logo

trugen jacn

SENARİST ÇOBANOĞLU : “DOKUZ OĞUZ” DİZİSİNDE UYGUR SOYKIRIMINI DE ANLATACAĞIZ!

 Doğu Türkistan duyarlılığı ile Uygurların gönlünde taht kuran  Uygur Türklerinin aziz dostu  Senarist Süleyman Çobanoğlu yeni gösterime giren “Dokuz Oğuz” dizisinin ilerleyen bölümlerinde  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da  Türklere yönelik baskı, zulüm ve soykırım Uygulamalarına yer vereceğini açıkladı. 

toqquz-oguz-1
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
  22 Ocak’ta Türkiye’de FOX TV’de yayınlanmaya başlayan ” Dokuz Oğuz” adındaki dizi filmin senaristi ve proje yönetmeni  Süleyman Çobanoğlu   diziyi yapmalarındaki  esas amaçlarının   yabancı güçlerin işgali altında, ezilen, horlanan ve soykırım ile yok edilmeye çalışılan Uygurlar başta tüm Türk Toplumlarının sorunlarını gündeme taşımak olduğunu belirterek”  dizinin ilerleyen bölümlerinde Uygur Türklerine karşı uygulanan baskı zulüm ve etnik soykırım uygulamalarını da gündeme getireceklerini ” açıkladı. 
Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosu Ankara Temsilcisi Erkiin Tarım’a   Dokuz Oğuz  dizisi ile ilgili düşüncelerini paylaştı.  Söz konusu radyonun internet sayfasında Uygur Türkçesi ile yayınlanan  söyleşisinde Senarist Süleyman Çobanoğlu  şunları söyledi :  ” Çin’in Uygurlar üzerindeki baskı, asimilasyon ve imha politikasını  yakından takip ediyor ve Kardeşlerimizin bu trajik durumu   karşısında  çok üzülüyoruz.  Ben bir senarist ve yazar olarak bu konuda elimden geleni yapmaya gayret ediyor ve  bundan sonra da bu çabamı sürdüreceğim.

 “Dokuz Oğuz” dizisinin yüapılmasındaki amaç da Türk dünyasının sorunlarını gündeme taşımak ve bu sorunların  çözülmesi noktasında sinema sanatını  kullanarak meseleyi aydınlatılmasına  ve çözümünde fikirler üretmek ve katkı sağlamaktır. Filmini ana teması   Türk  özel Kuvvetlerin  Türk dünyasına yönelik faaliyetleridir. Filmdeki  9 kişilik Özel Oğuz Birliği  Türk dünyasında zulme uğrayan  Türk halkını  yanı soydaşlarımızı kurtarmak için oluşturulmuş bir özel bir  kahraman timdir.  Filmin hikayesinde Türk milleti nerede  ne zaman bir işgal, baskı  ve zulüm ve  zulme uğrarsa, zulme uğrarsa,  bu özel Kahraman Tim derhal onların yardımına  koşarak onları  baskı, zulüm, işgal ve soykırımdan kurtaracaktır. Dizinin  her bölümü bunun gibi  olayları kısa hikayeler şeklinde Türk halkının  ve seyircilerin bilgisine sunacaktır.

Türkiye'de 22 Ocak'ta FOX TV'de yayınlanmaya başlayan sitcom "Nine Alone"dan bir sahne.

Dizide Çin’in  Uygur Soykırımını de Anlatacağız

Dokuz Oğuz  dizisinin  senaristi ve projesi yapa Süleyman Çobanoğlu  filmin ilerleyen bölümlerinde  Doğu Türkistan’da sürmekte olan  etnik Türk soykırımına da yer verileceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü : ” Dizideki Özel Oğuz Birliği’nin  komutanı olan Bilge bir Uygur Türkü’dür ve ,Doğu Türkistan’daki bir   Toplama/Esir  kampında  esir  tutulan iki kardeşini kurtarmak için  timi ile birlikte  Çin’in Toplama Kampına gider. Bu  arada Komutan Bilge, Tureyeva adında bir  düşman Kadın Subayına gönlünü kaptırır.  Filmde bu kadın  Subay   Doğu Türkistanlı bir kadını da canlandırmaktadır. Filmin bu bölümünde  Bilge’nun komutasındaki Oğuz Timinin bu yoldaki mücadelesini anlatmaktadır.

Bir 9 kişi görseli olabilir

Doğu Türkistan Davasının  Bir Gönüllüsü Ve Fedakarı Olmaya çalıştım.

