (@rune_s_r) / Twitter

Uygurbilimci  Steenberg :  Çin’in Uygur Soykırımı Asla Başarılı Olamaz

Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) Radyosuna İşgalci Çin’in Kaşgar’daki son yıkımları ile ilgili olarak  konuşan Danimarkalı antropolog ve Uygur kültürü araştırmacısı Sayın Rune Steenberg  kendisinin on yılı aşkın bir süredir Uygur kültürü üzerine araştırmalar yaptığını   Doktora tezini  de Uygur Kültürü üzerine  belirlediğini   ve doktora tezini  kaleme almadan önce  Kaşgar’a bizzat giderek Uygurlarla doğrudan  temas kurarak görüştüğünü, bir çok inceleme  ve araştırmalarda bulunduğunu belirterek şöyle konuştu : ”  Kaşgar’da  Uygurların  çok canlı ve muhteşem bir kültürle karşılaştım. Uygurlarla  etkileşime girerek zengin ve canlı materyaller topladım.  Uygurların konuştuğunu dili öğrendim.  Çin hükümeti Kaşgar’ın etnik ve tarihi kimliğini  değiştirmeye ve Uygur kültürünün  bu canlı ve muhteşem merkezini  yıkarak ortadan kaldırmak ve  ebedi olarak   yok etmek istediğine bizzat  tanık oldum. Bana göre Çin yönetimi  Uygurları fiziki olarak ve onların sembolü konumundaki Kaşgar’ın etnik ve kültürel  kimliğini  yok etmek için  ne yaparsa yapsın, ne kadar uğraşırsa uğraşsın bunu başarmaları ve sonuç almaları asla mümkün değildir.  Çünkü, Kaşgar   tarihi ve  kültürel olarak çok  kadim bir  kent. Bu kentte ve tüm bölgede yaşayan Uygurlar  da çok güçlü  bir  yaşam  tarzına  ve kültüre  sahip bir halk. Ayrıca, Uygurların kültürü ve medeniyeti de binlerce yılın süzgecinden süzülüp günümüze kadar ulaşan  güçlü  bir kültür ve medeniyet örneği.  Uygurların tarihine iyi bakılırsa  bunun  çok güçlü kanıtlarını görmek  mümkündür. Aynı şey Uygur kültürü  ve medeniyeti için de geçerli. Tarihte bunun birçok kanıtı var.  Çin yönetimi ne yaparsa yapsın, Kaşgar kenti  Uygur kültür ve medeniyetinin   önemli bir merkezi olmayı sürdürecektir. Çin yönetiminin soykırım uygulamaları asla başarılı olamayacak  ve Uygurları asla yok edemeyecektir.” şeklinde konuştu.

Share
1940 Kez Görüntülendi.