logo

trugen jacn

DR.NURİ TÜRKEL : ÇİN’İN GÖZÜNDE İNSANLARIN BİR OT/ÇÖP KADAR DAHİ DEĞERİ YOKTUR

The Uyghur Genocide & Threats to Religious Liberty": A Conversation with Commissioner Nury Turkel | 2022-10-10 | Events | Notre Dame Events | University of Notre Dame

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD.merkezli bir İnsan Hakları Kuruluşu olan Özgürlük  Evi(Freedom House) 09 Mart tarihinde  2023 yılı küresel  raporunun açıklaması dolayisiyle bir özel toplantı düzenlendi. Toplanı’da bir konuşma yapan Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi Başkanı Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Dr.Nuri Türkley de bir konuşma yaptı. Dr.Türkel konuşmasında  ” ÇKP yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’da  Uygurların hayatını  ot /çöp  yerinde dahi görmediğini ve asla umursamadığını belirterek, ÇKP diktatörlüğünün egemenliğindeki tek parti tarafından yöneltilen  Çin gibi  bir devletten  çevre meselesinde duyarlılık göstermesini beklemek gerçekçilikten çok uzak  olduğunu ” belirterek şunları söyledi :

 ”  Komünist Çin’in   küresel barış ve özgürlükler için en büyük tehdit  olduğunu söylemenin asla bir mübalağa olmayacağını i belirterek ”   Çin, demokrasi ve özgürlüklerini  boğarak yok ediyor. ÇKP yönetimi ” Zulüm makinası ve  yardımcı  ekipmanlarını” deneyerek  dünyanın siyasi ve jeostratejisine  yönelik korkunç  hamlelerini sürdürüyor. Günümüzde  Rusya ve Ukrayna sorunu  gündemde ve tartışılıyor ancak, dünyamız için en büyük sorun ÇKP. rejimidir.  Çin’in yüksek teknoloji  ürünü  gözetleme ve baskı sistemi 80’den fazla ülkeye yayılmıştır ve Çin bu sistemi kullanarak  demokratik değerler ile özgürlükleri  boğmaktadır. Bunun en açık örneklerini Afrika ülkelerinde görmek mümkündür.

Ayrıca, Çin kendi ekonomik gücünü kullanarak  uluslararası toplumu kendince  kontrol etmeye başlamıştır. BM. ve İnterpol başta olmak üzere bir çok uluslararası kuruluşları kontrol etmektedir. Bunlara ek olarak  dünyanın her tarafındaki mazlum ulusların  ” Demokrasi ve Özgürlük ” seslerini boğmakta ve dünyanın mutlak Diktatör/hakimi  olarak   istilasını sürdürmektedir.

Çin konusunda bir diğer önemli nokta; ABD. siyasi sahasında Çin’in Demokrasi ve Özgürlükleri boğmaya yönelik  uygulamaları  gündeme getirildiğinde  “Çin’in “Yumuşama”  konumu ve dönemine girdiği  öne sürülür. Bu iddia sahiplerine göre Çin’in “Etnik Soykırım-İnsanlığa Karşı Suç ” tanımı  her zaman İnsan Hakları ihlallerinden   çok açık ve farklı  olduğu iddia edilir.  Ayrıca, üstüne üstlük  Çin ile  iklim değişikliği konusunu  müzakere edilmeye çalışılır. Çin gibi soykırım yapan bir hükümetle iklim değişikliğini  tartışmak konusunda hepimiz iyi düşünmeliyiz.  Çünkü  Uygurların ve diğer tüm insanların hayatını  ot veya çöp  yerinde dahi görmeyen ve   umursamayan Çin gibi  bir devletten  çevre meselesinde duyarlılık göstermesini beklemek gerçekçilikten çok uzak bir  tutum olacaktır.” şeklinde konuştu.

Share
2552 Kez Görüntülendi.