Senaryo yazarı Süleyman Çobanoğlu,  Doğu Türkistan’in Türk dünyasının  kanayan yarası olmaya devam ettiğiini belirterek : ”   Ben her fırsatta  imkanlarım ve  gücümün yettiğince  Doğu Türkistan sorununu gündeme getirmeye çalıştım ve  bu çabamı de sürdürmeye devam edeceğim. Her fırsatta elimden geldiğince Doğu Türkistan halkının sesi olmaya çalışıyorum. Önceki yıllarda  yaptığımız  Kısa ” Savaşçı ” adlı   dizide de yine  aynı şekilde Doğu Türkistan’ı gündeme getirmeye gayret ettim. Allah nasip ederse  inşallah milyonlarca kişinin bu filmi izleyip Doğu Türkistan’in ve bu ülkede yaşayan Uygurların ve diğer Türk halklarının içinde bulunduğu  dramatik ve ciddi durum hakkında bilgi sahibi olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Sayın Çobanoğlu’nun Doğu Türkistan Sevgisi Yıllar Öncesine Dayanmaktadır. 

Doğu Türkistan Vakfı’nın eski başkanı ve bağımsız  aktivist Hamit Göktürk  Şair yazar ve  Senaristi Süleyman Çobanoğlu’nun  Doğu Türkistan ilgisi ve sevgisi  hakkında şunları söyledi : ” Sayın Çobanoğlu’nun mazlum Doğu Türkistan duyarlılığı ve Uygur Türkleri  sevgisi çok uzun yıllar öncesine Tv.programı yaptığı dönemlere kadar dayanmaktadır. 05 Şubat 1997’de İşgalci Çin’in Gulca soykırımını protesto eylemlerinde   merhum Gazi Berat Hacım Kaşgarlı’nin 08 Şubat 1997’de Mecidiyeköy’deki Çin Başkonsolosluğu önündeki  gösterilerde  elleri  Konsolosluk demirlerine kelepçeli olarak  hüngün hüngör ağlaması Türk ve dünya tv.larında viral olmuştu. O akşam bize telefon etti ve Berat Hacım Kaşgarlı’yi çalıştığı Kanl7.Tv.’na davet ederek canlı haber programına konuk etmek istediğini bildirdi. Birlikte gittik ve canlı programa katıldık. Daha sonraki günlerde kendisinin hazırlayıp sunduğu bir programa Berat Hacımı  ile birlikte  Tilmaç olarak bulundum. Berat Hacım Mekke’de vefat ettiğinde kendisi ile ilgili seslendirmesini de bizzat kendisinin yaptığı özel bir program yaparak yayınladı. Süleyman Çobanoğlu bir Türk Şair- yazarı Senarist ve diğer tüm mesleki özelliklerinin yanında vefakar bir insan ve Kadirbilir Bir Müslüman Türk’tür. Dünyada yaşayan tüm Türkleri yaptığı diziler ve filmleri ile yine Türklere tanıtan ve sevdiren bir insandır.  Bu gibi  milli konuları ele dizileri Türk halkı çok beğenerek izler. nı ekranlara kilitliyor. Bu tür dizilerde  Doğu Türkistan’in yer alması çok önemlidir.Milyonlarca insan bu dizileri merakla izliyor. Kendisine  tekrar teşekkür ediyor, sağlık ve başarılar diliyorum.” şeklinde  konuştu.

Dokuz Oğuz ve Benzeri Diziler Doğu Türkistan’ın Anlatılmasında Çok Önemeli
Türkiye  Radyo ve Televizyon Kurumu’na bağlı “Türkiye’nin Sesi” radyosunda   çalışan gazeteci Mirkamil Kaşgarlı’nin yorumu ise şöyle : ” Bu  dizi ve önceki yıllardaki Savaşçı ve benzeri dizilere  halkın ilgisi çok fazla. Türkiye’de dizilerin izlenme oranının çok yüksek,   seyredilme sahası çok geniş ve yaygındır. Dolayısıyla bu film  diğerleri gibi  Doğu Türkistan’ın sesini duyurmada büyük önemi ve  etkisi olacağına inanıyorum.” sözleri ile değerlendirdi.
Savaşçı Yeni Sezon ne zaman başlayacak? FOX TV Savaşçı dizisi kararı final mı yaptı
Savaşçı Dizisinde  Türkiye’ye Sığınan Uygur Türkleri Konu  Edilmişti

Dört yıl önce 26 bölüm halında yayınlanan “Savaşçı”  dizisinin  Suriye üzerinden Türkiye’ye sığınmak isteyen Uygur Türkleri ve  Suriye’de eyaşayan Türkmen Kardeşlerimizin Uygurlara olan sevgisi konu edilmiş ve büyük  ilgi  uyandırmıştı.  Baş rölünde bir Uygur Türkü  Subayın  Tim’de Komutan olarak yer alması ve  Teröristlerle çıkan çatışmalarda şehit olması  gibi sahneler beyinlere kazınmıştı. Bu ve benzeri filimler Türklerin,Kardeşliği ve Dostluğu  ile ” Dildi- Fikirde ve İşte Birlik ” olarak tanımlanan Türk Birliğinin tekrar ve yeniden  oluşmasında büyük katkı sağlamaktadır.

Share
4246 Kez Görüntülendi.