logo

trugen jacn

KAZAKİSTANLI UYGURLAR K.MARAŞ DEPREMİ İÇİN 16 MİLYON TENGE YARDIMI TESLİM ETTİ

Qazaqistan-Uyghurliri-Turkiye-Almuta-Konsuli-1.jpg
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Kazakistan’da yaşayan resmi rakamlara göre 250 bin yerel kaynaklara göre ise   500 bin    civarındaki  Uygur Türkleri,  Kazakistan   Cumhuriyeti Uygur Etno-Kültür Merkezi’nin  öncülüğünde  başlatılan  yardım kampanyası ile  Türkiye’deki deprem felaketinde zarar  gören soydaşları için  kısa sürede 16 milyon Tenge (yaklaşık 35 bin $) yardım  toplayarak Alma-Ata Başkonsolosluğu’na teslim  ettikleri bildirildi.
Kazakistan Cumhuriyeti Uygur Etno-Kültür Merkezi Başkanı  Dolkuntay Abdulhalil  başkanlığında Kazakistan Uygurlarını temsilen bir heyet  15 Şubat’ta Türkiye’nin Alma-Ata Başkonsolosluğunun  ziyaret ederek   Başkonsolos Ali Rıza Akıncı ile bir araya geldi ve  Kazakistan’da yaşayan Uygur Türklerinin Türkiye’deki deprem felaketinde vefat edenlere rahmet ve başsağlığı dilediler ve geçmiş olsun dileklerini  sundukları bildirildi.  
 Uygur Heyeti  bu ülkede yaşayan Uygur Türklerinin Depremzedeler için topladıkları 35 milyon Kazakistan para birimi Tenge(35 bin $ = 700 bin Türk Lirası) Parayı Başkonsolos Akıncı’nin  teslim etmek istediler. Ancak,Başkonsolos Akıncı’nın tavsiyesi üzerine  Başkonsolosluğun  Bankadaki Deprem Yardımı hesabına yatırdıkları belirtildi.

Başkan Abdulhalil : Türkiye Bizim Vatanımız,Türk Halkı de Kardeşimiz

Ziyaret esnasında konuşan Kazakistan Cumhuriyeti Uygur Etno-Kültür Merkezi Başkanı  Dolkuntay Abdulhalil şunları söyledi : ” Türkiye bizim ve tüm Türklerin 2.anavatanımızdır.  Kendi ülkesinde  baskı ve zulme maruz kalan Türkler başta her ulustan insanlar  kimliklerini yaşayabilmek ve canları kurtarmak için Türkiye’ye sığınıyorlar. Türkiye bunlara kucak açıyor ve dert ve sitraplarının dinmesine yardımcı oluyor. Tarihten beri günümüze kadar devam eden bir durum bu.  Bağımsız ve güçlü bir Türkiye bizim için  her zaman bir ümit, güç  ve teselli kaynağı  olmuştur. Halen Türkiye’de on binlerce Uygur Türkü Soydaşlarımız  yaşamaktadır. Son deprem felaketinde on binlerce Kardeşlerimiz vefat etmiş,100 bin soydaşımız ise yaralanmıştır. Bu hususta üzüntümüz  çok büyüktür. Türkiye’nin acısı elbette bizim de acımızdır. Acılarımızı yürekten paylaşıyoruz. Vefat edenlere rahmet, Yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağ olsun. Türkiye’miz çok güçlü ve   büyük bir ülkedir ve deprem  yaralarını hep birlikte en kısa zamanda saracağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu

Uygur Kadınlar  Kengeşi  Başkanı  Bulsarova : Türkiye Bizim Güvencemiz

Özgür Asya Radyosuna Türkiye’deki deprem felaketi ile ilgili olarak  konuşan Kazakistan Uygurları Aksakallar Merkez Konseyi Başkan Yardımcısı Yarmuhammed Kebrov  şunları şöyledi :  “Türkiye’de Kahramanmaraş  merkezli 10 vilayette meydana gelen deprem felaketi Türkiye başta tüm dünyayı ve özellikle Türk dünyasını ve insanlık alemini  derinden sarsmıştır. Bu felaket bölgede büyük yıkımlar  ve  acılara sebep olmuş ve  biz Kazakistanlı Uygur Türkleri olarak bizim derinden yaralamış ve  yüreğimizi parçalamıştır. Bu üzücü felaket  haberini duyar duymaz  Kazakistan’da yaşayan Kazaklar  ve diğer etnik  gruplar gibi bizler de Uygur Türkleri olarak deprem  yaralarının sarılması  için  Kazakistan Uygurları Etno-Külterel Merkezi Başkanımız ve Parlamento Üyemiz sayın Dolkuntay Abdulhalil ‘in çağrısı üzerine  derhal yardım toplama faaliyetine giriştik.  Bu yardım toplama faaliyetine Uygur Türkleri olarak Erkek, kadın, genç  yaşlı tüm Uygurlardan  oluşan Yardım Toplama ekibimiz  kısa zamanda 16 milyon Tenge(35.000 dolar) nakdi yardım topladık. Bu parayı  yanımıza alarak  Türkiye’nin Alma-Ata Başkonsolosluğuna  hem  başsağlığı ve geçmiş olsun  dileklerimizi sunmak hem de bu yardım paralarını teslim için  ziyaret ettik.   Sayın Alma-Ata Başkonsolosluğumuzun  tavsiyesi ile  deprem paralarını Bankadaki   deprem hesabına yatırdık. Bir parça da olsa Depremzede soydaşlarımıza yardım edebildiğimiz  ve teselli olabildiğimizi düşünüyorum.  Allah’tan depremde vefat eden kardeşlerimize rahmet ve mağfiret  yaralı Soydaşlarımıza ise,  acil şifalar diliyoruz. Türkiye’mize  başı sağlığı   dileklerimizi sunuyoruz. Türkiye buz Uygur Türkleri için bir umut ışığı   bizim güvencemizdir. Allah Türkiye’mizi daima korusun.” şeklinde konuştu.

Qazaqistan-Uyghurliri-Turkiye-Almuta-Konsuli-3.jpg

Aksakallar Başkanı Kebirov :  Türkiye’nin başına Gelen Felaket, Uygurların da Başına Gelmiş  Demektir.

Özgür Asya radyosuna Türkiye’de deprem fileketi ile ilgili konuşan Kazakistan Uygurları  Aksakallar Kengeşi  Genel Başkan Yardımcısı  Yurmuhammed Kebirov, Türkiye’nin başına gelen bu dehrem felaketinin Uygurların da başına gelen bir felaket olarak  algıladıklarını belirterek şöyle konuuştu : ” Kazakistan Uygurları Kültür  Merkezi Başkanımız  Dolkuntay Abdulhalil’in başkanlığında Uygurlardan oluşan bir heyetle  Alma-Ata Başkonsolosluğunu ziyaret ederek başsağlığı ve  geçmiş olsun dileklerimizi Sayın Başkonoslos Ali Rıza Akıncı Beye sunduk ve  Başkonsolosluk  Matem Anı Defterine Uygurların üzüntülerini  ve taziyemizi ifade ederek imzaladık. Kazakistan Uygurları başta dünyadaki tüm  Uygur Türkleri  Türk halkıyla kardeş olduğumuzu biliyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz. Bizlerin  Dilimiz, gönlümüz, dinimiz bir  Büyük Türk milletiyiz. Ayrıca, Kazakistan devletimiz  ile Türkiye arasındaki  ilişkiler dostluğun ötesinde kardeşçedir. Bunun daha gelişerek süreceğini ümit ediyoruz.  Nakit yardımların yanında topladığımız insanı ve yaşam malzemeleri de topladık. Başkonsolos  sayın Ali Rıza Akıncı,  yardımlarımızdan dolayı bize teşekkürlerini sundu  ve yardımların en kısa zamanda felaketzedelere ulaştırılacağını bildirdi.  teslim alanlara gerekli eşyaların Kardeş  Türk  halkına tekrar geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimizi ifade ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Share
7028 Kez Görüntülendi.